Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Akın var Taksim'e akın

Akın var Taksim'e akın

Akın var Taksim'e akın
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 1 Okunma : 2397 Beğen : 0

Taksim Meydanı tarihin en kalabalık 1 Mayıs kutlamalarından birine sahne oldu. Yüz binlerce insanın buluştuğu meydanda emekçilerin yanı sıra, sistemden ve iktidardan talepleri bulunan hemen her kesimden kalabalık gruplar taleplerini haykırdı. 1 Mayıs kutlamalarının dikkat çekici özelliklerinden biri de pek çok katılımcının çocuğuyla gelmiş olmasıydı.
Taksim’e çıkan üç koldan biri olan Tarlabaşı’nda renkli görüntüler vardı. Tek tip ‘Yaşasın 1 Mayıs’ yazılı tişörtler giyen binlerce Kürt genci, Halkların Demokratik Kongresi, HES’leri protesto eden Derelerin Kardeşliği Platformu horon ve halaylar eşliğinde yürüdü. LGBT’ler, ‘Velev ki ibneyiz kabul edin her yerdeyiz, transfobik devrim istemiyoruz’ sloganları attı.
Şişli’den Taksim’e DİSK ve Türk-İş’e bağlı işçiler, sosyalist ve anarşist gruplar, feministler, ‘Dışarıdaki gazeteciler’, sanatçılar, futbol taraftarları yürüdü. CHP, İşçi Partisi ve TMMOB’ye bağlı meslek odaları Dolmabahçe üzerinden Taksim’e çıktı. CHP Milletvekili Süleyman Çelebi, son üç yılın en kalabalık kutlamasının yapıldığını belirterek, sayının 700 bine yaklaştığını söyledi.
Önceki yıllarda Gezi Parkı’nda bekletilen askeri birlikler bu yıl olmayınca yüzlerce kişi burada halay çekti. Meydandaki kutlamada da Türkiye’nin 101 yerinde olduğu gibi saat 14.00’te 15 saniye sessizliğin ardından bir dakika ‘Faşizme karşı omuz omuza’ sloganı atıldı. 1 Mayıs 1977’de ölenler için de bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu.
1 Mayıs’ı kutlayanlar arasında taraftar grupları da büyük ilgi topladı. Gruplar, Agos gazetesinin önünden geçerken de ‘Faşizme inat, kardeşimsin Hrant’ sloganı attı. Vali Hüseyin Avni Mutlu, Taksim’de 1 Mayıs’a ilişkin ‘en ufak bir olumsuzluk’ meydana gelmediğini söyledi.

Alkışlarla karşılandılar
İstanbul’un Fatih ilçesi dün tarihinin en ilginç 1 Mayısı’nı yaşadı. Anti-kapitalist Müslüman gençlerin ayetli hadisli çağrısıyla, Fatih Camii’nin avlusu saat 08.30’da doldu. Musalla taşlarında beyaz laleler, duvarlardaysa iş kazalarında ölen işçilerin fotoğrafı vardı. Gıyabi cenaze namazının ardından grup, Taksim’e yürüdü. Yüzlerce kişi, ‘Katil NATO!’, ‘Anadilde eğitim haktır’, ‘Zorunlu askerlik halka zulümdür’ yazılı dövizler taşıdı. Anti-kapitalist Müslüman gençler, Taksim’de alkışlarla karşılandı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorumlar 1

  • Serkan Aktin

    Serkan Aktin

    Anti kapitalist Müslüman geçlerin 1 Mayıs alanlarında hak ve özgürlük taleplerini dile getirmeleri güzel görüntülerdi

    Cevapla

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler