Evrim Teorisi

Ana Sayfa Forum Bilim ve Felsefe Evrim Teorisi ‘Evrim karşıtlığı devlet ideolojisi haline geldi’

‘Evrim karşıtlığı devlet ideolojisi haline geldi’

  • Yaman .
    Yaman .
    dunyadinleri.com/yamanf2482
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : DiğerYerler
    Meslek : DiğerMeslekler
    Giriş : 246
  • Yazan : Yaman . Tarih : Kategori : Evrim Teorisi Cevaplar : 2 Okunma : 3476 Beğeniler : 0
    ‘Evrim karşıtlığı devlet ideolojisi haline geldi’

    Geçtiğimiz hafta yayınlanan ve büyük ilgi çeken “Evrimi Savunuyorum” videosu ve ardından aynı başlıkla düzenlenen panelin mimarlarıyla bundan sonraki süreçte çalışmaların nasıl devam edeceğini ve videonun ardından evrim karşıtı gerici basının saldırılarını konuştuk.

    Başbakan’ın “Dindar nesiller yetiştirmek istiyoruz” açıklaması yaptığı, eğitimde 4+4+4 tartışmalarının sürdüğü, bütün genel okullara İmam Hatip bölümlerinin konulmasının planlandığı bir dönemde “Evrimi Savunuyorum” projesiyle ortaya çıkan Nâzım Hikmet Kültür Merkezi çalışanlarından Tuluğ Ünlütürk ve panelin katılımcılarından olan Üniversite Konseyleri Derneği’nden Zelal Durmuş ile projeyi ve sonrasını konuştuk.

    “ÇOCUKLARIMIZA OKULDA NE ÖĞRETİLİYOR CİDDİ ENDİŞELERİMİZ VAR”

    soL: İlk olarak büyük ilgi gören Emin Gürsoy, Levent Üzümcü, Erkan Can ve Nejat Yavaşoğulları'nın, “Evrimi Savunuyorum” adlı videosu ardından Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’nde aynı başlıkla bir panel. Öncelikli olarak bu projenin fikri nereden çıktı?

    Tuluğ Ünlütürk: Biz çalışmaya başlarken içinde yaşadığımız toplumun evrime ve bilime yabancı olması ya da bırakılmasını temel aldık. Buna çözüm olarak neler yapabileceğimizi düşündük ve ilk olarak çekilen sanatçı videosuyla adım atmış olduk.

    Ayrıca hepimizin çocukları var, okullara gönderdikten sonra ne öğrenip ne öğrenmediklerine dair ciddi endişelerimiz var. Onlar okuldan döndükten sonra, akıllarında yalan-yanlış bilgilerle karşımıza çıktıklarında ne yaparız diye düşünüyoruz.

    Çocuklarımızın Başbakan’ın söylediği şekliyle dindar bir nesil olarak yetiştirilmesini istemiyoruz. Bilimsel bir eğitim almalarını istiyoruz. Çevredeki insanların da doğa, insanlık tarihi hakkında bilgi sahibi olmasını istiyoruz. Çıkış noktamız bunlardı aslında.

    Biliyorsunuz içinde bulunduğumuz toplumda bilime ve özelinde evrime ulaşmak çok sistemli bir şekilde engelleniyor. Biz de bu sistemli saldırıya karşı bir şey yapmak gerektiğini düşündüğümüz için “Evrimi Savunuyorum” etkinliklerini başlatmış olduk.

    Zelal Durmuş: ÜKD’ye NHKM’den bu teklif geldiğinde bizim birikmiş bir çalışmamız vardı. Biliyorsunuz bu sene üçüncü Evrim Sempozyumu'nu gerçekleştirdik. Yaklaşık bin 200 kişinin katıldığı önemli bir etkinlik oldu.

    Bizim yaptığımız bu etkinlikler ve sempozyumlar işin üniversite ve akademiyle ilgili ayağını oluşturuyor.

    Buna karşın biz biliyoruz ki insanlar üniversiteye gelene kadar bilimsel bilgiler açısından birçok önemli saldırıya maruz kalıyor. Toplumun önemli bir kesimi akademiye girmeden önce ciddi bir evrim karşıtı heyula ile yaşıyor.

    Dolayısıyla evrim ve bilimin toplumsal ayağını da kurmak gerekiyor diye düşünüyoruz. Bu yüzden gelen teklifin ardından severek yer aldık bu etkinliklerin içinde.

    “EVRİMİ SAVUNUYORUM DERKEN BİR GÜCE İŞARET EDİYORUZ”

    soL: Çocuklar okula gittiğinde neler öğretilecek bilemiyor ve korkuyoruz diyorsunuz. Buradan hareketle toplumda son dönemde bizzat siyasi iktidar ve Başbakan Erdoğan’ın söylemlerine de değinmek gerekiyor diye düşünüyorum. Dindar nesil talep eden, 4+4+4 öneren bir ülkede “Evrimi Savunuyorum” demek ve bunun çalışmasını yapmaya çalışmak nasıl bir düşünce yaratıyor?

    Tuluğ Ünlütürk: Ülkede genel bir umutsuzluk halinin hâkim olduğunu düşünüyoruz. Bunun kaynağı ne yapacağını bilememezlikten kaynaklanıyor. İnsanların aklındaki aydınlık fikirleri nereye yönlendireceğini kestiremediğine inanıyoruz.

    Biz “savunuyorum” diyoruz ve bir güce işaret ediyoruz aynı zamanda…

    İnsanlar bir şeyi savunabilir, bunun için bir araya gelebilir ve bir şey yapabilir. Biz buna inanıyoruz ve bunu yapabileceğimizi gösterdiğimizi düşünüyoruz.

    Bundan 10 sene önce ortalama bir yaşam şekli tutturulup, etliye sütlüye bulaşmadan kendini ve çocuklarını koruyup yaşayabiliyordun. Buna karşın şimdi böyle bir yaşam alanının olmadığını görüyoruz.

    Ortada bilimsel düşünceye dört koldan sürdürülen çok sistemli bir saldırı var. Biz “Evrimi Savunuyorum” videosunu çektiğimizde insanlar birden oraya tutunuverdi. Binlerce insan buraya yöneldi.

    Bu ülkenin sanatçıları ve aydınlarının bu sözleri söylemesi büyük bir enerji yarattı. Bilimle toplumsal hayat arasında öyle bir duvar yaratılmış ki. O aşılamayan duvar böylesi bir video ile çok ciddi bir şekilde aşılmış oldu diye düşünüyoruz.

    “EĞİTİMDE GERİCİLİK VE PARALILAŞTIRMA KOL KOLA İLERLİYOR”

    soL: ÜKD olarak eğitim alanında yaşanan bu değişimi siz nasıl değerlendiriyorsunuz?

    Zelal Durmuş: Eğitimdeki dönüşüm sürecinin gericileşme ve paralılaştırma ile kol kola ilerlediği kanısındayız.

    Yapılmak istenen 4+4+4 düzenlemesi sonucunda “ilköğretimde eğitim parasızdır” ilkesi kaldırılıyor. Artık ilkokullara kadar inen bir paralılaştırma dalgası var.

    Burada çok önemli olduğunu düşündüğüm bir açıklamayı hatırlatmakta yarar var diye düşünüyorum. TÜBİTAK Başkanı “Artık biz topa, tüfeğe, uçağa odaklandık. Evrim teorisine inanan var inanmayan var. Biz ilgilenmiyoruz böyle şeylerle” demişti.

    Bu söz çok açık biçimde biz sadece para kazandıracak şeylerle ilgileniyoruz bilimle değil anlamına geliyor. Nitelikli düşünce yerine para gittikçe öne çıkıyor.

    “EVRİM KARŞITLIĞI ÖRGÜTLÜ”

    soL: Evrim konusu açıldığında gericilerin refleks haline getirdiği saldırıları nasıl değerlendiriyorsunuz. Benzer bir saldırı yayınlanan video ve panelin ardından sizlere de yönelmiş oldu bunları nasıl değerlendirmek gerekiyor?

    Tuluğ Ünlütürk: Burada söylenmesi gereken ilk şey evrim karşıtlığının örgütlü olduğudur kanımca.

    Bu sadece Türkiye’de yaşanan bir süreç değil üstelik. Dünyanın birçok yerinde olan evrim karşıtlığını Türkiye’de Adnan Oktar üstlenmiş oldu.

    Ancak burada özellikle dikkat çekmek istediğimiz başlık şu olacak: Adnan Oktar ve onun evrim karşıtı mücadelesinden çok daha önemli olan evrim karşıtlığının bugün devlet ideolojisi haline gelmiş olmasıdır.

    Gerici dönüşümü Adnan Oktar değil, Milli Eğitim Bakanı ve hükümet yapıyor. Burada siyasi muhatap gerici iktidardır.

    Zelal Durmuş: Evrim ve bilim karşıtlığı konusunda Adnan Oktar’dan önce Fettullah Gülen’i hatırlamak da gerekiyor. Gülen “Bizim ilim ve bilim adamlarımız okutsunlar, kitapları onlar yazsınlar” diyor.

    Bu zihniyetten bilim çıkmaz…

    “EVRİMİ SAVUNUYORUM ETKİNLİKLERİ SÜRECEK”

    soL: “Evrimi Savunuyorum” etkinlikleri önümüzdeki süreçte ne gibi etkinliklerle devam edecek. Bu konuda bilgi vermeniz mümkün mü?
    Tuluğ Ünlütürk: Öncelikli olarak bilgilendirici seminerler yapmayı planlıyoruz.

    ÜKD’nin bu konudaki bilgilerini, eğitimcilerle, işçilerle, öğrencilerle paylaşmış olacağız.

    Bunun dışında çocuklara dönük ÜKD’nin üstleneceği atölyenler olacak. Çocukların bir kurstan diğer kursa gittiği bir ortamda anne ve babalarıyla bilimi ve evrimi konuşmasını sağlamak istiyoruz. Bunun çok da değerli olduğunu düşünüyoruz.

    Bunun dışında NHKM’de film gösterimleri, belgeseller olacak. Bir de çizgi film projesi ve kitap hazırlama girişimimiz var. Bu arada kısa filmler ve videolar hazırlamayı sürdüreceğimizi de söylemek istiyorum.

    ÇAY DEMLEME TARİFİ DAHİ AKILDAN KAÇARAK YAPILIYOR

    Zelal Durmuş: ÜKD olarak evrim çalışmalarını sadece Kadıköy’de değil üniversitelerde, diğer kentlerde de sürdürüyoruz.

    Bugün üniversitelerde bilimci olan bir insan komik biçimde bilimi ve evrimi savunamıyor.

    Hatırlanacağı üzere TÜBA’nın evrime dair çevirdiği kitap dahi başına bela oldu. Türkiye’de bilimi savunacak bir kurum kalmadığı için bunu biz ÜKD olarak savunacağız. Bıkmadınız mı bilimden evrimden diyenlere karşı inat edeceğiz.

    Nisan’da İzmir’de bir gün boyunca evrimi anlatan büyük bir sempozyum düzenleyeceğiz bunu da duyurmuş olalım.

    Akla karşı yapılan saldırılarla uğraşacağız. Çay demlemek için bile akıldan kaçarak tarif yapılıyorsa buna karşı mücadeleyi elbette büyüteceğiz.

    (soL - İstanbul)

    İmza

    İnsanlık henüz gelişmedi, ve biz henüz işçilerin,tarım emekçilerinin,köylülerin,asker temsilcilerinin sovyetlerinden daha üstün ve daha iyi bir hükümet şekli bilmiyoruz.

evrimin arkasında güç falan yoktur. darwin'in orta…

  • Deicide 06
    Deicide 06
    dunyadinleri.com/deicideb142d
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : DiğerYerler
    Meslek : Öğrenci
    Giriş : 18
  • Yazan : Deicide 06 Tarih : Beğeniler : 0

    evrimin arkasında güç falan yoktur. darwin'in ortaya koyduğu mekanizmalar, modern genetik bilimi ile birleştirildiğinde geriye herhangi bir yaratıcıya mahal vermeksizin türlerin ortak atalardan türeyerek meydana gelişi kalıyor. aynı şekilde evrenin bir yaratıcısı felanda yoktur. evren elbette sonsuzdan beri yok, bir tarihi ve geçmişi var. ama bu geçmişin varolup, evrenin evrenleşmiş olması, onun akıllı ve doğaüstü bir güç tarafından yaratıldığını kanıtlamaz.

    İmza

    Her bunalım alışılageleni atar, dış örtüleri koparır, zamanını tamamlamış olanı süpürür, daha derin güç ve gerilimleri açığa çıkarır. (Lenin)

ne güzel bir forum ateist'ti ,satanisti ve komunis…