Antigone

Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yunan Mitolojisi Yorumlar : 0 Okunma : 6057 Beğen : 0
Antigone

Oidipus'un kendi annesi Iokaste'ten doğan kızı. Antigone tragedya kahramanlarını en cana yakını, hayat hikayesi bize en çok dokunandır. Kahin Teiresias'ın açıklamalarından ne kadar büyük bir günah işlediğini öğrenen (bilmeden öz annesiyle e… Devamını Oku »

Antikleia

Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yunan Mitolojisi Yorumlar : 0 Okunma : 5403 Beğen : 0
Antikleia

İthaka kralı Laertes'in karısı, Odysseus'un anası. İnsanların en kurnazı Autolykos'un kızıdır. Autolykos Sisyphos'un sürülerini çalmış, Sisyphos da bu yüzden gelmiş Autolkylos'un sarayına yerleşmiş. Bir söylenceye göre bu sırada Antikleia o… Devamını Oku »

Antinoos

Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yunan Mitolojisi Yorumlar : 0 Okunma : 5387 Beğen : 0
Antinoos

Eupeithes 'in oğlu Antinoos şımarık, tembel, gözü doymaz, Odysseus'un malını mülkünü vur patlasın çal oynasın tüketmeye kararlı taliplerin başta geleni. En küstah, en terbiyesiz ve en ahlaksız olanı. Saldırgandır ve yüksekten atarak konuşur… Devamını Oku »

Lydia'lı Arakhne

Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Yunan Mitolojisi Yorumlar : 0 Okunma : 5396 Beğen : 0
Lydia'lı Arakhne

Arakhne Lydia'lı bir kızmış, babası İdmon Kolophon kentinde kumaş boyacılığı yaparmış, kızı da nakış yapmada, kilim dokumada öylesine usta, öylesine becerikliymiş ki, yokmuş onun üstüne bütün bölgede. Dağdan, ormandan periler gelir şaşakalı… Devamını Oku »

Savaşçı Kadınlar : Amazonlar

Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Diğer Mitolojiler Yorumlar : 2 Okunma : 40011 Beğen : 0
Savaşçı Kadınlar : Amazonlar

Erkekleri olmayan ve eskiden hükmettikleri insanlar tarafından esir edilmenin aşağılayıcılığına katlanmayı reddeden kadınlar Meotis Gölü (Azak Denizi) bölgesinde tamamen kadınlardan oluşan bir devlet kurdular. Devamını Oku »

Hitit mitolojisinin başlıca tanrı ve tanrıçaları

Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hitit (Eti) Mitolojisi Yorumlar : 0 Okunma : 77608 Beğen : 0
Hitit mitolojisinin başlıca tanrı ve tanrıçaları

Hittitlerin yerel kült merkezlerinde çeşitli ayinler düzenledikleri pek çok tanrı ve tanrıçaları vardı. Panteonda tam bin tanrının olduğu bizzat Hititler tarafından çeşitli vesilelerle belirtilmiştir. Ancak şimdiye kadar çivi yazılı metin c… Devamını Oku »

Avcı Keşşi ve Karısı

Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hitit (Eti) Mitolojisi Yorumlar : 0 Okunma : 8142 Beğen : 0
Avcı Keşşi ve Karısı

Hurrice olan Avcı Keşşi masalının, Hititçe ve Hurrice fragmanları yanında Amarna (Mısır)’da Akadca nüshaları da ele geçmiştir. Bu masalın özeti şöyledir: “Keşşi kötü bir adam olan Udubşarri’nin kızkardeşi güzel Şintalimeni ile evlenince tüm… Devamını Oku »

Appu ve İki Oğlu

Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hitit (Eti) Mitolojisi Yorumlar : 0 Okunma : 8555 Beğen : 0
Appu ve İki Oğlu

“Şudul kentinde yaşayan Appu, çok zengin biri idi ve onun çok sayıda sığır, koyun sürüleri ile hububatın harmanlandıktan sonra yığıldığı gibi gümüşü, altını ve lapulazuli taşı vardı. O, hiçbir şeye ihtiyaç duymuyordu ama çocuğu olmuyordu. D… Devamını Oku »

Zalpa Kenti Öyküsü (Bir Yılda Otuz Çocuk Doğuran Kaneş Kraliçesi)

Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hitit (Eti) Mitolojisi Yorumlar : 1 Okunma : 9908 Beğen : 0
Zalpa Kenti Öyküsü (Bir Yılda Otuz Çocuk Doğuran Kaneş Kraliçesi)

“Kaneş kraliçesi bir yılda otuz erkek çocuk doğurur ve kendi kendine: ‘doğurduklarının ne kalabalık bir şey’ olduğunu fısıldar. Sonra bir sepeti kalafatlayarak çocuklarını bu sepete koyup onları nehre bırakır. Nehir, çocukları Zalpuwa kenti… Devamını Oku »

Zuni Mitolojisi

Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Mitoloji Yorumlar : 0 Okunma : 8299 Beğen : 0
Zuni Mitolojisi

Zuni mitolojisinde Awonawilona yaratıcı tanrıdır. Bulut ve okyanusları yaratır. Okyanus yeşil alglerle kaplıydı, bunlar sertleşip yarılmış ve gök-baba Awitelin Tsita ile dünya-ana Apoyan Taçu'yu oluşturmuştur. Devamını Oku »

Kokopelli Mitolojisi

Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Kızılderili Mitolojileri Yorumlar : 0 Okunma : 6470 Beğen : 0
Kokopelli Mitolojisi

Kokopelli genellikle Güneybatı ABD'de Hopiler, Zuniler gibi bazı Kızılderili kültürleri tarafından çok saygı duyulan bir bereket tanrısıdır. Genellikle kafasında tüy veya antene benzer çıkıntılar olan ve flüt çalan kambur biri olarak betimlenir. Devamını Oku »

Hint Mitolojisi'nin Temel Kaynakları

Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hindistan Mitolojisi Yorumlar : 0 Okunma : 15978 Beğen : 0
Hint Mitolojisi'nin Temel Kaynakları

Çok karmaşık gibi görünen Hint Mitolojinin ana kaynaklarına bakıldığı zaman aslında birbirine karışmış görünen tanrı, tanrıça ve kavramların nasıl doğduğu ve nasıl evrimleştiği rahatlıkla görünmektedir. Aynı zamanda Hintlilerin dünyaca ünlü üç b… Devamını Oku »

Mitoloji