Diğer Dinler ve Dini Konular

Dünya kontrolden çıktı mı?

  • b T
    b T
    dunyadinleri.com/merkur-merkur
    buradaydı
    Cinsiyet : Bayan
    Şehir : İzmir
    Meslek : çevirmen
    Giriş : 16
  • Yazan : b T Tarih : Kategori : Diğer Dinler ve Dini Konular Cevaplar : 0 Okunma : 596 Beğeniler : 0
    Dünya kontrolden çıktı mı?

    Dünya kontrolden çıktı mı?

    Kıyamet Günü Saati

    “Kıyamet Günü Saati, insan yapımı tehlikeli teknolojilerle uygarlığımızı yok etmeye ne kadar yaklaştığımızı gösteren ve uluslararası çapta kabul edilen sembolik bir saattir. Bu teknolojilerin başında nükleer silahlar gelir. Fakat iklim değişikliğine sebep olan teknolojiler, gelişen biyoteknolojiler ve siberteknoloji gibi başka tehlikeler de vardır. Bunlar kasıtlı olarak, hatalı hesaplamalar sonucu ya da yanlışlıkla hayatımızda ve gezegenimizde geri dönüşü olmayan zararlara yol açabilir” (Bulletin of the Atomic Scientists).


    BİLİM DÜNYASI Ocak 2017’de karamsar bir açıklama yaparak dünyanın gelmiş geçmiş en korkunç felakete daha da yaklaştığını duyurdu. Bir grup bilim adamı, insanlığın küresel bir felakete ne kadar yaklaştığını göstermek için sembolik Kıyamet Günü Saatini 30 saniye ileri aldı. Böylece dünyanın sonunu temsil eden gece yarısına sadece 2,5 dakika kaldı, yani dünya 60 yıldan uzun zamandır ilk kez küresel bir felakete bu kadar yaklaşmış oldu!

    2018 yılında bilim insanları, dünyanın sonuna ne kadar yaklaştığımızı tekrar değerlendirecek. Siz ne düşünüyorsunuz? Dünya gerçekten kontrolden çıktı mı? Bu sorunun cevabını bulmakta zorlanabilirsiniz. Sonuçta uzmanlar bile bu konuda fikir birliğine varamıyor ve bazı insanlar dünyayı kaçınılmaz bir sonun beklediğine inanmıyor.


    Durum Ne Kadar Kötü?


    SÜREKLİ duyduğunuz kötü haberler nedeniyle endişeleniyor ya da korkuyorsanız yalnız değilsiniz. 2014 yılında, o sırada ABD başkanı olan Barack Obama, basında yer alan kötü olaylar yüzünden birçok insanın şu sonuca vardığını söyledi: “Dünya kontrolden çıktı ve kimsenin elinden bir şey gelmiyor.”

    Ancak bu sözleri söyledikten sonra hararetle, dünyadaki birçok problemi çözebilecek mevcut stratejileri anlattı. Hükümetin girişimlerinin “iyiye işaret ettiğini”, aslında gelecek konusunda “çok umutlu” ve “oldukça iyimser” olduğunu dile getirdi.
    Başka birçok kişi de geleceğe böyle iyimser bakıyor. Örneğin bazıları bilime güveniyor ve teknolojideki hızlı gelişmelerin dünyanın sorunlarını çözeceğini düşünüyor.

    Dijital teknoloji ve inovasyon alanındaki bir uzman büyük bir güvenle şunları söyledi: “Teknolojimiz 2030 yılında şimdikinden bin kat, 2045’te ise bir milyon kat daha gelişmiş olacak.” Ayrıca “Çok iyi gidiyoruz” dedi. “Bugün daha önce hiç olmadığı kadar büyük sorunlarla karşılaşsak da bunlarla başa çıkma kapasitemiz çok daha büyük.”

    Peki dünya koşulları tam olarak ne kadar kötü? Gerçekten de büyük bir küresel felaketin eşiğinde miyiz? Bazı bilim insanları ve siyasetçiler iyimser mesajlar verse de birçok kişi gelecek hakkında hâlâ kaygı duyuyor. Neden?


    KİTLE İMHA SİLAHLARI. Birleşmiş Milletler ve diğer kuruluşlar tüm çabalarına rağmen nükleer silahsızlanmayı sağlamak konusunda başarısız oldu. Hatta dünyadaki bazı liderler silah kontrol yasalarını hiç umursamıyor. Büyük miktarda nükleer silaha sahip ülkeler, ellerindeki eski bombaları geliştiriyor ve daha ölümcül yeni bombalar üretiyor. Bir zamanlar böyle silahları olmayan ülkeler ise artık büyük kitleleri yok edebilecek kapasiteye sahip.

    Ülkelerin, barış zamanında bile nükleer bir savaşa böylesine hazır olması dünyayı çok tehlikeli bir yer haline getiriyor. Bulletin of the Atomic Scientists (Atom Bilimcileri Bülteni) şöyle diyor: “Özellikle de, insan müdahalesi ya da gözetimi olmadan ölüm emri verebilen otonom silah sistemlerinin geliştirilmesi çok kaygı verici.”


    SAĞLIĞIMIZ TEHDİT ALTINDA. Bilim, sağlık sorunlarına ancak bir yere kadar çözüm sunabiliyor. Yüksek tansiyon, obezite, uyuşturucu kullanımı ve hava kirliliği gibi hastalığa yol açan risk faktörleri gün geçtikçe artıyor. Kanser, kalp damar hastalıkları ve diyabet gibi bulaşıcı olmayan hastalıklar yüzünden giderek daha çok insan hayatını kaybediyor. Psikolojik rahatsızlıklar da dahil başka birçok hastalık gittikçe daha fazla insanın hayatını etkiliyor. Ayrıca son yıllarda Ebola ve Zika virüsü gibi tehlikeli salgınlar patlak verdi. Sonuç olarak, hastalıklar insanların kontrolünden çıkmış durumdadır ve durum düzelecekmiş gibi görünmüyor.


    İNSANIN DOĞAYA VERDİĞİ ZARAR. Fabrikalar atmosferi kirletmeye devam ediyor. Her yıl milyonlarca kişi kirli hava soluduğu için ölüyor.

    Bireyler, topluluklar ve devlet kuruluşları tıbbi ve tarımsal atıkları, kanalizasyon suyunu, plastikleri ve başka atıkları denize boşaltmaya devam ediyor.

    Ayrıca temiz su kaynaklarımız tükeniyor.

    DOĞANIN İNSANA VERDİĞİ ZARAR. Fırtınalar, kasırgalar, hortumlar, tayfunlar ve depremler yıkıcı sellere, büyük toprak kaymalarına ve başka felaketlere yol açıyor. Bugün bu doğa olayları yüzünden hiç olmadığı kadar çok kişi hayatını kaybediyor ya da bir şekilde zarar görüyor.
    Aklınıza başka ciddi tehlikeler de geliyor olabilir. Ancak günümüzde yaşanan tüm kötü olayları inceleyerek gelecek hakkındaki sorularınıza ikna edici cevaplar bulamazsınız. Bazıları, bilim adamlarının ve siyasetçilerin açıklamalarını da yeterli bulmuyor. Fakat birçok kişi dünya koşullarıyla ve gelecekle ilgili sorularına tatmin edici cevaplar buldu. Bu cevapları öğrenmek ister misiniz?


    Kutsal Kitap Ne Diyor?


    DÜNYANIN durumunun böylesine kötüleşeceği yüzyıllar önce Kutsal Kitapta bildirilmişti. Fakat Kutsal Kitap insanlığı harika bir geleceğin beklediğini de söyler. Kutsal Kitabın söylediklerine kesinlikle güvenebiliriz, çünkü bildirdiği şeyler şu ana kadar en küçük ayrıntısına kadar gerçekleşmiştir.

    Örneğin Kutsal Kitapta, şunların olacağı önceden bildirilmişti:
    “Millet milletle ve krallık krallıkla çatışacak, birçok yerde kıtlıklar ve depremler olacak” (Matta 24:7).

    ‘Son günlerde çetin ve bunalımlı bir dönem gelecek. Çünkü insanlar, kendini seven, parayı seven, böbürlenen, kibirli, küfürbaz, ana baba sözü dinlemeyen, nankör, vefasız, insan sevgisinden yoksun, uzlaşmaz, iftiracı, özdenetimden yoksun, azgın, iyilik düşmanı, hain, dik başlı, gururlu, Tanrı yerine zevki seven kişiler olacaklar’ (2. Timoteos 3:1-5).


    Bu sözler kontrolden çıkmış bir dünyayı tarif ediyor. Dünya gerçekten de insanların kontrolünden çıkmıştır. Kutsal Kitaba göre insanlar dünyadaki sorunlara kalıcı bir çözüm getirecek hikmete ve güce sahip değildir. Şu ayetler bu gerçeği ortaya koyar:

    “Yol var ki, insana doğru görünür; fakat sonu ölümdür” (Özdeyişler 14:12).

    “İnsanın insana egemen olması hep insanın zararına olmuştur” (Vaiz 8:9).

    “Adımlarına yön vermek insana düşmez” (Yeremya 10:23).

    Durum böyle giderse dünya büyük ihtimalle küresel bir felaket yaşayacak. Fakat böyle bir şey olmayacak! Neden? Çünkü Kutsal Kitap şöyle diyor:

    Tanrı ‘yeri sağlam temeller üzerine kurdu, sonsuza dek, asla sarsılmayacak’ (Mezmur 104:5).


    “Bir nesil gidiyor, bir nesil geliyor; yeryüzü ise sonsuza dek duruyor” (Vaiz 1:4).


    “Doğrular yeryüzünü mülk edinir, orada sonsuza dek otururlar” (Mezmur 37:29).


    “Yeryüzünde tahıl bolluğu olacak, dağların tepesi ekinlerle dolup taşacak” (Mezmur 72:16).


    Kutsal Kitaptaki net cevaplar aklımızdaki soru işaretlerini giderir. İnsanlık çevre kirliliği, açlık, susuzluk ya da küresel bir salgın yüzünden yok olmayacak. Nükleer bir katliam dünyanın sonunu getirmeyecek. Neden böyle diyoruz? Çünkü gezegenimiz Tanrı’nın kontrolündedir. Elbette Tanrı insanların özgür iradelerini kullanmasına izin veriyor. İnsanlar da verdikleri kararların sonuçlarını biçiyor (Galatyalılar 6:7). Fakat dünya felakete doğru sürüklenen, raydan çıkmış bir tren gibi değildir. İnsanlar şu anda dünyaya zarar veriyor olsa da Tanrı onların verebileceği zarara bir sınır koymuştur (Mezmur 83:18; İbraniler 4:13).

    Fakat Tanrı daha fazlasını da yapacak. Tüm dünyada “barış bolluğu” olmasını sağlayacak (Mezmur 37:11). Milyonlarca Yehova’nın Şahidi, Kutsal Kitabı inceleyerek dünyayı harika bir geleceğin beklediğini öğrendi. Bu makalede yer alan güzel vaatler gelecekte yaşayacaklarımızın sadece küçük bir kısmıdır.

    Yehova’nın Şahitleri her yaştan ve ırktan insandan oluşan küresel bir topluluktur. Onlar tek gerçek Tanrı’ya ibadet ederler ve Kutsal Kitap Tanrı’nın isminin Yehova olduğunu söyler. Yehova’nın Şahitleri gelecekten korkmazlar, çünkü Kutsal Kitap şöyle der: ‘Göklerin Yaratıcısı, gerçek Tanrı Yehova, yeryüzünü biçimlendirip yaptı, pekiştirdi, onu boş yere yaratmadı, üzerinde oturulsun diye ona şekil verdi’ (İşaya 45:18).

    Uyanış! | No. 6 2017

    İmza