Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Mübarek idam edilecek mi?

Mübarek idam edilecek mi?

Mübarek idam edilecek mi?
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2505 Beğen : 0

Kısa bir süre öncesine kadar arkasına Amerikan ve İsrail desteğini almış! Ortadoğu'nun en güçlü liderlerden birisi olarak algılanan, Mısır'ın devrik devlet başkanı Muhammed Hüsnü Mübarek'in yargı sürecinde son aşamaya gelindi.

Mübarek, oğulları Ala ve Cemal, içişleri eski bakanı Habib el Adli ve altı yardımcısı ile ilgili davada savunma sona erdi. Mahkeme yargıcı Ahmed Rifat, Mübarek hakkındaki hükmün 02 Haziran 2012 tarihinde açıklanacağını kamuoyuna duyurdu.

Davanın birinci sanığı Mübarek'in avukatı Ferid el Dib, müvekkilinin mahkeme heyetine ulaştırılmak üzere bir not kaleme aldığını, söylemek istediklerini yazarak dile getirdiğini belirterek, metnin bulunduğu dosyayı mahkeme başkanı Ahmed Rifat'a verdi.

Mübarek'in mahkeme heyetine yazdığı notta; '"بلادي وإن جارت عليّ عزيزة ... وأهلي وإن ضنوا عليّ كرام". (Vatanım bana zulmetse, de benim için azizdir...Halkım bana karşı cimri davransa da cömerttir) şeklinde bir şiir dizesinin de olduğu belirtildi.

Genel olarak ülkede mahkemenin Mübarek'in idamına karar verebileceği şeklinde bir beklenti hakim. Ancak bu kararının Mısır kamuoyunun tepkisini azaltmaya yönelik olacağı da belirtiliyor. İdamın yaş haddinden dolayı müebbede, yani 25 yıla çevrileceği, ardından da sağlık durumundan affedileceği söyleniyor.

Ülke Müftüsü Ali Cuma'nın idamı onaylamaması ihtimali de var. Mısır'da mahkemeler tarafından alınan idam kararlarının infazı hakkındaki son sözü ülke müftüsü söylüyor. Dava ile ilgili kararda yargıç; 'Evrakının müftülüğe havale edilmesi kararlaştırılmış' diyor. Bunun anlamı aslında idamdır.

Müftünün idam kararlarını delil yetersizliği gerekçesiyle onaylamama ve davanın tekrar görülmesini isteme hakkı var. Bu sadece Mübarek davasına özel bir durum değil. Mısır'da mahkemeler tarafından idamına karar verilen bütün mahkûmların infazının gerçekleşmesi müftünün onayına tabidir.

Burada bir ayrıntıyı hatırlatmakta fayda var. El Ezher Şeyhi Muhammed Seyyid Tantavi Suudi Arabistan'da Mart 2010'da vefat ettiği zaman, Mısır Müftüsü Ali Cuma'nın El Ezher Şeyhi olacağına kesin gözüyle bakılıyordu. Usul böyleydi, ülke müftüsünün bir sonraki makamı El Ezher Şeyhliği idi. Ancak Ali Cuma 'Şahin' olarak görüldüğü ve özellikle de Cemal Mübarek'in babasının makamına geçme sürecinde sorun çıkarabileceği ihtimalinden dolayı, El Ezher Şeyliği görevine getirilmedi. Mübarek tarafından Ahmed el Tayyib El Ezher Şeyhi seçildi.

Mahkemenin 2 Haziran 2012 tarihinde idam kararı vermesi durumunda, Mübarek'in kendisinden çekindiği müftü Ali Cuma, onun idamını onaylayacak!

Mübarek'i yeni seçilecek olan Cumhurbaşkanının veya Mübarek'in devrildiği 11 Şubat 2011 tarihinden bu yana ülkeyi yöneten Askeri Yüksek Konseyi Başkanı Mareşal Tantavi'nin de affetme hakkı bulunuyor.

Mübarek davasındaki kararın 2 Haziran'da açıklanmasının kararlaştırılması farklı şekillerde algılandı. Karar tarihinin masum olmadığı şeklinde yorumlar yapılıyor.

Mısır ve Arap alemi kamuoyu, 'Son Firavun' olarak ta isimlendirilen Mübarek davasındaki kararı merak ediyor



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler