Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Arınç'tan açlık grevi gafı

Arınç'tan açlık grevi gafı

Arınç'tan açlık grevi gafı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2057 Beğen : 0

Bülent Arınç , 27. Reform İzleme Grubu (RİG) Toplantısı'nın ardından Avrupa Birliği Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış , Adalet Bakanı Sadullah Ergin ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu 'nun da katılımıyla düzenlediği basın toplantısında, ana dilde savunma, açlık grevleriyle ilgili soru üzerine, ana dilde savunma konusunun, birilerinin anladığı gibi sadece ana dilde savunma olmadığını söyledi.

Arınç, bir insanın kendi ana dilini, meramını ifade edecek ölçüde daha iyi biliyor ve konuşuyorsa, mahkemelerdeki yargılamalar sırasında savunmasını o dilde yapmak isteyebileceğini belirterek, CMK’nın 202. maddesinin bir son fıkrasına yapılacak bir ekle bu sorunun aşılacağını söyledi.

Bu sorunun cezaevindeki açlık grevleriyle ilişkisine de değinen Arınç, “Bunun cezaevlerinde grev yapan kişilerle ilgisi ne olabilir? O da şudur; bildiğiniz gibi 12 Eylül 'den bu yana, yani 60 günü geçtiğini bildiğimiz bir süreç içinde bazı hükümlüler ve tutuklular, bazı siyasi taleplerde bulunmak suretiyle, birkaç konuyu gündeme getirdiler. 'Onlar bugün için istiyor' düşüncesiyle biz bu düzenlemeyi yapmıyoruz. Bizim geçmişte de savunma hakkına bir katkı sağlamak amacıyla böyle bir değişikliği yapacağımızı ifade etmiştik. En sonunda sayın Başbakanımız 30 Eylül'de yapılan partimizin genel kongresinde 'Siyasi Vizyon' adıyla bir kitapçık olarak yayımlanan ve herkese dağıtılan belgede bu savunma hakkına katkı yapılacağını ifade etmişti. Yani grev yapılsın yapılmasın, talep edilsin edilmesin, bunu insanlık hakkı olarak, bir savunma hakkı olarak gördük ve bu konuda sayın Adalet Bakanımız çok ciddi bir çalışma yaptı ve değişiklik üzerindeki düşüncelerini Bakanlar Kurulu'nda ifade etti.” dedi.

“AHMET TÜRK VE SELAHATTİN DEMİRTAŞ İLE GÖRÜŞMELERİMİZ OLDU”
Ahmet Türk ve Selahattin Demirtaş ile görüşmeleri olduğu haberlerini de doğrulayan Arınç “Ben düşüncelerimi aynen kendilerine tekrar ettim. Onlar da bu konuda bize, anlayışla karşıladıklarını ifade ettiler. Onlar da bir çaba içerisinde. Açlık grevlerini, sona erdirmek istiyorlar. Hatta bu konudaki samimiyetlerini göstermek için cezaevindekilere 'ilk başlayanlar vazgeçsin, dönülemez bir noktaya gelmeyin, sizin yerinize biz açlık grevine başlayalım' şeklinde teklifte bulunduklarını ifade ettiler. Biz neler yapabileceğimizi, neler yapmayı arzu ettiğimizi yine Bakanlar Kurulu'ndan sonraki çerçeve içinde kendilerine ifade ettik. Ona da teşekkür ettiler. Ben inanıyorum ki o arkadaşlarımızın da gayretleriyle bir sonuca ulaşacağız.” dedi.

“TELEF OLMALARI KONUSUNDA HİÇBİR ÖNGÖRÜMÜZ OLAMAZ”
Açlık grevlerinde 60'ıncı günün kritik olduğuna dikkati çeken Arınç, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“60'ıncı günden sonra greve devam etmek isteyenlerin vücut bütünlüklerinde hayati anlamda tehlikeler meydana gelebilir. Bunu hiçbir zaman arzu etmiyoruz. Biz insancıl bir yaklaşım içindeyiz. 'İnsanı yaşat ki devlet yaşasın' düşüncesini kendisine ilke edinmiş bir hükümetin, bir siyasi partinin açlık grevinde bulunanların telef olması konusunda hiçbir düşüncesi ve öngörüsü olamaz. Umarım ki bugün, en geç yarın bu grevi bitirirler. İfade etmek istedikleri hususları biliyoruz. Bunların farkındayız. Bu konularda da Türkiye gerçeğini dikkate alarak, demokratikleşme ve özgürlükler konusunda adım atacağımızı bütün Türkiye'nin bildiğini ifade etmek istiyorum.”

Arınç, bir gazetecinin “dün Selahattin Demirtaş'ın, meclisteki bütün komisyonlardan çekilme kararı aldıkları” yönündeki açıklamasını hatırlatması üzerine, şunları söyledi:

“Kendi düşünceleridir, biz parlamento çalışmalarının esas olduğuna inanırız. Seçilerek gelmiş olan milletvekillerinin, parlamento çalışmalarını boykot etmesi anlaşılır bir şey değil. Onlar da geçici bir süreyle bunu düşündüklerini ifade ediyorlar. Sadece Genel Kurul'a katılacaklarını, komisyon çalışmalarında bulunmayacaklarını ifade ediyorlar. Bu parlamentonun çalışmalarını aksatmaz. Çünkü, BDP 'nin milletvekili sayısına bakıldığı zaman her komisyonda, ancak 1 veya en fazla 2 üyesi bulunmaktadır. Ama bir partinin kendini inkarı anlamına gelebilecek, bir parlamento çalışmasından el çekmesi, yanlış anlaşılabilir, eleştirilebilir, ama kendi kararlarıdır. Benim başka bir takdirim yok.”

BDP'nin bu kararının yeni anayasa çalışmalarını nasıl etkileyeceği yönündeki bir soruyu ise Arınç, “Sayın TBMM Başkanı'na bunu soracaksınız. Çünkü o çalışmaları yürüten Meclis Başkanımızdır ve 4 siyasi parti bu çalışmalara devam etmek ve masadan kalkmamak üzere söz vermişlerdir. Şimdi o sözlerin aksine bir davranış içine girerlerse, diğer 3 siyasi partinin çalışmalara nasıl devam edecektir konusunu herhalde meclis başkanımız güzel bir şekilde yanıtlar” şeklinde cevapladı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler