Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Ak Parti'ye Barcelona modeli!

Ak Parti'ye Barcelona modeli!

Ak Parti'ye Barcelona modeli!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2428 Beğen : 0

Başbakan Tayyip Erdoğan, 'veda' kongresinde 'manifesto' yayımlayarak reform paketini açıyor.

Ajandasında başkanlık sistemi, çantasında ise 300 kişilik CV bulunuyor.

Başbakan Erdoğan , parti lideri olarak son kez aday olacağı kongrede ‘manifesto’sunacak. Daha çok demokrasi, daha özgür Türkiye vaadinde bulunacak olan Erdoğan, reform paketini açıyor.

Başbakan’ın çok önem verdiği kongre için ayrı ekipler çalışıyor. Bir grup, dünya liderleriyle beraber 50 bin kişinin katılacağı kongrenin organizasyonu için çaba gösterirken, Hüseyin Çelik, Ömer Çelik, Yalçın Akdoğan, Mahir Ünal ve Beşir Atalay’dan oluşan çekirdek kadro ise Başbakan’ın ‘manifesto’suna kafa yoruyor. Başbakan ise iki gündür çalışmalara katılıyor.

Kongreye 3 gün kala kulislere yansıyan son gelişmeler şöyle:

11 YILLIK MANİFESTO: Erdoğan’ın konuşması geçmişte yapılanların hatırlatılmasının yanı sıra 2023 perspektifine yönelik olacak. Erdoğan, gelecek 11 yılda nasıl bir Türkiye hayal ettiğini ortaya koyacak. Demokrasi, yaşam tarzlarına saygı, daha fazla özgürlük konusunda ‘balkon konuşması’nı andıran güvencelerde bulunacak
SİYASİ PARTİLER, SEÇİM KANUNU DEĞİŞİKLİĞİ: Başbakan Erdoğan’ın belki de en önemli mesajının reformlara ilişkin olacağı görülüyor. Yılan hikâyesine dönen Siyasi Partiler, Seçim Kanunu’nda değişiklik yapılacağı sözünü net bir şekilde verecek. Siyasi Partiler Yasası’nın 78-100 arasında kalan maddeler yasaklarla ilgili. Reform büyük oranda bu maddeleri kapsayacak. Seçim Kanunu kapsamında dar bölge, iki turlu seçim sisteminin tartışmaya açılması bekleniyor. Seçim barajının yüzde 10’un altına inmesinin bir sonraki seçimde mümkün olabileceği konuşuluyor.
DARBE YASALARI TEMİZLENECEK: 12 Eylül paşalarının yargılanması, 28 Şubat soruşturması, Ergenekon davalarına değinecek olan Başbakan Erdoğan, Balyoz’da çıkan kararla ilgili de konuşacak. Erdoğan, halen yürürlükte olan ve darbelerin yasal dayanağı olarak görülen başta Silahlı Kuvvetler İç Hizmet Kanunu’nun 35’inci maddesinin değiştirilmesi olmak üzere mevzuatta ayıklama yapılacağını ilan edecek.
ERDOĞAN’IN ÇANTASINDA 300 CV: AK Parti Kongresi’nde tek liste, tek aday olacak. Toplam 1489 delege, 50 kişilik Merkez Karar Yönetim Kurulu (MKYK) üyesini seçecek. Erdoğan’a farklı meslek grupları ve eğilimlerden 300 CV sunuldu. Erdoğan’ın Numan Kurtulmuş ve Süleyman Soylu dışında birkaç yeni isme daha yönetimde yer vermesi bekleniyor.
AK PARTİ’NİN ‘OMURGA’SI: Kongre sonrası 12 genel başkan yardımcısından en az yarısının değişeceği beklentisi yüksek. Bunun ardından mini bir kabine revizyonu da bekleniyor. Başbakan Erdoğan’ın, 2015’i de düşünerek 3 dönem kuralı gereği milletvekili olamayacak bazı bakanları MKYK’ya almasına kesin gözüyle bakılıyor. AK Parti MKYK’ya girme olasılığı yüksek olan bakanlar olarak Bülent Arınç , Bekir Bozdağ, Beşir Atalay, Ali Babacan , Ahmet Davutoğlu , İ.Naim Şahin, Hayati Yazıcı , Nihat Ergün, Sadullah Ergin , Fatma Şahin gösteriliyor. Hüseyin Çelik, Yalçın Akdoğan, Ömer Çelik, Ekrem Erdem, Zelkif Kazdal, Haluk İpek gibi parti kurmayları MKYK’nın banko isimleri olarak değerlendiriliyor.

‘ Oslo ’yu PKK faş etti ama çözüm için gereken yapılır’

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Oslo sürecinin yeniden başlatılması konusunda, PKK’nın geçmişte ‘samimiyetsiz’ davrandığını belirterek, temkinli bir tutum sergiledi ancak, “Çözüm için yapılması gereken neyse yapmak durumundayız” diyerek de sürece uzak olmadığı işaretini verdi.

Statükoyu kırdık
Kanal 7’de dün yayınlanan ‘İskele Sancak’ programında açıklamalarda bulunan Erdoğan, Oslo sürecinin kesilmesinde PKK’yı suçladı.
Erdoğan, örgütün, belge olmayan bir metni belge olarak kamuoyuna sunduğunu savunarak şunları söyledi: “Yalan haberi uçurarak bölücü terör örgütü Oslo’yu faş etti. O bir belge değil, onların kaleme aldıkları 9-10 maddelik bir yazı. Ha bu oradaki görüşmelerden de oradakiler içinde yok mudur, vardır tabi ki. Ne yaptı terör örgütü bunu bazı görsel ve yazılı medya pas ettiler. Bakıyorsunuz yargı devreye girdi Müsteşarımın (MİT Müsteşarı Hakan Fidan) üzerine geldiler. Ardından da şahsen benim üzerime geleceklerdi.”

Erdoğan, son dönemde izledikleri politikanın ‘statükoyu temsil ettiği’ yönündeki değerlendirmelerin hatırlatılması üzerine, “Biz statükoyu nerede kırdık, Ada’ya ( Abdullah Öcalan ’ın tutuklu bulunduğu İmralı ), Oslo’ya danışmanımızı göndermek suretiyle kırdık. Bunun riskini aldık ve ‘Ne var’ dedik” açıklamasını yaptı. Erdoğan, 4+4+4 ’ü de buna örnek verdi.

Gaza kesin zam var
Zamanında müdahale edilmemesi halinde, ekonomik kriz içinde olan komşu ülkelerin durumuna düşülebileceğini belirten Erdoğan, zamların doğalgaz fiyatlarına da yansıyacağını ifade ederek, “Kıştan önce, kışa girerken böyle bir adamı atacağız” dedi.
Erdoğan, Hz. Muhammed’e hakaret edildiği ifade edilen filme ilgili ABD Başkanı Obama ’nın tutumunu, dolambaçlı bulduğunu, bundan dolayı da ‘üzüntü’ duyduğunu belirtti. Başbakan’ın verdiği bilgiye göre AK Parti kongresine Barzani de gelecek.

BAŞKANLIK SİSTEMİ 2019’A
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, başkanlık sistemini savunmaya devam ediyor. AK Parti Kongresi’nde parlamenter sistemin yetersizliğine değinerek başkanlık sistemi savunusunu devam ettireceği öğrenildi. Ancak, bu modele geçiş için konjonktürün uygun olmadığı kabul ediliyor. AK Parti kurmayları, en erken iki seçim sonra yani 2019 yılında başkanlık sistemine geçilebileceğini öngörüyor. İktidar, dünyadaki uygulamalara birebir benzemeyen farklı bir model üzerine de çalışma yapıyor. “Türk Tipi” denen Başkanlık Modeli’nde üniter yapı korunuyor, Valiler yine atamayla geliyor

AK PARTİ’YE BARCELONA MODELİ
Başbakan Erdoğan, listesini üç seçimi birden düşünerek yapacak. Partinin ‘omurgası’na dokunulmayacak. Dava ve yol arkadaşları yine kritik makamlarda olacak. AK Parti’nin bir kurmayı, partideki değişim için Barcelona benzetmesi yaptı: “Messi gibi yıldızları da alacağız ama takımın iskeleti olan Xavi, Puyol, İniesta’yı bozmayacağız. Bazı gençler A Takımı’na girecek.”

SALONDA ‘VİP’ SERVİS
AK Parti Kongresi’nin düzenli geçmesi için her türlü detay düşünüldü. Mursi, Schröder, Barzani ile birlikte 100’e yakın ülkeden temsilcinin gelmesi bekleniyor. Kongre için ünlü bir yemek firmasıyla anlaşıldı. Firma, VİP konuklara Türk mutfağı mönüsü sunacak. Salondakilere ise sandviç servisi yapılacak. Kongre salonunda para geçmeyecek, yiyecek-içecek bedava olacak.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler