Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Kolombiya hükümeti Farc ile anlaştı

Kolombiya hükümeti Farc ile anlaştı

Kolombiya hükümeti Farc ile anlaştı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2326 Beğen : 0

Devlet televizyonuna konuşan Santos, ‘barış arayışına olan sorumluluğunu’ yerine getirdiğini söyledi.

Latin Amerika medyası, Kolombiya hükümeti ve silahlı sol örgüt Farc’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) barış görüşmelerini başlatmak için bir anlaşma imzaladığını yazmıştı.

Yerel medya ağı Telesur’a göre, tarafların Küba’nın başkenti Havana’da imzaladığı resmi anlaşma görüşmelerin Ekim ayında başlamasını öngörüyor.

Devlet Başkanı, Kolombiya'nın en büyük ikinci silahlı örgütü Milli Özgürlük Ordusu (ELN) ile de diyalog kurmaya açık olduklarını duyurdu.

Farc, yaklaşık 50 yıldır Kolombiya hükümetine karşı mücadele ediyor.

Dönemin Devlet Başkanı Andres Pastrana hükümetine atıfta bulunan Santos, 'hükümetinin geçşmişte yapılan hatalardan ders aldığını' söyledi.

Pastrana, 1998'de ilan edilen barış görüşmeleri kapsamında Farc'a, ülkenin güneydoğusunda İsviçre büyüklüğünde bir bölge ayırmıştı.

Ordunun girişinin yasaklandığı bölgeyi Farc, örgütlenmek ve eğitim almak için kullanıyordu.

Barış görüşmelerinin 2002 yılının Şubat ayında sona ermesiyle birlikte Pastrana, Farc'ın bölgeden çıkmasını istemişti ancak bölgenin bir kısma hâlâ örgütün kalesi olarak kullanılıyor.

Devlet Başkanı, askeri operasyonların devam edeceğini ve 'ülkenin her bir santimetresinde askeri birlik bulundurulabileceğini' belirtti.

Geçen Ağustos ayında, örgütün o dönem liderliğini yapan Alfonso Cano grubun barış müzakerelerine hazır olduğunu duyurmuştu.

'İlk görüşme Oslo'da olabilir'

Bu açıklamanın ardından hükümet temsilcileri ve örgüt üyelerinin Havana’da bir araya geldiğine dair duyumlar alınıyordu.

Telesur haber ağı müdürü Jorge Enrique Botero’ya göre ilk görüşme 5 Ekim’de Norveç’in başkenti Oslo’da yapılabilir.

Botero, ‘elli yıllık çatışmayı sona erdirecek bir barış anlaşmasında fikir birliğine varılana kadar’ müzakere ekibinin Havana’da görüşmelere devam edebileceğini söyledi.

Yaklaşık iki yıl önce Kolombiya devlet başkanlığı koltuğuna oturan Manuel Santos barış görüşmelerine sıcak baktığının işaretini vermişti.

Santos’un bu adımı, başkanlık koltuğunu devraldığı Alvaro Uribe’nin tepkisini çekmişti.

Farc, Mart ayında sivil toplum örgütlerine gönderdiği bir mektupla barış görüşmelerine katılabileceğini duyurmuştu.

Alfonso Cano’nun bombalı bir saldırı ile ölümünden sonra Farc’ın Timoşenko olarak bilinen yeni lideri de müzakerelere sıcak bakıyordu.

Kolombiya güvenlik güçleri, son birkaç yılda grubun bazı kilit öneme sahip liderlerini öldürmüş, bazılarını da tutuklamıştı.

BBC



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler