Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem KESK ve Kamu-Sen'den grev tehdidi

KESK ve Kamu-Sen'den grev tehdidi

KESK ve Kamu-Sen'den grev tehdidi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2148 Beğen : 0


KESK Genel Başkanı Lami Özgen ve Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk, kamuda toplu sözleşme sürecinde Hükümet'in teklifine karşı 23 Mayıs 2012 Çarşamba günü greve gitme kararı aldıklarını açıkladılar.

Özgen ve Koncuk, KESK Genel Merkezi'nde gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından, basın toplantısı düzenledi.

Hükümetin teklifini sunmasıyla kamu çalışanları açısından toplu sözleşme sürecinin belirginleştiğini dile getiren Özgen, Hükümet'in teklifinin kamu emekçileri açısından kabul edilemez olduğunu, hatta teklifin "dalga geçer" bir yaklaşımla sunulduğunu ileri sürdü.

KESK olarak teklifi değerlendirdiklerini ifade eden Özgen, "Grevli ve toplu sözleşmeli sendikal hakkın hayata geçmesi için olmazsa olmaz olan grev hakkının tam da bu dönemde gerçekleştirilmesi gerektiğini düşünüyoruz. KESK olarak 23 Mayıs günü Hükümet'in bize sunduğu teklife karşı Türkiye'deki örgütlü, örgütsüz bütün kamu emekçilerinin haklarını savunmak için, gelecek bütün konfederasyonlarla beraber greve çıkma kararı aldık. Türkiye Kamu-Sen ile beraber greve gitme konusunda bir ortaklaşmamız söz konusudur" diye konuştu.

Diğer konfederasyonların ve sendika üyesi olmayan kamu emekçilerinin de bu kararı değerlendirmesi gerektiğini bildiren Özgen, hükümetin tutumuna karşı grevin desteklenmesini istedi.

Hükümetin 10 yıldır kendilerine yüzdelik zamlar çerçevesinde yaklaştığını, isteklerini dayatma anlayışı içinde olduğunu savunan Özgen, bu tutumu kabul etmeyeceklerini vurguladı. Hükümet'ten, teklifini gözden geçirmesini ve yeni bir teklifte bulunmasını beklediklerini ifade eden Özgen, kamu çalışanlarının Hükümet'ten sadaka değil, haklarını istediğini belirtti.

"Bütün kamu çalışanlarını ve konfederasyonları bu eyleme katılmaya davet ediyorum" diyen Özgen, küçük ve ayrı eylemlerin hükümet karşısında kamu emekçilerinin gücünü böleceğini önü sürdü.

"TALEPLER KARŞILANIRSA EYLEM YAPMAYIZ"

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı İsmail Koncuk da Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik'in "Ben eylem kararı aldım' demek müzakere sürecini bilmemek demektir" sözlerini eleştirerek, konfederasyonların süreci çok iyi bildiğini söyledi.

"Dün toplu sözleşme masasına getirilen 3+3 gibi gayri ciddi bir teklif üzerine bizim grev yapmaktan başka çaremiz kalmadı" diyen Koncuk, eylemi hiçbir zaman amaç olarak görmediklerine dikkati çekti.

Hükümetin teklifinin kamu çalışanlarının beklentisini karşılamaktan uzak olduğunu söyleyen Koncuk, sendikaların asıl adresi ve hak alma yerinin alanlar olduğunu ifade etti. Taleplerinden hiçbirinin cevap bulmamasını "manidar" olarak niteleyen Koncuk, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kamu çalışanları, aileleri ve çocuklarıyla 20 milyon insanı görmezden gelen bir anlayışla karşı karşıya. Alım gücü yıllar içerisinde yüzde 35 azalan kamu çalışanlarını, büyük bir ekonomik dram yaşayan emeklileri görmezden gelen bir hükümet maalesef ülkemizi yönetiyor. Biz buna sessiz kaldığımız sürece, ekonomik ve sosyal haklarımızın, Cumhuriyet tarihi boyunca en önemli kazanımımız olan iş güvencesinin bile tehlikeye gireceğini görmemiz lazım."

Konfederasyonların, 4C ve 4B'lilerle ilgili taleplerinin hükümetin teklifinde yer almamasını da eleştiren Koncuk, bu anlayışın devam etmesi halinde 4C ve 4B gibi uygulamaların hızla yayılacağını ileri sürdü.

Taleplerine "gözünü kapatan, kulağını tıkayan" bir anlayışla karşı karşıya olduklarını ifade eden Koncuk, "21 Mayıs'ta toplu sözleşme taleplerimize cevap bulursak bu iş bırakma eylemini yapmayız. Masaya olan saygımızdan biz bu eylemi 21 Mayıs'tan önce yapmadık" diye konuştu.

Koncuk, dün Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu ile de bir araya geldiğini, eylem kararını paylaştığını, eylemin gününü belirlemeyi de onlara bıraktıklarını aktararak, Gündoğdu'dan herhangi bir yanıt alamadığını söyledi.

Memur-Sen'in vereceği kararı saygıyla karşılayacaklarını bildiren Koncuk, diğer konfederasyonları da eyleme katılmaya davet etti.

"AMAÇ YÜZDE 3'Ü 4'E YA DA 5'E ÇIKARMAK DEĞİL"

Bir basın mensubunun, "21 Mayıs'ta hükümet ne derse eylemi yapmazsınız?" şeklindeki sorusu üzerine Koncuk, bir oran vermek istemediğini, Hükümetin makul bir cevap vermesi halinde bunu değerlendireceklerini söyledi.

KESK Genel Başkanı Özgen de taleplerinin sadece ekonomik olmadığını vurgulayarak, özlük hakları ve mesleki haklarla ilgili taleplerinin Hükümet tarafından tamamen göz ardı edildiğini öne sürdü.

İş kolu düzeyinde yapılacak toplu sözleşmelerin ortadan kaldırılmak, ek ödeme gibi taleplerin toplu sözleşme dışına çıkarılmak istendiğini savunan Özgen, "Sadece yüzde 3'ü yüzde 4 ya da 5'e çıkarma gibi bir yaklaşım anlaşılmasın. Biz bir bütün olarak düşünüyoruz" dedi.

Memur-Sen hükümetin teklifini protesto etti

Memur-Sen üyeleri, hükümetin toplu sözleşme görüşmelerindeki teklifini protesto etti.

Bir grup Memur-Sen üyesi, memur maaşlarına yapılacak zamma ilişkin teklifi protesto etmek için Güvenpark'ta toplandı.

Taleplerinin yazılı olduğu pankartlar açan sendika üyeleri, hükümet aleyhine sloganlar attı.

Memur-Sen Genel Sekreter Günay Kaya, burada yaptığı açıklamada, Kamu İşveren Heyeti'nin memur maaşları için önerdiği yüzde 3 3 oranındaki artışı yeterli bulmadıklarını, bu yıl için yüzde 16, 2013 içinde yüzde 14 artış istediklerini söyledi.

Kamu İşveren Heyeti'nin sorun çözme ve kamu görevlilerinin haklarını korumaya yönelik bir yaklaşım içinde olmadığını, aksine teklifleri reddetme anlayışı üzerine politika geliştirdiğini ileri süren Kaya, şöyle devam etti:

''Hükümetin teklifi alanlara açık bir davettir. Ekonomik büyüme ve istikrar noktasında gelişmiş ülkelere örnek oldukları iddiasındaki hükümet ve ekonomi yönetimi, kamu görevlilerine gelişmekte olan veya az gelişmiş değil, gelişmemiş ülkeler düzeyinde maaş zammı teklif etmiştir. Memur-Sen'in bırakın bu teklifi kabul etmesini, ciddiye alıp değerlendirmesi bile mümkün değil.

Kamu İşveren Heyeti'nden yeni ve değerlendirmeye değecek oranda maaş zammı teklifi bekliyoruz. Bu teklif, beklentimizi karşılamazsa alanları ısıtmaya hazırız.''

Yılın ilk 4 ayında enflasyonun yüzde 3.05'e ulaştığını öne süren Kaya, ''Getirilen teklif, 4 aylık enflasyonu bile karşılamaktan uzaktır. Kamu İşveren Heyeti'nin bu yıl için yüzde 6 6 maaş zammı ve bunun üzerine yüzde 4 büyüme hedefi eklemek suretiyle masaya yüzde 16'lık bir teklif sunması gerekir'' dedi.

Konuşmanın ardından bir süre daha slogan atan grup, olaysız dağıldı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler