Bahai Dini Prensipleri

Tüm İnsanlık Tek Bir Ailedir

Tüm İnsanlık Tek Bir Ailedir
Yazan : Baha YILDIZ Tarih : Kategori : Bahai Dini Prensipleri Yorumlar : 0 Okunma : 3000 Beğen : 0

Bahai Dini’nin temel öğretilerinden ilki tüm insanlığın birliğidir.

Hz. Bahaullah insanlığa şöyle seslenmiştir:
"Dostlar! Birlik çadırı kuruldu; birbirinize yabancı gözüyle bakmayınız. Hepiniz bir ağacın meyveleri ve bir dalın yapraklarısınız. Bir elin parmakları ve bir vücudun uzuvları gibi olun. Vahiy Kalemi size böyle öğüt veriyor."


Bunun anlamı, tüm insanlığın tek bir ağaç, tüm ulusların ve toplumların bu ağacın dalları ve her bir bireyin bu dallardaki yapraklar veya meyveler olduğudur. İnsanlığın birliği günümüzün en öncelikli ve en önemli konusudur. Tarih, asırlar boyunca uluslar, toplumlar, dinler ve mezhepler arasında bitmek bilmeyen savaşlara ve çekişmelere tanık olmuştur; ancak bu çağda insanlık birleşmek ve yaşamakta olduğu sıkıntıları birlikte aşmak için gerekli teknolojik ve entelektüel zenginliğe sahiptir. Birliğin sağlayacağı faydalar ve uyumsuzluğun sebep olduğu hastalıklar açıkça ortaya çıkmış, insanların ortak duygulara ve amaçlara sahip olmasının getireceği kazançların ne kadar büyük olduğu anlaşılmıştır. Dünya halkları arasında birlik ve barışın ancak sorunların çözülmesinin ve adaletsizliklerin giderilmesinin ardından mümkün olabileceği düşüncesinin aksine Hz. Bahaullah, milliyetleri, inançları veya etnik kökenleri ne olursa olsun tüm insanların karşı karşıya bulunduğu asıl meselenin, insan tabiatının birliğini yansıtacak bir küresel toplumun temellerini atmak olduğunu ifade eder.


Yeryüzü sakinlerinin birleşmesi, ne uzak bir geleceğe dönük bir hayal ne de sonuç itibariyle bir seçenek meselesidir. Bu, sosyal evrim sürecinin bir sonraki ve kaçınılmaz evresidir ve geçmişin ve geleceğin tüm tecrübeleri bizi bu yöne doğru itmiştir ve itecektir. Bu gerçek kabul edilip benimsenmediği sürece, yerküremize musallat olan musibetlerin hiçbiri çözüme kavuşamayacaktır, çünkü bu çağın tüm mücadelesi ne özel ne de bölgesel olup tamamen küresel ve evrensel boyuttadır.

"Hz. Bahaullah’ın diğer bütün öğretilerinin etrafında döndüğü eksen olan İnsanlığın Birliği ilkesi, sırf bilinçsiz bir duygu patlaması veya belli belirsiz ve sahte bir temenninin ifadesi değildir. O'nun çağrısı ne yalnızca insanlar arasındaki kardeşlik ve iyi niyet ruhunu yeniden uyandırmakla özdeşleştirilmeli, ne de yalnızca halklar ve uluslar arasında uyumlu işbirliğini güçlendirmek şeklinde algılanmalıdır... O'nun mesajı yalnızca bireylere uygulanabilir olmakla kalmaz, esas olarak bütün devletleri ve ulusları tek bir insanlık ailesinin üyeleri olarak birbirine bağlaması şart olan temel ilişkilerin doğasıyla ilgilidir… Bugünün toplumsal yapısında dünyanın henüz bir benzerini yaşamadığı organik bir değişimi ifade eder."
Hz. Şevki Efendi


İnsanlık, her türden, her renkten ve her kokudan çiçeklerin yan yana yetiştiği büyük bir bahçeye benzetilebilir. Bahçenin güzelliği ve çekiciliği bu çeşitlilikte yatar. Tanrı, derimiz ne renkte olursa olsun, dünyanın hangi bölgesinden gelirsek gelelim, hepimizi sever. O halde biz neden birbirimize yabancılar gibi bakıyoruz?

Fiziksel özelliklerimiz, huylarımız, geçmişlerimiz, fikir ve düşüncelerimiz yönünden aramızda var olan farklılıkların, ihtilaf ve çekişmeye sebebiyet vermesine izin vermeden insanlık ailesinin bütün üyelerini, insanlık bahçesinde yetişen güzel çiçekler olarak görebilir ve bu bahçeye ait olmaktan mutluluk duyabiliriz.

Bahai Yazıları bize bu birlik yolunda nasıl ilerleyeceğimizi ve başkalarının da aynı yolda yürümelerine nasıl yardımcı olacağımızı öğretmektedir.

Not : Bu Yazı Bahai Dini İnancına Göre Yazılmıştır

Kaynak : Türkiye Bahai Toplumu



Yazar Hakkında

  • Baha YILDIZ

    Baha YILDIZ