Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Başbakan Erdoğan, Obama ile görüştü

Başbakan Erdoğan, Obama ile görüştü

Başbakan Erdoğan, Obama ile görüştü
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2063 Beğen : 0

Barack Obama’nın kaldığı Grand Hyatt Seoul Otel’deki görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar katıldı. ABD Başkanı Barack Obama, Seul’de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile buluşması öncesinde, Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki ’Askerden Arındırılmış Bölge’yi ziyaret etti.

ABD Başkanı Obama, Bonifas kampında yemekhanedeki Amerikan askerlerine yaptığı konuşmada, "Özgürlük sınırındasınız" dedi ve Amerikan birliklerinden "gurur" duyduğunu söyledi. Obama, zırhlı bir camın arkasından dürbünle Kuzey Kore topraklarını gözledi ve ardından Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşeceği Seul’e döndü.

ERDOĞAN: SURİYE KONUSUNDA SEYİRCİ KALMAK MÜMKÜN DEĞİL
Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılmak üzere Güney Kore’nin başkenti Seul’de bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ABD Başkanı Barack Obama ile yaklaşık bir buçuk saat görüştü.

Geniş yelpazede bir çok sorunun görüşüldüğü buluşma, Başbakan Erdoğan’ın Seul’den Tahran’a geçecek olması dolayısıyla kritik zamanlamasıyla öne çıktı. Obama, buluşma bitiminde, görüşmenin büyük bölümünde Suriye konusunun yer tuttuğunu belirtti.
Toplantının çok verimli geçtiğini belirten Başbakan Erdoğan, öncelikli olarak Suriye’deki olayları değerlendirdiklerini söyledi. "Suriye konusunda seyirci kalmak mümkün değil" diyen Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Şu anda en önemli göç merkezi haline gelmiş durumdayız. Şu ana kadar ülkemize göç eden Suriye'li kardeşlerimizin sayısı 17 bin kişiyi aşmış durumda. Tabii bir taraftan ölüm hadiseleri var. Helikopterlerle bombalamak suretiyle de bugünlerde ölüm sayıları sürekli artıyor. Buna tabii seyirci kalmak, bunu beklemek, buna müdahale etmemek mümkün değil. Bu bizim vicdani bir görevimiz. Bu konuda gerekli olanları uluslararası hukuk çerçevesinde yapmanın gayreti içerisindeyiz ve yapacağız. Bu konuda düşüncelerimizin geneli itibariyle örtüştüğünü görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir.

Tabii Suriye konusuyla bağlantılı olarak bölgede gerek İran gerekse Rusya Federasyonu ile ilgili, Çin ile ilgili bütün bu konuları da değerlendirme imkanımız oldu. Özellikle de Güney Kore ziyareti dönüşü İran ziyareti ağırlıklı olarak Suriye ile ilgili olacaktır. Dolayısıyla da bu konuda bir değerlendirmenin faydalı olacağı düşüncesindeydim ve bunu da değerlendirdik.”
Irak'taki gelişmelere barışa yönelik olarak nasıl bir ivme kazandırılabileceği konusunun ele alındığını bildiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

“Ben inanıyorum ki gayretler Irak'taki barışın da bir an önce tesisine fırsat verecektir. Tabii bölücü terör örgütü ile verilen mücadelede ABD'yi yanımızda görmek bizleri ayrıca memnun etmiştir. Bölücü terör örgütü ile mücadelemiz zaten devam edecektir. Ama siyasi uzantılarıyla da müzakere etme şansımız mevcuttur.

Kıbrıs'la ilgili gelişmeleri de değerlendirme fırsatımız oldu. Temennimiz odur ki Kıbrıs'ta beklenen geleceği yakına çekeriz.

Tabii çok çok önem verdiğimiz konu, değerli dostum Barack Obama göreve geldiği andan itibaren aramızdaki stratejik ortaklığa yeni bir ivme kazandırmak üzere model ortaklık adını vermiş olduk. Aramızda yeni attığımız adımlarla model ortaklık sayesinde ticaret hacmimiz 20 milyar dolara ulaştı. Haziran ayında, Washington'dan sonra ikinci toplantı ülkemizde yapılacak. İnanıyorum ki bu yeni bir sıçramaya da fırsat verecektir. Üç tane de torunumun müjdesini verdim.”

Barack Obama’nın kaldığı Grand Hyatt Seoul Otel’deki görüşmeye Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın yanı sıra Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik, MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Hulusi Akar katıldı.

Yarın başlayacak iki günlük Nükleer Güvenlik Zirvesi’ne katılacak olan Başbakan Erdoğan’ın, buradan Tahran’a geçerek 28-29 Mart tarihlerinde İran’a resmi bir ziyaret yapması planlandı. Öte yandan, Suriye’nin Dostları Grubu da 1 Nisan’da İstanbul’da önemli bir toplantı düzenleyecek.

OLAĞANÜSTÜ GÜVENLİK ÖNLEMİ
Tarihinin en büyük diplomatik etkinliğine ev sahipliği yapacak Güney Kore’nin başkenti Seul’de güvenlik önlemleri hat safhaya çıkarıldı. Nükleer Güvenlik Zirvesi’nde 53 devlet ve hükümet başkanını ağırlayacak şehirde, başta zirvenin düzenleneceği bölge olmak üzere emniyet birimleri kuş uçurtmuyor. Seul Belediyesi, dün yaptığı açıklamada, ülke çapında 40 bin emniyet personelinin iki günlük zirvede görevlerinin başında olacağını bildirdi.

Devlet başkanlarına eşlik eden yetkililer ve medya mensupları dahil olmak üzere 10 bini kişinin zirvede yer alması beklenirken, toplantıların yapılacağı konferans merkezi COEX adeta güvenlik duvarlarıyla örüldü. Güvenlik tedbirlerini anlık takip edebilmek amacıyla, Seul Polis Ajansı özel bir karargah kurdu. 2 bin kapalı devre kameranın bağlı olduğu karargahta, polis araçlarının konumu da eşzamanlı olarak takip edilebiliyor.

Emniyet birimleri zirve merkezinin güvenliğini üstlenirken, ordu birlikleri de Kuzey Kore’den gelebilecek herhangi bir provakasyona karşı tetikte bekliyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler