Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem İsyanı destekliyor ama Suriyeli istemiyorlar!

İsyanı destekliyor ama Suriyeli istemiyorlar!

İsyanı destekliyor ama Suriyeli istemiyorlar!
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2338 Beğen : 0

Neredeyse ikinci yılını dolduracak olan Suriye'deki isyan ve şiddet olaylarından kaçan yüzbinlerce insan komşu ülkelere hatta Avrupa'ya sığınırken, muhaliflere destek veren bazı Arap ülkeleri Suriyeli mültecileri kabul etmekte gönülsüz... İsyancı güçlere para ve silah sağladığı bilinen Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuveyt gibi ülkeler, savaştan kaçan Suriyeliler'i ülkelerine kabul etmek için şartlar öne sürüyor.

Arap vatandaşların vizesiz girebildiği Suriye'nin vatandaşları, bu Arap ülkelerine girebilmek için ayrı muameleye uğruyor. Sığınmacılardan 'vize' isteniyor.

Birleşik Arap Emirlikleri daha önce çalışma vizesi olan bazı Suriyeliler'in vizelerini isyanın ardından uzatmayı reddederken, Katar hükümeti de vize için başvuran tüm Suriyeliler için, politikacılar ve Esad'a sırtını dönen askerler hariç, kapıları kapattı.
Sıradan bir Suriye vatandaşı ancak Katarlı bir 'sponsor' bulabilirse sığınma ya da vize başvurusundan sonuç alabiliyor.

"SURİYELİLERE VİZE YOK"

Gerçek ismini söylemekten çekinen 'Kerim' isimli Suriyeli genç Dubai'ye çalışma vizesi alarak gitmiş. Ancak bir ay sonra vizesini uzatmak istediğinde red cevabı almış. Nedenini sorduğunda Çalışma Ofisi yetkililerinin verdiği cevap 'Çünkü Suriyelisin, Suriyeliler için vize yok.'

Çalıştığı yazılım şirketinin Dubai'den ayrılmasını istediği Kerim Katar'a gönderilmiş ama oradaki kapılar da açılmamış. Suriyeli gencin son durağı ise vizesiz girebildiği Türkiye. Kerim bir süredir Türkiye'de ikamet ediyor.

Dubai'de çalışan ve son gezisinde havaalanında durdurulan Mustafa isimli bir Suriyeli ise, bir görevlinin kendisine "Dubai bir turist şehri, Suriyeliler'in buraya gelmesi ve sorun çıkarması istenmiyor" dediğini aktarıyor.

KUVEYT KAPILARI TAMAMEN KAPALI

Kuveyt ise kapıları daha sıkı kapattı. Hiçbir Suriyeli'ye sığınma veya iltica hakkı verilmiyor. Normalde, kolayca havaalanında vize alınabiliyor.

Suudi Arabistan'ın politikası da Katar'la benzerlik gösteriyor. Son zamanlarda ülkede çalışan Suriyeli gurbetçilerin aile üyelerine ziyaret vizesi için daha hoşgörülü bir yaklaşımdan bahsediliyor. Ancak bu hala bu Suriyeliler'in sahip olduğu mesleğin türüne dayanıyor.

Suriyeli mülteciler Türkiye için vize gerekmediğinin farkında ve bundan memnun. Ancak "kuralsızlıktan" yakınıyor: "Kapı bir gün açılıp ertesi gün kapatılabilir."

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Suriye'den kaçan yaklaşık 200 bin kişinin yardıma ihtiyacı olduğu uyarısı yapıyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler