Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Altı Müslüman gence müebbet Makedonya'yı karıştırdı

Altı Müslüman gence müebbet Makedonya'yı karıştırdı

Altı Müslüman gence müebbet Makedonya'yı karıştırdı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 1823 Beğen : 0

Makedonya'da iki yıl öldürülen beş gencin ölümünden sorumlu tutulan Arnavut kökenli altı Müslüman, mahkeme tarafından müebbete makum edildi. Ancak, Makedon yönetiminin zanlılarla ilgili demeçleri ve mahkemenin kararı tepkiyle karşılandı. Arnavutlar, yargısız infaz yapıldığını düşünüyor

Makedonya'da iki yıl önce beş Makedon genci öldürdükleri gerekçesiyle altı Arnavut kökenli vatandaşa mahkemece müebbet hapis cezası verilmesi Üsküp'te protesto edildi. Kararı veren Üsküp Ceza Mahkemesi binasını taşlayan protestocu grup ile polis arasında arbede yaşandı.

12 Nisan 2012 tarihinde, Kire Triçkovski, Filip Slavkovski, Tsvetanco Atskovski, Aleksandar Nakevski ve Borçe Stefanovski isimli Makedonlar otomatik silahla öldürülmüştü. Üsküp yakınlarındaki Smilkovsko Gölü'nde öldürülen beş Makedon gencin ölümünden altı Arnavut asılı vatandaş sorumlu tutulmuştu.

Dava ''terör eylemi'' mahkemesince kabul edildi. Üsküp Ceza Mahkemesine göre, katil zanlıları Arnavut kökenli Alil Demiri, Afrim İsmailovik, Agim İsmailovik, Feyzi Aziri, Haki Aziri ve Sami Lutaö...

Dava geçen hafta altı kişiye ömür boyu hapis cezasına hüküm verilerek sonuçlandı.

Karar büyük protestolara sebep oldu. Arnavutlara göre kesin deliller olmadan mahkeme hüküm vermişti. Suçlananların etnik ve dini kimliklerinden dolayı davanın kurbanları oldukları iddia ediliyor.

KARAR İKİ YIL ÖNCEDEN BELLİYDİ

Aslında tansiyonun yükselmesinde bizzat İçişleri Bakanı Gordana Yankulovska olmuştu. Pazartesi gün cezalandırılan 6 Arnavut'u Yankulovska 2 Mayıs 2012, polislerce yakalandıkları gün, terörist ilan edilmişti. Yankulovska'nın o günkü demeci, mahkemenin inandırıcılığını kaybetmişti.

Katliamın Arnavut kökenli fakat "radikal İslamcı" bir grup tarafından yapıldığını ve tutuklamaların da o yönde olduğunu belirtmişti. Bakanın bu demeci yargısız infaz olarak algılandı.

İki yıl sonra verilen mahkeme kararı da Arnavutlar arasında Bakanın infaz kararın devamı olarak kabul edildi. Bu yüzden Cuma gününde başlayan ve üç gün devam eden protestolarda 16 kişi gözaltına alındı.

OLAY KISITLAMALARA BAHANE OLACAK

Üsküp Mahkemesi'nin verdiği bu kararın, ülkede yaşayan Müslümanlar'ın hayatını kısıtlayacak yeni kararlar için bahane oluşturacağı belirtiliyor. Arnavut laikler bu duruma karşı şu an sessiz kalmayı tercih ediyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler