Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem İsrail'e 'Süper' Başbakan

İsrail'e 'Süper' Başbakan

İsrail'e 'Süper' Başbakan
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2242 Beğen : 0

İsrail, İran'ı vurmadan önce yasal altyapı mı oluşturuluyor? İsrail'in sonbaharda İran'ın nükleer tesislerini vuracağı yönündeki haberler her geçen gün biraz daha artarken, İsrail Başbakan'ı Benjamin Netanyahu da hükümetten, elindeki yetkilerin ülke tarihinde görülmemiş şekilde artırılmasını istedi. İsrail hükümeti talep doğrultusunda Netanyahu'nun yetkilerini artıran değişik paketi hazırladı.

Habertürk'ün haberine göre değişiklik paketi Netanyahu'yu adeta 'Süper Başbakan' konumuna getiriyor. Pakete göre; bakanlar kurulunun gündemini belirleme, gerekli gördüğünde bakanlar kurulunu toplantıya çağırma ya da toplantıyı iptal etme yetkisi koalisyon hükümetinin başındaki Netanyahu'ya veriliyor.

Böylelikle İsrail başbakanı dilediği bir konuyu tekrar tekrar bakanlar kurulu gündemine getirebilecek ya da istemediği bir konunun kabine gündemine gelmesini engelleyebilecek.

TELEFON ÜZERİNDEN OY

Yeni düzenleme Netanyahu'ya bakanlar kurulu kararlarını veto etme ya da veto edilen bir konuyu tekrar oya sunma hakkını da veriyor. 51 sayfalık değişiklik paketi ayrıca Netanyahu'ya, telefon üzerinden bakanların oylarını alma imkanı da sağlıyor.

SAVAŞ HAZIRLIĞI MI?

Hazırlanan düzenleme bazı çevrelerce, İran'a yönelik bir saldırı öncesinde Netanyahu'nun yasal yetkilerinin güçlendirilmesi olarak değerlendiriliyor. İsrail ordu radyosuna konuşan hükümet sözcüsü Tzvi Hauser ise bu iddiaları reddederek, başbakanın yetkilerinin 1948'den beri değişmediğini ve yapılacak küçük değişikliklerle 'de facto' durumlardaki karar sürecine standart getireceğini açıkladı. Hauser ayrıca, revizyon çalışmalarının bir buçuk yıl önce başladığını belirtti.

Jeusalem Post'a konuşan üst düzey bir Likud yetkilisi de, Netanyahu'nun yetkilerinin arttırılması konusunda problem yaşamayacağını söyledi.

MUHALEFETTEN 'TEK ADAM' İTİRAZI

İşçi Partisi Lideri Shelly Yechimovich ise 'bu benzeri olmayan' değişiklikle, iktidarın tek bir kişi elinde toplanması yolunda tehlikeli bir adım atıldığını savundu. Yechimovich, yeni düzenleme ile politika, savunma ve sosyo-ekonomik konulardaki hayati kararların tartışılmadan kabul edilmek zorunda kalınacağını söyledi ve "İsrail Devleti'nin demokratik yapısını tehlikeye atacak bir merkezileştirmeden bahsediyoruz" dedi.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler