Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Gizemli kargo silah değil!

Gizemli kargo silah değil!

Gizemli kargo silah değil!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2319 Beğen : 0

Doç. Dr. Aşkın Demirkol, Suriye uçağındaki gizemli kargonun silah olarak değerlendirilemeyeceğini söyledi.Sakarya Üniversitesi Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü Radar Savunma Sistemleri Uzmanı Doç. Dr. Aşkın Demirkol gizemli kargonun içeriğini anlattı.

“Bu parçalardan radarın tipi çıkartılmaz. İkisi de radarlarda genel olarak kullanılan aksamlardır. Spesifik değildir her radarda bunlar vardır. Kargodan çıkan radarların olmazsa olmaz sıradan parçalarıdır. Radarı özelleştiren tipini ayrı kılan yazılım ve programlardır. Batarya radarı mı hayalet radar mı, kısa menzil, mi uzun menzil mi bu parçalardan ne tip radara monte edileceği anlaşılmaz. Genel parçalar olduğu için bunlar legal kargolardır. Harita mühendisleri de bir bölgenin topografik haritasını çıkarmak için böyle sistemler kullanırlar. Elektronik donanım olarak geçerler. Türkiye ‘silahtan farkı yok’ demeye çalışıyor. Bu tezini ‘hayalet tip radarlara monte edilebilir’ diyerek kuvvetlendirebilir. Bu özel radarlar hayalet tip radarlardır. Bunlar görünmez tip hedefleri algılayan radarlardır ki sizin uçağınız hayalet ise o zaman bu radara yakalanır. Bu tip radarlara da bu parçalar monte edilir. Bu nedenle envanterinizde hayalet uçaklar varsa onları görür. Bir tek buna bağlanabilir ‘sivil havacılık kuralları gereği ticari uçakta taşınmaması gereken yasak parçalardır’ diye. Ama bizde bu tip hayalet uçaklar yok, ABD’de var. Eğer parçalar bu tip hayalet radar algılayıcılına takılacaksa Suriye’nin son derece gelişmiş bir radar sistemi olduğunu düşünebilirsiniz. Muhtemelen Rusya destekli olduğu için gelişmiş bir radar sistemi olduğunu düşünüyorum ben. Tabii bu parçalar en basit radar sisteminde de kullanabilinir. Kobra tipi radar dediğimiz yani Akçakale’ye düşen havan toplarının ateşlendiği noktayı bulan, yakın menzilli (5-10 km) radarlarda da kullanılabilir. Havan toplarının balistik yörüngesini çıkaran radar en basit radardır. O radarlarda da TWT ve Magnetron vardır. Normalde 100-150 km menzilli oluyor radarlar. Suriye bu sistemleri Türkiye’yi gözetlemek için alıyordur, en sıkıntılı sınır Türkiye sınırı onlar için.”

Silahları kör edebilir

“Magnetron, radarın dalga üretici. Radarın hedef algılamak için gönderdiği yüksek hızlı elektro magnetik dalga (mikro dalga) üretmeye yarıyor. TWT ise radar dalgasını göndermeye ve almaya yarayan elektronik paça. Magnetron tarafından gönderilen elektro magnetik dalganın gücünü arttırabilmesidir. Televizyonlardaki tüp gibidir. Bu klasik sıradan bir radar algılama sistemidir, ki sadece hedef vardır yoktur diye algılar detaylı görüntüleme yapamaz. Bu sistemler hem sivil havacılıkta hem de askeri savunma sistemlerinde kullanılır. Savunma sanayinde kullanıldığında karşı tarafta yaratacağı etki çok fazla olabilir. Bazen çok gelişmiş bir radar sistemi silah kadar tehlikelidir. Var olan silahlı kuvvetlerdeki tüm sistemleri algılayacak bir parça masumane çıkan bir parça olmayabilir. Her türlü silahınızı kör edebilir ve silahın veremeyeceği zararı bu radar verebilir.”



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler