Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem İçki şişelerine 'alkol dostunuz değil' yazısı

İçki şişelerine 'alkol dostunuz değil' yazısı

İçki şişelerine 'alkol dostunuz değil' yazısı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2581 Beğen : 0

Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (TAPDK) tebliğinin yürürlüğe girmesi ile içkilerin ambalajları üzerinde 18 yaş, araba kullanımı ve hamilelere ilişkin işaretli uyarılar ile “Alkol dostunuz değildir” yazılı mesaj yer alacak. Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre, dün ayrıca alkol yasaklarını genişleten yeni bir yönetmelik daha yayımlandı.

Ambalajlar birbirine benzemeyecek
Önceki yönetmeliğe eklenen yeni hükümlere göre, alkolsüz içeceklerin ambalajları alkollü içkilerin ambalaj ve renklerine kesinlikle benzemeyecek. Alkollü içkilerin marka ve işareti, alkolsüz içkilerde kullanılamayacak. Alkollü içki kategorisindeki ürünlerin işlenmesi sonucunda elde edilen alkolsüz içeceklerin ambalajlarında ve ambalajlarına yapıştırılmış etiketlerinin üzerinde, içeriğinde alkol kalmış ise alkol miktarı, alkol kalmamış ise alkolün tamamen uzaklaştırıldığı belirtilecek. Bu düzenleme ile de binde 5’in altında alkollü olduğu için “alkolsüz” olarak satılan biraların üzerine alkol oranının yazılması zorunlu hale gelecek.

Üç grafik, bir mesaj
“Alkollü İçki Ambalajları Üzerine Konulacak Uyarı Mesajlarıyla İlgili Tebliğ” ile alkollü içki ambalajları üzerine konulacak sağlık uyarılarına ilişkin hususlar düzenlendi. Alkollü içkilerin ambalajlarında, “18 yaşından büyükler kullanabilir”, “Sürücüler kullanamaz” ve “Hamileler kullanamaz” anlamlarını içeren 3 grafik yer alacak. İçkilerin ambalajları üzerinde üç işaretin yanısıra, “Alkol dostunuz değildir” yazısı olacak. Uyarı mesajı taşımayan alkollü içkiler iç piyasaya arz edilemeyecek, satılamayacak. Uyarı mesajları, herhangi bir şekilde saklanamayacak, kapatılamayacak veya kesilemeyecek. Bandrol, pul ve benzeri ilaveler üzerine yazılmayacak.

‘Silinmez’ olacak
Uyarılar, sabit ve silinemez olarak basılacak. Rakam metni koyu, diğer kısımlar ilk harf büyük devamı küçük harflerle ve normal cümle şeklinde yazılacak. Mesajlar doğrudan ambalaj üzerine, doğrudan ambalaj üzerine uygulanan çıkartmaların üzerine veya etiket üzerine uygulanacak, ambalaj üzerinde kolayca görülebilecek bir yere, açıkça okunabilecek ve beyaz üzerine siyah yazı olacak şekilde yerleştirilecek.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler