Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Barzani: Kararım çok nettir

Barzani: Kararım çok nettir

Barzani: Kararım çok nettir
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2288 Beğen : 0

Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edilen Barzani, çıkışta yaptığı açıklamada, "Artık silahla bir yere varılamaz. Bundan sonra PKK silah yöntemini sürdürürse sonucuna kendi katlanır. Ben PKK'nın Irak'ın kuzeyinde hüküm sürmesine müsaade etmem." ifadesini kullandı.

Türkiye'nin Kürt meselesinde çok ciddi adımlar attığına dikkat çeken Barzani, "PKK ve BDP bu açılıma daha fazla destek vermeliydi." dedi. Terör ve şiddetin bundan sonra çözüme zarar vereceği ikazında bulundu. Irak'ın birliğini savunan Kürt lider, Şii Başbakan Maliki'nin diktatörlüğü sürdürmesi durumunda ise bağımsızlık seçeneğini masaya yatıracaklarını söyledi.

Mesud Barzani, Kürt meselesi ve terörle mücadeleyle ilgili önemli mesajlar verdi. Barzani, Ankara'da Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından kabul edildi; Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile kahvaltıda uzun bir görüşme gerçekleştirdi. Kürt lider; BDP eşbaşkanları Gültan Kışanak, Selahattin Demirtaş ve Mardin Bağımsız Milletvekili Ahmet Türk ile de bir araya geldi. Barzani, görüşmelerin ardından bazı basın mensuplarıyla sohbet toplantısında buluştu.

Barzani, tüm sorulara açık sözlü cevaplar verdi. Açıklamalarının genelinde "Bu devirde artık silahlı mücadele olamaz; tüm sorunlar barışçıl yollarla ele alınmalı." vurgusu yaparken PKK'ya ilk kez bu kadar açıktan uyarı yaptı. IKBY Başkanı, silah çağının geride kaldığına dikkat çekerek, "Terör ve şiddet bundan sonra Kürt meselesine zarar verir." dedi.

Barzani, bu meselenin barışçıl yollarla çözülmesi gerektiğini belirterek, "Barışçıl yöntemlerle çözülmesi için her türlü katkıda bulunmak istiyoruz." dedi. IKBY Başkanı'na "PKK'yı K.Irak'ta nasıl barındırmayacağı" ve "Kürtlerin birbirinin kanını dökmesine karşı olduğu" yönündeki sözleri soruldu.

Barzani "baskın veya nasihat" ile bunu yapmaya çalışacağını anlattı. Kürt lider, kendileri üzerinden Türkiye ile Kandil arasında herhangi bir toplantı ve görüşme gerçekleşmediğini bildirdi; ancak bazı kanallarla kendilerinin PKK ile görüştüğünü söyledi. Bir muhabirin ısrarla, "PKK ile nasıl görüşüyorsunuz?" sorusu üzerine Barzani, gülümseyerek "Telefonla" cevabını verdi.

Barzani'ye Kürt açılımı ve terör örgütü ile görüşmelerde BDP ile PKK'nın bu şansı kullanıp kullanmadığı soruldu. Barzani, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın Erbil ziyaretinde Kürt milletini tanıdığına dikkat çekerek, "Türkiye devletinin bu yeni bakışına PKK ve BDP'nin daha fazla destek vermelerinin daha iyi olacağına inanıyorum." dedi.

IKBY Başkanı, Türkiye'deki politika değişikliğinin belki Kürt halkının istediği seviyede olmadığını belirtti ve, "Ancak Türkiye açısından çoktur." diyerek, atılan adımları memnuniyetle anlattı. İyimser olduğunu kaydeden Barzani, "Bir korku varsa bu kırılmalı. Türk-Kürt olarak kardeşçe birlikte yaşamalıyız." ifadesini kullandı.

BAĞIMSIZLIK İHTİMALİ MASADA

Güç paylaşımı ve petrol gelirlerinin dağılımında Başbakan Maliki ile ciddi sorunlar yaşayan Barzani, bütün taraflarla görüşmeler yaparak anayasa çerçevesinde çözüm arayacaklarını bildirdi. Kürt lider, Maliki'nin diktatörlüğe devam etmesi durumunda, "Kendi halkımızın vereceği karara bakacağız." dedi.

Sorunun devamı üzerine Barzani, bağımsızlıklarını ilan etmelerinin de masada bir ihtimal olduğunu; çözüm bulunamaması durumunda bundan başka seçenek kalmayacağını savundu. Kürt lider, "Devlet, var olan bir milletin hakkıdır." dedi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler