Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem AKP-HSP flörtü krize gebe

AKP-HSP flörtü krize gebe

AKP-HSP flörtü krize gebe
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2151 Beğen : 0

AKP’ye katılmaya hazırlanan Halkın Sesi Partisi (HSP) Genel Başkanı Numan Kurtulmuş’un, “Karun’laşmayacağız, Belam’laşmayacağız, firavunlaşmayacağız” sözlerinin dışında başkanlık sistemi konusunda da Başbakan Tayyip Erdoğan’la aralarında kriz çıkaracak açıklamaları gündeme geldi. Kurtulmuş, başkanlık sistemini, “Bugünkü haliyle başkanlık sistemi Türkiye’de kabul edilirse çok açık söylüyorum buradan seçimle işbaşına gelen krallıklar çıkar” sözleriyle eleştirdi. Kurtulmuş, Erdoğan’ın çok istediği başkanlık sistemine CHP’den daha sert eleştiriler yönelttiği açıklamasını, AKP’den davet almadan hemen önce mayıs ayında yaptı.

‘Krallık yaratır’

Erdoğan’ın yeni anayasa ile birlikte başkanlık sistemine de geçilmesini istediklerine yönelik açıklamalarına karşı Kurtulmuş, şu eleştirilerde bulundu: “İleri demokraside başkanlık sisteminin doğru bir yol olduğu kanaatindeyiz. Ancak Türkiye’nin bugünkü reel şartları dolayısıyla bu olmaz. Milletvekilliğinde yüzde 10 barajı var, milletvekilini halk seçmiyor, seçtiği milletvekili gidip istediği gibi konuşamıyor. Türkiye’de anayasada fevkalade ciddi antidemokratik hususlar var. Bu sistem içerisinde başkanlık sisteminin oluşması Türkiye için fevkalade zararlı ve mahsurlu olacaktır. Önce diyoruz ki bu dört temel metni (anayasa, siyasi partiler, seçim yasaları, TBMM içtüzüğü) demokratik hale getirelim, milletin egemen olacağı bir şekle getirelim, ondan sonra bu sistemi konuşabilir. Ama bugünkü haliyle başkanlık sistemi Türkiye’de kabul edilirse çok açık söylüyorum buradan seçimle işbaşına gelen krallıklar çıkar. Birtakım krallıkların kurulması ortaya çıkar ki bunu doğru bulmuyoruz. Türkiye için mahsurlu görüyoruz. Onun için Türkiye’nin bir müddet daha bu parlamenter sistemle devam etmesi önemlidir. Ancak sistem değişikliği bakımından Türkiye’de devletin denetim meclisine ihtiyacı vardır.”

‘Sözlerimin arkasındayım’

Kurtulmuş’un kendi partililerini AKP’ye katılım konusunda ikna toplantılarında, “Bu zamana kadar söylediğim bütün sözlerin arkasındayım” açıklaması yapması, AKP’ye katıldıktan sonra, başkanlık sistemi konusundaki kaygısıyla aynı tutumu sürdürüp sürdürmeyeceği merak ediliyor.

Kurtulmuş, Suriye konusunda ise Erdoğan’ın tam tersi açıklamalar yaptı ve hükümetin dış politikasını, “Hükümet, şu anda komşu ülkelerin tamamıyla sorunlu hale geldi. Suriye meselesinde de çok ciddi öngörü zaaflarıyla, bu şekilde işin içerisinde olunmaması gereken bir meselede Türkiye’nin başına ciddi sıkıntılar örülmeye başlandı” diyerek eleştirdi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler