Diğer Dinler ve Dini Konular

Ana Sayfa Forum Din ve İnançlar Diğer Dinler ve Dini Konular KUTSAL KİTABIN GÖRÜŞÜ- YARATICININ İSMİ

KUTSAL KİTABIN GÖRÜŞÜ- YARATICININ İSMİ

  • b T
    b T
    dunyadinleri.com/merkur-merkur
    buradaydı
    Cinsiyet : Bayan
    Şehir : İzmir
    Meslek : çevirmen
    Giriş : 16
  • Yazan : b T Tarih : Kategori : Diğer Dinler ve Dini Konular Cevaplar : 0 Okunma : 724 Beğeniler : 0
    KUTSAL KİTABIN GÖRÜŞÜ- YARATICININ İSMİ

    Yaratıcımızın İsmi

    Milyonlarca insan Yaratıcıya Allah, Rab, Yüceler Yücesi ya da Tanrı diye hitap ediyor. Fakat Yaratıcımızın özel bir ismi var. Bu ismi kullanmanız önemli mi?

    Tanrı’nın ismi nedir?

    BAZI İNSANLAR NE DİYOR?

    Birçok kişi sadece tek bir gerçek Tanrı olduğundan O’nun için özel bir isim kullanmanın gereksiz olduğunu düşünüyor. Bazıları da Tanrı’nın ismini kullanmanın uygun olmadığını savunuyor.

    KUTSAL KİTAP NE DİYOR?

    Tanrı Kutsal Kitapta şöyle der: “Ben Yehova’yım. İsmim budur. Hakkım olan onuru bir başkasına . . . . bırakmayacağım” (İşaya 42:8 ). “Yehova”, İbranice dört sessiz harften (YHVH) oluşan Tanrı’nın isminin Türkçe çevirisidir. Bu isim, Eski Ahit olarak da bilinen İbranice Kutsal Yazılarda yaklaşık 7.000 kez geçer ve “Tanrı”, “Mutlak Güce Sahip” ya da “Rab” gibi unvanlardan daha fazla kullanılır. * İbrahim, Musa ve Davut gibi isimlerden ise çok daha sık geçer.

    Bazıları saygılı bir şekilde bile olsa Tanrı’nın ismini kullanmanın uygun olmadığına inanıyor. Fakat Yehova Kutsal Kitabın hiçbir yerinde isminin saygılı bir şekilde kullanılmasını yasaklamaz. Tersine Kutsal Yazılarda Tanrı’nın kullarının O’nun ismini rahatça kullandığını görürüz. Hatta onlar çocuklarına bu adın kısaltılmış şeklini içeren isimler verdiler. Örneğin İlya (İlyas) “Benim Tanrım Yehova’dır”, Zekeriya ise “Yehova hatırladı” anlamına gelir. Tanrı’nın kulları günlük sohbetlerinde de O’nun ismini kullanmaktan çekinmediler (Rut 2:4 ).

    Tanrı, ismini kullanmamızı ister. Kutsal Kitap “Yehova’ya şükürler sunun, O’na adıyla yakarın” der (Mezmur 105:1 ). Hatta ‘ismini düşünmemiz’ Tanrı’yı memnun eder (Malaki 3:16 ).

    “İnsanlar bilsin ki, adı Yehova olan Sen, bütün yeryüzü üzerinde yalnız Sen Yücesin” (Mezmur 83:18 ).

    Tanrı’nın ismi ne anlama gelir?

    Bazı bilginlere göre İbranicede Yehova ismi “O Olmasını Sağlar” anlamına gelir. Bu isim şu düşünceyi içerir: Tanrı amacının gerçekleşmesi için, ne olması gerekiyorsa o olur ve yarattığı şeylerin de ne olması gerekiyorsa o olmasını sağlar. Sadece Mutlak Güce Sahip Yaratıcımız böyle bir ismin anlamına uygun davranabilir.

    BUNU BİLMEK SİZİ NASIL ETKİLER?

    Tanrı’nın ismini bilmek O’na bakış açınızı değiştirir. Tanrı’ya yaklaşmanız kolaylaşır. Sonuçta ismini bilmediğiniz birine ne kadar yakın olabilirsiniz? Aslında Tanrı’nın size ismini açıklamış olması O’na yaklaşmanızı istediğini gösterir (Yakup 4:8 ).

    Tüm vaatlerini yerine getiren Yehova’nın her zaman ismine uygun davranacağından emin olabilirsiniz. Bu yüzden Kutsal Kitap şöyle der: “Adını bilenler sana güvenir ey Yehova” (Mezmur 9:10 ). Yehova’nın isminin O’nun vefalı sevgi, merhamet, şefkat ve adalet gibi nitelikleriyle yakından bağlantılı olduğunu öğrendikçe O’na olan güveniniz artacak (Çıkış 34:5-7 ). Yehova’nın her zaman vaatlerini yerine getireceğini ve asla nitelikleriyle çelişen bir şey yapmayacağını bilmek çok rahatlatıcıdır.

    Açıkça görüldüğü gibi Mutlak Güce Sahip Tanrı’nın ismini bilmek bir ayrıcalıktır. Bu hem şimdi hem de gelecekte birçok nimet elde etmenizi sağlar. Tanrı şu vaatte bulunur: “Beni adımla tanıdığı için onu koruyacağım” (Mezmur 91:14 ).

    “Yehova’ya adıyla yakaran herkes kurtulacak” (Yoel 2:32 ).

    Uyanış! | No. 6 2017 DERGİSİNDEN ALINMIŞTIR.

    İmza