Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Kadınlar 'dekolteye karşı' eylem başlattı

Kadınlar 'dekolteye karşı' eylem başlattı

Kadınlar 'dekolteye karşı' eylem başlattı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2600 Beğen : 0

Bir grup Katarlı kadın, geçtiğimiz günlerde "gittikçe artan dekolte giyime karşı" sosyal medyada bir kampanya başlattı. Yabancıların giyim şeklinden rahatsızlık duyan Katarlılar, ülkelerinde yaşayantüm kadın ve erkekleri "yerel halkı rencide etmeyecek şekilde giyinmeye" çağırdı. Twitter 'da "Bizden Biri" (One of Us) adıyla başlatılan kampanya, "Eğer bu topraklarda yaşıyorsanız, siz de bizden birisiniz. Öyleyse lütfen kamu ahlakına saygı gösterin" sloganıyla yabancıları kılık kıyafet konusunda uyarmayı amaçlıyor.

Kampanyayı başlatan Necla El Mahmud, Katar;ın yerel bir gazetesine yaptığı açıklamada, "Son zamanlarda kamu ahlakına uygun olmayan kıyafetlerin arttığını görüyoruz. Kimsenin inancına karışmıyoruz, kimseyi başını kapatmaya da zorlamıyoruz. Ancak umuma açık yerlerde herkesin kültürümüze saygı göstermesini istiyoruz" şeklinde konuştu. Özellikle yaz aylarında "teşhir" olarak nitelediği giyim tarzının daha da arttığını savunan Mahmud, kadın ve erkeklerden, "omuz ve diz kapakları arasını örtecek şekilde giyinmelerini" talep ettiklerini söyledi. Kampanya ülkede kimileri tarafından son derece olumlu karşılanırken, bazı kesimler tarafından şiddetle eleştiriliyor.
Geçtiğimiz ay Katar devleti de kılık kıyafet konusunda bir kampanya başlatmıştı. Devlet tarafından idare edilen Fener adlı İslami Kültür Merkezi, yabancı kadınları dini ve kültürel normlara uygun giyinmeye çağıran çeşitli broşür ve el ilanları dağıtmıştı.

Anayasanın 57. Maddesi, Katar'da yaşayan ya da ülkenin topraklarına giren herkesin milli gelenekleri ve yerleşmiş örf ve adetleri gözetmekle yükümlü olduğunu belirtiyor, ancak ülkede kılık kıyafetin nasıl olması gerektiğine yönelik herhangi bir kanun bulunmuyor. Katarlı kadınlar "abaye" adı verilen siyah çarşaf, erkekler ise "tub" denilen uzun beyaz bir elbise giyiniyor, fakat bu durum hukuki bir zorunluluktan çok gelenek ve kültürden ileri geliyor. Toplam nüfusun 1.5 milyonu aştığı ülkede nüfusun yaklaşık yüzde 80'ini yabancılar oluşturuyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler