Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem ABD'den 'Terör Raporu'!

ABD'den 'Terör Raporu'!

ABD'den 'Terör Raporu'!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2743 Beğen : 0

ABD Dışişleri Bakanlığı 2011 yılı Terör Raporu'nda, Türkiye'deki terör yasalarının, terörizmi, 'Türk vatandaşlarına ve Türk devletine saldırılar' olarak tanımlamasının, uluslararası çapta terörle mücadele çabalarını aksattığı, operasyonel ve yasal işbirliğine yönelik kaygılar yarattığı ifade edilerek, TBMM'deki Terör Finansmanın Önlenmesi Hakkında kanun tasarısının bu tanımlamayı da ele aldığı ama Mali Eylem Görev Gücü'ne (Financial Action Task Force-FATF) göre, bu tasarının bu konuda yetersiz kaldığı belirtildi.

Raporun, 'Yabancı Terörist Örgütler' bölümündeki PKK/Kongra-Gel bölümünde de 'PKK'nın Türkiye'nin güneydoğusunda bağımsız bir Kürt devleti kurmayı arzuladığı ancak son yıllarda daha çok Kürt kültürel ve dilsel hakları teminat altına alan Türk devleti içinde bir özerklikten bahsettiği' belirtildi.


Hapisteki Abdullah Öcalan'ın hala örgütün 'sembolik lideri' olmayı sürdürdüğü ifade edilen raporda, PKK'lıların toplam sayısının 4 bin ile 5 bin arasında olduğu, bunların 3 bin ile 3 bin 500'ünün kuzey Irak'ta bulunduğu kaydedildi.

Raporda, 2006, 2007 ve 2008 yıllarında PKK şiddetinin yüzlerce Türk'ün hayatına mal olduğu, örgütün faaliyetinin 2011 yılında da aktif kalmaya devam ettiği ve yaklaşık 61 saldırı düzenlediği belirtilerek, bu saldırılar sonucunda da en az 88 kişinin hayatını kaybettiği ve 216 kişinin yaralandığı hatırlatıldı.

PKK'nın öncelikle Türkiye, Irak ve Avrupa'da faaliyet gösterdiğine işaret edilen raporda, geçmişte PKK'nın Suriye, Irak ve İran'dan barınma olanakları ve yardım aldığı ancak 1999'dan itibaren İran'ın sınırlı da olsa PKK'ya karşı Türkiye ile işbirliği yaptığına değinildi.
Raporda, PKK'nın, Avrupa'daki Kürt diasporasından ve oradaki kriminal faaliyetlerinden önemli mali destek almaya devam ettiği de ifade edildi.

UZUN TUTUKLULUK ELEŞTİRİSİ

Öte yandan, Türkiye'de, 'terörle mücadele yasalarını uygulayan Türk yetkililerin, yüzlerce siyasi eylemciyi, gazeteci, ordu yetkilileri ve diğerlerini, terör kanunları altındaki suçlardan bir yıldan fazla süredir tutuklu tutup, bu kanunları fazla derecede siyasi söylemlere sıkıştırarak uyguladığı' yönünde eleştiriler yapıldığı belirtildi.

Şu anki duruşma öncesi tutukluluk düzenlemelerinin, terörizm ve diğer konulardaki şüphelilerin duruşmalarını beklerken, 5 yıla kadar hapiste tutulmasına imkan verdiği ifade edilen raporda, siyasi liderlerin mevcut Terörle Mücadele Kanunu'nda reforma gidilmesine yönelik açıkça konuşmaya başladığı ama 2011 yılı sonuna kadar bu konuda spesifik bir taslağın hazırlanmadığı kaydedildi.

Ayrıca, Türkiye'nin Terör Finansmanın Önlenmesi Hakkında kanun tasarısını henüz geçirmediği hatırlatılan raporda, geçen yılın ekim ayında Türkiye'ye ilişkin gözlemini yeniden değerlendiren FATF'ın, Türkiye'nin hala kara para aklama ve terörizmin finansmanı konusunda zayıflıklarının bulunduğunu açıkladığı anımsatıldı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler