Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Cezayir'de meclisin üçte biri kadın

Cezayir'de meclisin üçte biri kadın

Cezayir'de meclisin üçte biri kadın
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2362 Beğen : 0

İktidar partisi konumunu güçlendirirken, İslamcılar oy kaybetti. Cezayir'de yeni parlamentodaki 462 sandalyenin yaklaşık üçte birine kadınlar oturacak.

Devlet Başkanı Abdulaziz Buteflika’nın partisi Ulusal Özgürlük Cephesi, meclisteki 462 sandalyenin 221’ini elde etti.

Başbakan Ahmed Uyahya’nın orduya ve Buteflika’ya yakınlığıyla bilinen partisi Ulusal Demokrat Yürüyüşü ise 70 sandalye kazandı. İki partinin toplamda 291 milletvekiliyle mecliste çoğunluğu elde ettiği ifade edildi.

Ilımlı İslamcı Yeşil Cezayir koalisyonu, sadece 47 sandalye elde edebildi. 10 Mayıs’taki seçimlerden önce yapılan anketlerin sonuçları, İslamcıların komşu ülkelerdeki gibi patlama yapacağına işaret ediyordu.

MECLİSİN ÜÇTE BİRİ KADIN

Ancak seçimlerde asıl patlamayı kadın adaylar yaptı. 462 sandalyenin 145’ini elde eden kadınlar, daha önceki mecliste yüzde 7 oranında temsil ediliyordu.

Kadınların seçimlerdeki bu başarısı uluslararası kamuoyunda da yankı uyandırdı. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, çok sayıda kadının seçilmiş olmasını memnuniyetle karşıladığını belirtirken, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun da parlamentodaki kadın temsilinin artmasından duyduğu mutluluğu dile getirdi.

Ban açıklamasında ayrıca Cezayir hükümeti ve bütün partileri kapsayıcı ve barışçı bir tavırla, işbirliği içinde siyasi ve anayasal reformların uygulanmasına katkı yapmaya çağırdı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler