Bilim - Sağlık

Ana Sayfa Haberler Bilim - Sağlık Mardin'e 6 dilli El-Cezeri müzesi

Mardin'e 6 dilli El-Cezeri müzesi

Mardin'e 6 dilli El-Cezeri müzesi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Bilim - Sağlık Yorumlar : 0 Okunma : 3078 Beğen : 0

Mardin’de bulunan Kasımiye Medresesi ‘El-Cezeri İslam Bilim ve Teknolojileri Merkezi’ ne dönüştürülüyor. Bilim ve Sanayi Bakanı Nihat Ergün, her ile bilim merkezi projesi başlattıklarını belirterek Mardin Valiliği tarafından benzer bir çalışmanın Kasımiye Medresesi tarafından yapıldığını gördüklerini söyledi.
Bunun üzerine TÜBİTAK ’ın bölgede inceleme yaptığını dile getiren Ergün, TÜBİTAK desteğiyle medresenin İslam ve Teknoloji Merkezi’ne dönüştürülebileceğinin görüldüğünü dile getirdi. Diyarbakır ve Mardin’in bilime katkı vermiş birçok ünlü bilim insanı yetiştirdiğini ifade eden Ergün, “Bu bölgemiz, İslam bilim ve fikir dünyasının en parlak dönemlerine damga vuran, başta El-Cezeri olmak üzere pek çok bilim insanının yetiştiği veya yaşadığı bölgedir. Bunlardan biri de Cizre’de doğmuş El-Cezeri’dir. Bilim tarihinde, sibernetik alanında dâhi olarak görülen El-Cezeri’nin, bilgisayarın ilk temellerini attığı, otomasyon konusunda birçok buluşu olduğu ve robotik alanında da ilk çalışmaları yapıp ve bunu uygulamaya da koyarak bu alanın babası olduğu kabul edilmektedir“ dedi.

Çocuklar müzede bilime ‘dokunacak’

Bölgedeki El-Cezeri ruhunun yeniden canlandırılması gerektiğini dile getiren Ergün, Kasımiye ile salt bir müze anlayışının ötesinde bu yerleri günün modern bilim merkezlerinde olduğu gibi gençlerin bilime dokunacakları birer mekânlar haline getirmeyi düşündüklerini söyledi. Ergün, “İnşallah, Kasımiye Medresesi’nde yapacağımız bu yeni konsept yapıyla Mardinimizin, bölgemizin tarihi ve kültürel zenginliğine bir zenginlik daha katmış olacağız. Böylece, adı sadece terörle anılan bölgemiz, farklı bir zenginliğe ve yeni bir vizyona kavuşmuş olacaktır” diye konuştu.
Müzede, İslam dünyasında gerçekleştirilen fikri, ilmi ve teknolojik gelişmelerin somut örnekleri, dijital canlandırmalar, balmumu modeller ve reprödüksiyonlarla sergilenecek.
Mardin’in güneybatısındaki tepelerin altında yer alan Kasımiye Medresesi, Mardin Valiliği tarafından 2010 yılında restore ettirildi. Medresenin her odasında ayrı bir bilim konusu objesiyle sunulurken, giriş holünden başlayarak plazmalara yansıtılacak belgesellerde de yapılan çalışmalarda katkıda bulunanlar yer alacak. Bu CD’ler ziyaretçiler tarafından kulaklıklarla, Türkçe, İngilizce, Arapça, Farsça, Süryanice, Kürtçe olarak 6 dilde dinlenebilecek.

Şeffaf giysili kadınlar tartışma yaratmıştı

Artuklular döneminde yapımına başlanan, Akkoyunlular döneminde tamamlanan Kasımiye Medresesi, I. Dünya Savaşı’na kadar işlevini sürdürdü. Medrese, 2010’da düzenlenen bienalle yeniden gündeme geldi. Bienal ‘şeffaf giysili’ kadınların yer alması nedeniyle tepki çekerken 2010’da Cemil İpekçi’nin yapmak istediği defile ‘medresinin içinde cami de olduğu’ gerekçesiyle protesto edildi. Defile, yoğun güvenlik önlemleri altında yapıldı , hemen ardından yapının ‘tüm Ortadoğu ’ya hitap edecek bir bilim müzesi haline getirileceği’ açıklandı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler