Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Gül: Erdoğan'la söylemimiz farklı

Gül: Erdoğan'la söylemimiz farklı

Gül: Erdoğan'la söylemimiz farklı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2301 Beğen : 0

Financial Times (FT) gazetesinin Ankara muhabiri Daniel Dombay'in, Cumhurbaşkanı Gül'le yaptığı röportaja gazetenin dünya haberleri sayfasında geniş yer verildi.

"Gül, Türkiye'yi AB yolunda kalmaya çağırdı" başlıklı haberde, "Cumhurbaşkanı Gül'ün, Türkiye'nin AB üyelik sürecini geçen 10 yıldaki başarısının nedeni olarak gördüğü, Ankara'yı AB'ye katılım için çabalarını artırmaya çağırdığı ve bu anlamda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la tutumunun farklı olduğu" değerlendirmesine yer verildi.

Gül'ün yeni bir anayasa üzerinde uzlaşıya varılmasının gerekli olduğunu söylediğini aktaran FT, Başbakan Erdoğan'ın da yeni anayasaya yürütmenin yapısıyla ilgili çeşitli maddelerin konulması için yapılan kampanyayı hızlandırdığı kaydedildi.

"Erdoğan'ın Batı'dan çok Ortadoğu ülkeleriyle bağları öne çıkardığını" yazan FT Ankara muhabiri Dombay, "Erdoğan'ın Türkiye'de idam cezasının yeniden getirilmesini önerdiğini, bunun da Ankara'nın AB amacına son verecek bir hamle olacağını" bildirdi.

Cumhurbaşkanı Gül'ün ise, Brüksel ile yürütülen müzakerelerdeki zorluklara karşın, AB'ye katılma çabasının son 10 yılda elde edilen siyasi istikrar ve ekonomik büyümenin kaynağı olarak gördüğü belirtildi.

Gazete, Gül'ün, "Son 10 yılda yapılan reformların bütününe bakarsanız, AB müktesebatının uyarlanması olduğunu görürsünüz. Burada durmamalıyız, yeterli değil. Reformları daha da ileriye taşımalıyız" sözlerine yer verdi.

Haberde, Türkiye'nin laik muhalefetinin zayıf ve az destek aldığı bir dönemde, ülkenin siyasi yaşamında iki ismin öne çıktığı, bu kişilerin de Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan olduğu belirtildi.

Gül'ün, Türkiye'yi son 10 yıldır yöneten Adalet ve Kalkınma Partisi'ni Erdoğan'la birlikte kurduklarını vurguladığı aktarılarak, Cumhurbaşkanının "Onun söylemi benimkinden farklı" dediği bildirildi.

FT, Cumhurbaşkanı Gül'ün, "Cumhurbaşkanı olarak ben bir siyasetçi değilim. Ben resme daha geniş bir perspektiften bakıyorum ve herkesi kucaklıyorum. Ama inanmadığım bir şeyi de söylemem" dediğini kaydetti.

Haberde, Gül'ün ayrıca, Erdoğan'dan farklı bir şekilde, "Türkiye'de demokratik denetimin ve dengelerin işlemesi için güçlü bir muhalefete ihtiyaç olduğunu söylediği" kaydedildi. Cumhurbaşkanı Gül'ün, ileride Başbakan olup olmak istemediği sorulduğunda, bu ihtimali dışlamadığı ve başbakanlıkla ilgili, "Daha çok erken, bu görevde hala iki yılım var" dediği belirtildi.

Erdoğan'ın yeni anayasa konusunda özellikle başkanlık sistemine odaklandığını yazan FT, Gül'ün ise, anayasa konusunda bir uzlaşmaya varılmasının önemli olduğunu söylediği kaydedildi. Abdullah Gül'ün, "Yeni bir anayasa olması önemli. Anayasa ortak anlayış temeline dayanmalı" dediği belirtildi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Suriye konusundaki görüşlerini de aktaran FT, Cumhurbaşkanı'nın "En önemli aktör Rusya. Rusya'nın şu anki pozisyonunu değiştirebilmesini sağlayacak ve onlar açısından durumu kurtaracak girişimlerde bulunmak gerekiyor" sözlerine yer verdi. Haberde ayrıca, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in gelecek ay Ankara'yı ziyaret edeceği hatırlatıldı.

Financial Times dün de, Gül'ün gazeteye Suriye'ye ilişkin yaptığı açıklamalara yer vermişti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler