Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem İran'da 7.8 büyüklüğünde deprem

İran'da 7.8 büyüklüğünde deprem

İran'da 7.8 büyüklüğünde deprem
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2454 Beğen : 0

İran'ın Buşehr kentinde bulunan Tahran Üniversitesi Jeofizik Enstitüsü Sismoloji Merkezi yerel saatle 15:14'te meydana gelen depremin 7.5 büyüklüğünde olduğunu açıkladı.

ISNA Haber Ajansı'nın haberine göre kriz merkezi yetkilisi Murtaza Akbarpur, "Depremin merkez üssü çöldeydi ve yerleşimlerden uzaktaydı. Sarsıntının merkez üssü yakınlarındaki kentlerde hayatını kaybeden olmadı" dedi.

İran devlet televizyonu en az beş kişinin yaralandığını duyururken, sarsıntıda hayatını kaybedenler olduğuna dair net bir bilgi olmadığını söylüyor.

Ancak daha önce bölgeden gelen haberlerde ölü sayısının ilk belirlemelere göre 40 olduğunu açıklanmıştı.

Felaket bölgesine 20 arama kurtarma ekibi gönderdiğini duyuran İran Kızılayı da sarsıntının çok derinde olması sayesinde, çok fazla hasar oluşmasını beklemediklerini açıkladı.

İran devlet televizyonu depremin ardından, güneydoğu bölgelerinde elektrik ve iletişim hatlarının kesildiğini bildirdi.

Depremin merkez üssünün yakınındaki Saravan kentinin milletvekili Hidayetullah Murad Zehi bölgede 1700 köy bulunduğunu ve evlerin çamurdan yapıldığını söyledi.

Çevredeki köylerde halkın genelde çadırlarda yaşadığı ve bu durumun muhtemel ölü ve yaralı sayısını azaltması umululyor.

Depremin etkilediği Pakistan'da da en az beş kişinin hayatını kaybettiği bildirildi.

Depremin merkez üssünün İran'ın güney doğusundaki Sistan ve Belucistan eyaletleri yakınındaki Serevan kenti olduğu haberleri geliyor.

Deprem Pakistan ve Hindistan'dan körfez ülkelerine dek kadar çok geniş bir coğrafyada hissedildi.

Tahran'dan gazeteci Muhsin Asgari, sarsıntının ''İran'ın son 40 yılın en büyük depremi'' olduğunu aktarırken, ''Fay hattı geçen hafta Buşehr yakınlarında sarsıntı yaratan hattan daha farklı. Bölgeyle iletişim kesilmiş durumda, depremin vurduğu bölgeye arama kurtarma ekipleri sevkedildi'' dedi.

Geçen hafta da sarsılmıştı

İran'ın güney batısında 10 Nisan'da meydana gelen ve 6.3 büyüklüğündeki depremde 37 kişi hayatını kaybetmiş, 850 kişi yaralanmıştı.

Geçen hafta meydana gelen depremde Buşehr yakınlarındaki nükleer santralın hasar görmesi olasılığı endişe yaratmış, ancak santralin zarar görmediği açıklanmıştı.

Bu son depremin 10 Nisan'dakine kıyasla 180 kat daha fazla enerjiyi serbest bıraktığı belirtiliyor.

Buşehr kentindeki nükleer santralin bugün meydana gelen depremden zarar görmediği bildirildi.

Santralin inşaatını yapan Rus inşaat şirketinin Rusya'daki bir çalışanı Reuters haber ajansına "santralde hiçbir zararın meydana gelmediğini" söyledi.

İran'ın güneydoğusundaki tarihi Bam kentinde 10 yıl önce yaşanan depremde 26 bin kişi hayatını kaybetmişti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler