Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem 20 yıllık naaştan fazlası var

20 yıllık naaştan fazlası var

20 yıllık naaştan fazlası var
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2594 Beğen : 0

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın kararı doğrultusunda 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın Topkapı'daki Anıt Mezarı açıldı.

Adli Tıp'a götürülen cenaze üzerinde yapılan ilk incelemede, cenazenin bütünlüğünü koruduğu tespit edildi.

Konuyla ilgili NTV'ye açıklama yapan Adalet Bakanı Sadullah Ergin de "20 yıllık bir naaştan daha fazlası ortada. Bu açıdan bakıldığında Adli Tıp çalışanlarının bir takım endişeleri vardı. Ama şu anda o endişeler gitti. Bizi sağlıklı sonuçlara ulaştıracak bir tablo var" diye konuştu.

Elde edilen dokuların olası bir zehirlenmeyi belirlemek için yeterli olacağına işaret eden uzmanlar, mezarın bulunduğu bölgedeki yoğun suyun cenazenin bozulmasını engellemiş olabileceği ihtimali üzerinde duruyor.

Bu açıklamayla birlikte ölümün üzerinden 20 yıl geçmiş olması nedeniyle 'Adli Tıp incelemesinden sağlıklı sonuç alınamayacağı' endişeleri de giderilmiş oldu.

10 KİŞİLİK EKİP ÇALIŞTI
Cenazenin kabirden çıkarılmasında kalabalık bir ekip görev aldı. Anıt mezarın saç levhalarla kapatılan bölümüne giren bir iş makinesi ve ''hilti'' adı verilen aletlerle lahit kırdı. Anıt mezarın kırılması işleminde, Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü'ne bağlı ellerinde kazma ve kürek bulunan yaklaşık 10 kişilik ekip de çalıştı.

Özal'ın cenazesinin çıkarılmasında İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili Oktay Erdoğan'ın başkanlığında; Adli Tıp Kurumu Başkanı Doç. Dr. Haluk İnce ile bir adli antropolog, bir jeoloji mühendisi, kimya ihtisas dairesinden bir kişi, morg ihtisas dairesinden 3 kişi çalıştı.

AHMET ÖZAL GELMEDİ
Çalışmalarda Özal ailesinin avukatı da hazır bulundu. Ancak daha önce çalışmaları yerinde inceleyeceğini açıklayan Turgut Özal’ın oğlu Ahmet Özal mezarlığa gelmedi.

Basın mensupları, daha önce sac levha ile kapatılan anıt mezardaki çalışmaları görüntüleyemezken, iş makinelerinin girişi için açılan bölüm de üzerinde ''Polis-Olay Yeri İnceleme'' yazılı branda ile kapatıldı.

ÇOLAKKADI: HER ŞEY PLANLANDIĞI GİBİ
Anıt mezardaki çalışmaları inceleyen İstanbul Cumhuriyet Başsavcısı Turan Çolakkadı, Özal'ın naaşına saat 12.15 sıralarında ulaşıldığını belirterek, ''Ceset yerinde, üzerini kaldırdık. Bundan sonra ceset alınacak Adli Tıp Kurumu'nda incelenecek. Her şey planlandığı gibi oldu, herhangi bir aksama yok'' dedi.

HAFTA SONUNA DOĞRU AİLEYE TESLİM EDİLECEK
Cenazeyi hafta sonunda aileye teslim etmeye çalışacaklarını belirten Adli Tıp Kurumu Başkanı Haluk İnce ise “Cenaze Adli Tıp Kurumu'na geldikten sonra çalışmamıza orada devam edeceğiz. Beklentimiz cenazeyi cuma veya cumartesi günü aileye teslim etmek. Analizler bittikten sonra raporlama sürecini Cumhuriyet Başsavcılığı'na ileteceğiz, açıklamayı da onlar yapacak" diye konuştu.

‘CENAZE İNCELEMEYE UYGUN’
Bir gazetecinin ''Cenazenin şu anki durumu incelemeye uygun mu? '' sorusuna İnce ''İncelemeye uygun'' karşılığını verdi.

TABUTUNA TÜRK BAYRAĞI SARILDI
Turgut Özal'ın cenazesi, 8 saatlik çalışmanın ardından mezardan çıkartıldı. Türk bayrağına sarılı çinko kaplı tabut, görevli polislerin omzunda cenaze aracına taşındı.

RAPOR KAMUOYUNA AÇIKLANACAK
Kimya İhtisas Dairesi'nde yapılacak toksikolojik analiz için de mezarlıktan örnekler alınacak. Bu örnekler hem cenazenin konulduğu yerden hem toprağın altında yaklaşık 40 ila 60 santimetrelik bölümden hem de mezarın değişik yerlerinden alınacak.

Adli Tıp Kurumu'nda, öncelikle DNA testi ve otopsi yapılacak. Daha sonra olgulardan alınan örnekler, laboratuvarlara götürülecek ve travmatik, patolojik bulgu olup olmadığı araştırılacak.

Adli Tıp Kurumu, cenazeden örnekleri aldıktan sonra cenazeyi bir kaç gün içinde teslim edecek. Bu sürede Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın cenazesi, Adli Tıp Kurumu'nda herkesin girip çıkamayacağı bir yerde korunacak. O odaya girme yetkisi maksimum 5 kişide olacak.

Laboratuvarlarda başta uyutucu, uyuşturucu, insektisitler (böcek öldürücü), ağır metaller olmak üzere akla gelebilecek her maddeye bakılacak.

Bütün örnekler teker teker incelenecek, sonrasında Kimya, Morg ve Biyoloji ihtisas dairelerinin raporları ölüm nedenlerini raporlayan Birinci İhtisas Kurulu'na gönderilecek. Oradaki uzmanlarla bütün süreç göz önüne alınarak, rapor hazırlanacak.

Adli Tıp Kurumu için vefatın üzerinden geçen 19 yıl, çok büyük bir dezajantaj oluşturuyor.

Kurum, raporunda çalışmanın geçen zaman gibi kısıtlılıkları da ortaya koyarak, ne yaptığını, çıkan sonuçları, çıkıyorsa çıkma sebeplerini, çıkmıyorsa çıkmama sebeplerini paylaşacak.

Sonuçlar iki aydan kısa sürede çıkmayacak. İki aydan sonrası için de uzmanın gerekçeleri belirtilecek.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler