Genel Dini Haberler

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Genel Dini Haberler Doğu Türkistan'da dini mesaj göndermek; 'vatana ihanet'

Doğu Türkistan'da dini mesaj göndermek; 'vatana ihanet'

Doğu Türkistan'da dini mesaj göndermek; 'vatana ihanet'
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Genel Dini Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2489 Beğen : 0

Doğu Türkistan'da dini içerikli internet mesajı ve SMS paylaşanlara 30 bin yuana kadar (yaklaşık 5 bin dolar) ceza verilecek

Doğu Türkistan'da internet ve cep telefonlarından dini mesajlar paylaşanlara para cezası öngören bir düzenleme kabul edildi.

Çin işgali altında bulunan Uygur Özerk Bölgesi'nde (Doğu Türkistan) dini mesajların paylaşılması 'milli birliği yıkmak' suçu kapsamına alındı. Çin tarafından atanan hükümet tarafından kabul edilen düzenlemeye göre internet veya cep telefonları üzerinden dini içerikli mesajlar yazanlar 5 bin ila 30 bin yuan (30 bin yuan yaklaşık 5 bin dolara tekabül ediyor) arasında ceza ödemek zorunda kalacak.

Çin işgal yönetimi Doğu Türkistan'da yaşayan Müslümanlara yoğun baskı uyguluyor. Kamu personeli ve öğrencilerin her zaman, halkın ise kamusal alanda ibadet etmesi ve kadınların tesettürlü olması en büyük yasaklar arasında.

Çin yönetimi ramazan aylarında okullarda Müslüman öğrencilere zorla yemek yedirip su içiriyor. Genç kızları ailesinden alıp Çin'in farklı yerlerinde çalışmak zorunda bırakıyor.

Geçtiğimiz günlerde ise öğrencilere evde de ibadet etme yasağı getirilmişti. Dün AA'da yer alan bir haberde ise Doğu Türkistanlıların Suriye'de savaştığı öne sürülmüştü. Görüşüne başvurulan Uygur savaşçılar, Suriye'nin savaş ortamına rağmen Doğu Türkistan'dan daha tercih edilebilir olduğunu belirterek ana vatanlarında ana dillerini bile konuşamadıklarını belirtmişlerdi.

Suriye'de savaşan bir Uygur Türk'ü şu ifadeleri kullanmıştı:

"Kimse doğduğu toprakları terk edip bir savaş ortamına göç istemez ama Doğu Türkistan'daki yaşam koşulları inanın sıcak savaş şartlarından çok daha zor ve boğucu. Kendi vatanımızda ana dilimizi konuşmamız şartlara bağlıyken, camilere gidemezken, kızlarımız zorla kilometrelerce uzakta, yabancı topraklarda çalıştırılmaya zorlanırken, düşüncelerini ifade eden aydınlarımız ve siyasilerimiz işkencehanelere götürülürken bizler ailelerimizle Suriye'ye göç ettik. Buradaki kardeşlerimizle dayanışmak, kendi hayatımızı özgürce kurmak için. Aynı zamanda Esad yönetimiyle savaşırken onun baş destekçilerinden Çin ile de savaşmış oluyoruz."



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler