Felsefe

Akıl ve Mantık

  • Arayış Arayış
    Arayış Arayış
    dunyadinleri.com/serkandb68c
    buradaydı
    Cinsiyet : Bay
    Şehir : Eskişehir
    Meslek : Bankacı
    Giriş : 191
    İnandığınız Din : İslam (Sünni)
    İnançlı Birimisiniz? : Çok İnançlıyım
  • Yazan : Arayış Arayış Tarih : Kategori : Felsefe Cevaplar : 0 Okunma : 3259 Beğeniler : 0
    Akıl ve Mantık

    Mantık kelimesi, Yunanca Logike kelimesinin Arapça tercümesidir. “Logikos, logos’a yani söze, akıla veya akıl yürütmeye ait demektir. Kelime anlamından da anlaşılacağı gibi mantık kelimesi hem akıl hem de söz ile ilgilidir.

    Günlük yaşamımızdaki anlamının paralelinde mantık sözcüğünün anlamı; çıkarımları denetlemek için geliştirilmiş olan yöntemi anlıyoruz. Çıkarım, eldeki bilgilerden yeni bilgler türetme, eldeki verilerden bir takım sonuçlar çıkarma işlemidir. Eldeki verilerden beklenilen sonuçların çıkıp çıkmadığını araştırmağa da denetleme diyoruz.

    Alıntı http://www.felsefe.net/mantik/627-mantik-nedir.html

    Aklım veya mantığım almıyor nedemek , sahip olduğumuz bilgilere göre değerlendirme yapamıyoruz demektir. Bilgilerde içselleştirilmedikçe yani yaşanılıp tecrübe edilmedikçe kullanılabilir hale gelmiyor.

    Yaşanmayan yani tecrübe edilmemiş bilgi ,başkalarının tecrübeleridir. Kişi kendi kıyaslamasını yaparak yani mevcut bilgileriyle ve yaşayarak gördükleri arasında kıyaslama yaparak yeni bilgilerle bağ kurarak düşünür. (Çok az insan gerçek manada düşünür)

    Yaşanmamış bilgi düşünce değildir. Yanlızca aktarımdır. Başkalarının yaşamlarını aktarım...(Çok az insan yaşam sahibidir)

    Kişide düşünce meyvelerini kaos haliyle vermeye başlar ,kıyas ve kargaşa. Evrenin oluşumu gibi. Bu halde kişi mantığının zıt kutupluluğunda bir oraya bir buraya savrulur. Tek kutuplu bakış açısından mantığı kişiyi uzaklaştırır. Her kıyasta mantık doğruyu söyler ,ancak kişi doğru olanı kişiselleştirdiği algısıyla örter. Mantıksal çıkarımın sonucundan kaçar.

    Örneğin sigara içen birisi sigaranın zararlı olduğunu bilir ,ancak bağımlı olduğu zannıyla yada sigarasız hayatı düşünemediğinden sigarayı içmeye devam eder.

    Tüm düşünce kargaşası bundan ibarettir. Bağımlılık ,kutsama ,korkaklık v.b.

    Zıtların ötesinden bakmak ,hem doğruyu hem yanlışı bir arada görebilmek ,doğru ve yanlışın ötesindeki doğruya ulaşmak.

    Kıyasta akıl her zaman doğruyu söyler. Ancak eski kutsanmış bilgiler ve mantığın sesi arasında kişi gider gelir. Buda içsel bir kargaşa doğurur. Sonuçta kişi ya mantığın sesini örter yada mantığın dediğini doğrular.

    İnsanın aklı sınırsız bir yapıdır...Sınırlarını bile kendi koyar...

    İmza

    Bir nefes çektiğinde ciğerlerine , Tadını alabiliyorsan Hayatın Varsın. Verdiğinde nefsi sahibine Artık Hayatsın.(Arayış)

İlgili Sayfalar : Felsefe