Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem BM'den Yahudi yerleşimi uyarısı

BM'den Yahudi yerleşimi uyarısı

BM'den Yahudi yerleşimi uyarısı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2409 Beğen : 0

Genel Sekreter, bu projenin hayata geçirilmesi halinde Doğu Kudüs'ün Batı Şeria'yla bağlantısının tamamen kesilebileceğini söyledi.

İsrail Hükümeti geçen hafta BM Genel Kurulu'nda Filistin Yönetimi'ne üye olmayan gözlemci devlet statüsü tanınmasından bir gün sonra Doğu Kudüs'e yakın, stratejik açıdan hassas bir beölgeye üç bin ilave konut inşa edilmesine onay vermişti.

İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu, Yahudi yerleşimi inşaatlarına devam edeceklerini söyledi.

Filistin'e para transferi durduruldu

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, yazılı açıklamasında İsrail'in yeni konut inşası kararını 'büyük bir endişe ve hayal kırıklığıyla öğrendiğini' belirtti.

Ban, bunun iki devletli çözüm çabalarına ağır bir darbe vuracağını kaydetti.

Amerikan Yönetimi de bölgedeki Yahudi yerleşimlerini genişletme kararının barış sürecine katkıda bulunmayacağını ve müzakerelere yeniden başlanmasını zorlaştıracağını duyurdu.

Avrupa Birliği ise planın kaygı verici olduğunu belirtti.

Filistin Yönetimi Başkanı Mahmud Abbas da İsrail'e Yahudi yerleşimi inşaatlarına son verip barış görüşmelerine dönmesi çağrısında bulundu.

New York'tan Ramallah'a dönüşünde coşkulu bir kalabalık tarafından karşılanan Abbas, "Artık bir devletimiz var" dedi.

İsrail Başbakanı Netanyahu, Pazar günü bakanlar kurulu toplantısından sonra yaptığı açıklamada Filistin Yönetimi'nin, devlet olarak tanınma girişiminin, daha önce İsrail'le yaptığı anlaşmalara aykırı olduğunu savundu.

Yahudi yerleşimi planlarıyla ilgili eleştirilere yanıt veren Netanyahu, "Kudüs'te ve İsrail'in stratejik çıkarlar haritasında bulunan her yerde konut inşasına devam edeceğiz" dedi.

Bu arada İsrail Hükümeti, Filistinliler adına topladığı 100 milyon dolar tutarındaki vergiyi Filistin Yönetimi'ne aktarmayacağını açıkladı.

İsrail Hükümeti, bu karara gerekçe olarak Filistinlilerin bir elektrik şirketine 200 milyon dolar borcunu ödememesini gösterdi.

Ancak İsrail Maliye Bakanı Yuval Steinitz, Filistinlilerin devlet olarak tanınma başvurularını ilerletmeleri halinde artık Filistinliler adına vergi ve harç toplamayacaklarını söyledi.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'ün işgalinden beri bu bölgelerde inşa edilen 100'den fazla yerleşimde 500 bin kadar Yahudi yaşıyor.

Yahudi yerleşimleri uluslararası hukuka göre yasa dışı kabul ediliyor. Ancak İsrail bunu reddediyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler