Hıristiyan Bayramları ve Kutsal Günleri

Meryem’in Göğe Alınışı Bayramı

Meryem’in Göğe Alınışı Bayramı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Bayramları ve Kutsal Günleri Yorumlar : 0 Okunma : 33216 Beğen : 0

Katolik ve Ortodoks Hristiyanlık’taki en büyük bayramlardan biri olan Meryem’in Göğe Alınışı Bayramı, kilise geleneklerine göre, 15 Ağustos günü veya ona en yakın Pazar günü kutlanır. Bu bayram, İsa Mesih İmanlılarının ölümden sonra Tanrı’yla birlikte göğe alınacakları ve sonsuz yaşama kavuşacakları inancının da göstergesi ve örneği olarak kabul edilir.

Meryem Ana, İsa Mesih’in annesi olarak kilise tarihinde önemli bir yere sahiptir. Hatta Ortodoks Kiliselerinde ona “Mater Deu” yani “Tanrı annesi” veya “Teotokos” yani Tanrı’yı taşıyan” olarak hitap edilmektedir.

İsa’ya Nasıra’da hamile kalmış, Beytlehem’de ise doğurmuştur. Daha sonra da çarmıha hatta dirilişine kadar sürekli İsa Mesih’in yanında bulunmuştur. Çarmıhta İsa Mesih, annesi Meryem’i aslında Meryem’in de kızkardeşi Salome’nin oğlu yani yeğeni olan Elçi Yuhanna’ya emanet etmiştir. Yuhanna da Patmos’daki sürgünlükten sonra teyzesi Meryem’le birlikte Efes’e yerleşmiş ve ömrünün sonuna kadar orada yaşamıştır. Meryem Ana’nın da Efes’te öldüğü kabul edilmektedir. Günümüzde Meryem Ana’nın yaşadığı evin bulunduğu yerde Meryem Ana Evi ve Kilisesi yer almaktadır. Bazı araştırmacılar Meryem’in Mezarının Yeruşalim’in dışında olduğunu söylese de ilk Hristiyan kayıtlarında bu yerde hiçbir şeyin olmadığı belirtilmektedir.

Kilise geleneğine göre Meryem Ana, öldükten sonra İsa Mesih annesinin bedeninin çürümesini istememiş ve yeryüzüne inerek onu göğe yükseltmiştir. Bu nedenle Meryem Ana’nın ölüm yıldönümü, bir anma töreni olarak değil, oğluna kavuşması ve göğe yükselmesi nedeniyle bayram olarak kutlanmaktadır.

Meryem’in Göğe Alınışı Bayramı

Yeni Antlaşma’da Meryem’in ölümü ile ilgili herhangi bir kayıt yoktur. Bu konudaki bilgiler kilise geleneği ve kilise tarihçilerinin yazdıklarına dayanmaktadır.

Katoliklerin her yıl 15 Ağustos günü özel bir ayinle, Ortodoksların ise 15 Ağustos’a en yakın Pazar günü, Kutsal Ayin’le birlikte kutladıkları Meryem’in Göğe Alınışı Bayramı geçmişi ilk yüzyıla kadar uzanan eski bir kilise geleneği olsa da bunun kilise tarafından resmi kabul görmesi 451 yılındaki Kalkedon yani Kadıköy Konsülü’ne dayanmaktadır. Aziz Şamlı Yuhanna’ya göre bu konsülde Roma imparatoru Marcian, Tanrının Annesi Meryem’in cesedini istedi. Bu talep üzerine Yeruşalim Episkoposu Aziz Juvenal, Meryem’in havarilerin yanında öldüğünü fakat mezarı Azizi Thomas’ın isteğiyle açıldığında içinin boş olduğunu ve havarilerin Meryem’in bedeninin cennete alındığına karar verdiğini yazdı.

Meryem’in Göğe Alınışı Bayramı ilk kez Bizans Ortodoks Kiliselerinde daha sonra Katolik Kilisesi tarafından da kutlanmaya başlanmıştır. Doğu ikonalarında Meryem’in göğe yükselişi temasına çok az rastlanırken genel olarak Meryem’in uykuya dalışı teması işlenirken Orta Çağ’ın sonlarında “göğe çıkış” iki kilise tarafından da kabul gördü.

Sekizinci yüzyıla gelindiğinde Papa Adrian, Kilise Terminolojisi üzerinde değişiklikler yaparken Meryem Ana Günü’nün, Meryem’in Göğe Yükselişi olarak değiştirdi. Fakat Göğe Yükseliş Doktrininin net olarak tanımlanması ve Katolik Kilisesi dogması haline gelmesi ancak 1950 yılında Papa 12. Pius döneminde gerçekleşti. Dogmaya göre Meryem, İsa Mesih gibi doğrudan göğe yükselmedi. Göğe, İsa Mesih tarafından, yükseltildi.

Günümüzde Meryem’in Göğe Yükseltilmesi veya Meryem Ana Bayramı olarak kutlanan 15 Ağustos günü birçok ülkede imanlıların kilisedeki kutlamalara katılmasını sağlamak için resmi tatil günüdür.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi