Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Niğde Çin'in üretim üssü oluyor

Niğde Çin'in üretim üssü oluyor

Niğde Çin'in üretim üssü oluyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2231 Beğen : 0



Çinli iş adamları ile Türk iş adamlarının 1,5 yıldır devam eden görüşmelerinde somut adımlar atılmaya başlandı. Niğde’ye gelen ve Türk-Çin Endüstriyel Parkı adını verdikleri projeyi tanıtan Çinli işadamları, Bor Organize Sanayi Bölgesi’ne giderek fabrikaların kurulacağı alanda incelemede bulundu.

Bor Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürü Yavuz Kavaklıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan Çin’in, Türkiye’de yatırım yapmak için yer aradığını ve en uygun bölge olarak Bor OSB’yi belirlediklerini söyledi.

Türk-Çin İş Adamları Derneği yetkilileri ile yaklaşık 1,5 yıldır görüştüklerini belirten Kavaklıoğlu, ”Görüşmelerde arsa tahsisi aşamasına geldik. Çinli iş adamları ilk etapta Bor’da 3 yıl içerisinde yaklaşık 200 fabrika kuracak ve 15 bine yakın kişi istihdam edilecek. Fabrikalarda, rüzgar enerji santrallerinin üretimi, elektrik elektronik, otomotiv, elektrikli otomobil, pil teknolojisi, deri, çanta gibi bir çok alanda üretim yapılarak Avrupa’ya ihraç edilecek. Çinlilerle pazar ortağı olacağız. Fabrikaların 2015 yılında bitirileceğini taahhüt ettiler” dedi.

Yapılacak yatırımın bölge kalkınması ve Türkiye ekonomisi için önem taşıdığına dikkati çeken Kavaklıoğlu, Çinli iş adamlarının çok büyük bir yer talebinde bulunduklarını, ancak kendilerinin ilk etapta 4 bin dönümlük alan tahsis ettiklerini anlattı.

Fabrikalar kurulmaya başlandıktan sonra Çinli meslektaşlarının ekstra yer taleplerini değerlendireceklerini ifade eden Kavaklıoğlu, ”Bir ay içerisinde mevcut OSB alanındaki boş parsellerde 5 fabrikanın temelleri atılacak. Proje kapsamında sadece fabrika değil, yerleşim alanları, oteller, pazarlama ve satış yerleri ile sosyal alanlar inşa edilecek. Niğde ve Bor’un çehresi değişecek. O nedenle bu projeyi ve yatırımı çok önemsiyoruz” dedi.

"(Çin malı) imajını kırmak için üretimlerini Türkiye’ye taşıyorlar"

Çinlilerin, dünya pazarına rahatlıkla açılarak ”Çin malı” olgusunu kırmak için üretimlerini Türkiye’ye kaydırmaya çalıştıklarını belirten Kavaklıoğlu, şöyle konuştu: ”Çinli firmaların Türkiye’de üretmiş olduğu ürünlerin üzerinde Çin markası değil Türkiye markası ve Türkiye’de üretildiğine dair ibare yer alacak. Bu da ürünlerin özellikle Avrupa ülkelerine satışını kolaylaştıracak. Bundan dolayı Çinli işadamları üretimlerini Türkiye’ye taşıyor. Bununla birlikte Avrupa Birliği’nin Çin mallarına koymuş olduğu kotalar var. Bizim istihdama, Çinlilerin de konulan kotaları aşma mecburiyeti var. İki ülke asgari müştereklerde birleşiyor. Bu yatırımın bir başlangıç olacağı, ilerde çok daha büyük çapta yatırımlar yapmak istediklerini belirtiyorlar. Ayrıca, Türkiye’nin coğrafi konumu itibariyle Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına rahat ulaşabileceklerini düşünüyorlar. Niğde’yi tercih etmelerinin en önemli nedeni de ham madde açısından limanlara ve demir yolu ağına yakın olması. Bu yatırım çalışması hem ekonomik hem kültürel açıdan iki ülke arasında köprü olacak.”

"Türkiye Çin’in üretim üssü olabilir"

Türk-Çin İş Adamları Derneği Başkanı Song Zi Bin de Türkiye’nin Asya ve Avrupa arasında bir köprü olduğunu belirterek, Çin mallarını bu köprüden Avrupa ülkelerine geçirmeyi planladıklarını, bu nedenle Türkiye’de yatırım yapmak istediklerini söyledi.

İki ülkenin devlet adamlarının da ekonomik ve kültürel iş birliğini desteklediğini dile getiren Zi Bin, şunları söyledi: ”Türkiye ile ortak işler yapmak istiyoruz. Türkiye ekonomisi de Çin ekonomisi gibi dünyada istikrarlı ve hızlı büyüyor. Stratejik durumları da göz önünde bulundurduğumuz zaman en mantıklı yatırımın Türkiye’ye olacağını düşündük. Bu nedenle Niğde’ye geldik ve bize Bor’da fabrika kurabilmek için arazi verebileceklerini söylediler. Bor’un ulaşım ağının geniş olması nedeniyle burayı tercih ettik. Bor’a ilk etapta yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Türkiye Çin’in üretim üssü olabilir. Çünkü yaklaşık 200 fabrika yapmayı hedefliyoruz. Bu tesislerde 15 bin kişiye iş imkanı sunulacak.”

Türk Çin Endüstriyel Parkı tasarımcısı Huang Guili de 4 bin dekarlık alanda karışık sanayi kenti kuracaklarını ve içerisinde otel, fuar alanı, alışveriş merkezleri, fabrikalar ve işçiler için konutlar yer alacağını söyledi.

Guili, Bor’un, Çin’in en meşhur ticaret merkezi olacağını vurguladı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

İlgili Sayfalar

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler