Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Mısır'ın ilk seçilmiş başkanı: Mursi

Mısır'ın ilk seçilmiş başkanı: Mursi

Mısır'ın ilk seçilmiş başkanı: Mursi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2385 Beğen : 0

Mısır’da 30 yıllık baskıcı Mübarek rejiminden sonra gerçekleştirilen ilk özgür seçimlerin ikinci turu, Anayasa Mahkemesi'nin Meclisi iptal kararının gölgesinde yapıldı.

Mısır'da gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turunda oy verme işlemi tamamlandı ve sandıklar kapatıldı.

Mısır cumhurbaşkanlığı seçiminde sandıkların yüzde 97'sinin açılmasının ardından Hürriyet ve Adalet Partisi'nin (HAP) cumhurbaşkanı adayı Muhammet Mursi basın açıklamasında zaferini ilan etti.

Kahire'de düzenlenen basın toplantısında Mısır halkına teşekkür konuşması yapan Mursi ''Bize oy veren ve vermeyen tüm Mısır halkına teşekkür ediyorum. Bize demokrasiyi ve özgürlüğü bağışlayan Allah'a hamd olsun'' dedi.

Mısır halkına ''Kardeşlerim'' diye seslenen Mursi, ''Hep birlikte hürriyet, kalkınma, barış ve demokrasi yolunda yürüyeceğiz. Birlikte yeni Mısır'ı inşa edeceğiz'' diye konuştu.

Mısır devrimi sürecinde hayatını kaybeden ve yaralanan Mısırlıların yakınlarına seslenen Mursi, ''Şehitlerin ve yaralıların haklarını, hukuksal yollarla alacağız. Şehitlerin anneleri, babaları, eşleri ve çocuklarını selamlıyorum'' dedi.

Mursi, konuşmasında şehitlerden söz ettiği sırada sözleri sloganlarla kesildi. Muhammed Mursi'nin, resmi sonuçların açıklanmasını beklemeden yaptığı zafer konuşmasında sesinin titrediği ve heyecanlı olduğu gözlendi.

Son olarak Mısır'daki farklı etnik gruplara seslenen Mursi, aynı ülkenin çocuklarının bir birinden farkı olmadığını ifade ederek, birlik mesajı verdi.

En son verilere göre tasnifi tamamlanan 22 milyon 459 geçerli oyun yüzde 52.3'ünü (11 milyon 751 oy) alan HAP adayı Muhammed Mursi seçimin galibi oldu. Rakibi Ahmed Şefik ise oyların yüzde 47.6'sını (10 milyon 707 oy) alarak seçimi kaybetti.

Ahmed Şefik'in seçim kampanyasından yapılan açıklamada ise, Mursi'nin zaferini erken ilan ettiği, sonucun henüz kesinleşmediği vurgulandı.

51 milyon kayıtlı seçmenin bulunduğu Mısır cumhurbaşkanlığı seçiminin ikinci turuna katılım oranı yüzde 47 oldu.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin birinci turu 23-24 Mayıs tarihlerinde yapılmıştı. İlk turda 13 aday yarışırken, Muhammed Mursi birinci, Ahmed Şefik ise ikinci sıraya yerleşerek, ikinci tura katılmaya hak kazanmıştı.

Öte yandan Yüksek Askeri Konsey beklenen bildiriyi yayınladı. Askerin seçim sandıklarının açıldığı saate kadar beklemesi dikkat çekti.

Askerin bildirisine göre cumhurbaşkanı Yüksek Askeri Konsey'in yetkilerini elinden alamayacak ve Konsey'de değişiklik yapamayacak.

Asker tarafından yayınlanan bildiri devrimden sonra yapılan ve halk oylamasıyla kabul edilen 'geçici anayasa'ya yeni maddelerin eklenmesi şeklinde yapıldı.

Cumhurbaşkanlığı seçiminin resmi sonuçlarının yarın açıklanması bekleniyor.

YÜKSEK ASKERİ KONSEY'DEN YENİ ANAYASA

Bu arada Mısır Yüksek Askeri Konseyi'nin, yeni bir anayasa hazırlayarak, ilan edilmek üzere Resmi Gazete'ye verdiği iddia edildi.

Mısır'daki bir askeri yetkilinin yaptığı açıklamaya göre, Yüksek Askeri Konsey, yeni bir anayasa hazırladı ve ilan edilmek üzere Resmi Gazete'ye verdi.

Yüksek Askeri Konsey'in hazırladığı yeni anayasaya göre, yeni cumhurbaşkanının, seçim sonuçlarının açıklanmadan önce hazırlanan yeni anayasayı kabul ederek, yemin etmesini zorunlu kılıyor.

Uzmanlar, detaylarını yarın düzenlenecek basın toplantısında açıklayacağı bildirilen Yüksek Askeri Konsey'in bu çalışmasını, seçilecek yeni cumhurbaşkanını, seçimlerim hemen ardından zor durumda bırakabileceğini öngörüyor.

İşte Askeri konsey'in hazırladığı yeni anayasa maddeleri:

1.Cumhurbaşkanı Anayasa Mahkemsi’nin önünde yemin edecek.

2.Yeni Anayasa yapılana kadar askeri konularda Yüksek Askeri Konsey yetkili olacak. (Bu maddenin yorumu yeni Cumhurbaşkanı Yüksek Askeri Konsey’e karışamayacak, Konsey’deki generalleri değiştiremeyecek.)

3.Cumhurbaşkanı savaş durumunda ancak Yüksek Askeri Konsey’in onayından sonra savaş ilan edebilir.

4.Ülkede anarşi ortamının olması durumunda Cumhurbaşkanı orduyu stratejik bölgeleri korumak üzere görevlendirebilir.

5.Yeni Anayasa yapılana kadar Yüksek Askeri Konsey devrimden sonra referandumla kabul edilen ‘geçici anayasa’ tarafından belirlenen yetkilere sahiptir.

6. Anayasa Komisyonu toplanamazsa eğer, Yüksek Askeri Konsey yeni bir komisyon belirler ve komisyondan 3 ay içerisinde yeni anayasayı yapmasını talep eder.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler