Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem ÖSYM Hakim-Savcı Sınavında Skandal

ÖSYM Hakim-Savcı Sınavında Skandal

ÖSYM Hakim-Savcı Sınavında Skandal
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2328 Beğen : 0

ÖSYM, soruları Adalet Akademisi’nden alarak yaptığı sınavı iptal etti. Sınavda dört evli çiftin kağıdı aynı, birçok adayın yanlışları da aynı, ancak ÖSYM’ye göre kopya için somut delil yok.

ÖSYM, 6 Mayıs 2012’de yapılan “Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı”nı iptal ederek eşdeğer bir sınavla tekrarlanacağını açıkladı. ÖSYM yaptığı incelemede skandal verilere ulaştı. ÖSYM’nin tespitine göre 4 evli çiftin kağıtları tıpkı aynı çıktı ve karalama yapılmadan matematik sorularının çözüldüğü tespit edildi. Soruların nereden sızdırıldığı ise tespit edilemedi. Adalet Akademisi tarafından hazırlanan sorularla yaptığı sınavı iptal eden ÖSYM’nin açıklaması ise şaşırttı. ÖSYM, “Somut bir delil yok, sınav güvenliği için iptal ettik” dedi.

ÖSYM’den yapılan açıklamada, merkezin gerçekleştirdiği sınavlarla ilgili kamuoyunda ortaya atılan iddiaların hepsinin herhangi bir ayırım yapılmaksızın tek tek incelendiğine, gerekirse inceleme komisyonu oluşturulduğuna, bu incelemelerin neticesine göre gereken işlemlerin yapıldığına işaret edildi. Açıklamada, 1.546 avukat adayının katılarak 271 adayın (70) puan barajını geçebildiği “Avukatlar İçin Adli Yargı Hakim ve Savcı Adaylığı Yarışma Sınavı”nın 6 Mayıs 2012’de gerçekleştirildiği ve 30 Mayıs 2012’de sonuçların açıklandığı anımsatıldı. Sınavın yapıldığı günden sonra gerek basında bazı kesimlere ayrıcalık oluşturulduğuna yönelik iddialar ortaya atıldığı belirtilen açıklamada, ÖSYM Başkanlığı’nın sınavın hem istatiksel veriler hem de kişisel bazda incelenmesi için bir inceleme komisyonu oluşturduğu bildirildi.

Somut bilgi yok!

Komisyonun, iddiaları incelemekle başladığı çalışmasını, sınav sonuçlarına dayalı verilerin analiziyle genişlettiği ifade edilen açıklamada, geçen yıl yapılan sınav verileriyle karşılaştırmalı olarak sonuçların irdelendiği, hem 2011 hem de 2012’de gerçekleştirilen sınavların madde analizlerinin birlikte değerlendirildiği belirtildi. Tüm inceleme ve değerlendirmeler sonucunda soruların sınavdan önce bir kısım adaya ulaştırıldığına dair görsel ve/veya işitsel somut bir bulgu elde edilmediği de vurgulanan açıklamada, bu yılki sınavın geçen yılkine göre daha zor olduğu, başarı ve başarısızlıklarda bu konunun net olarak görüldüğü bildirildi. ÖSYM somut bilgi yok açıklaması yaparken şu tespitlere yer verdi:

80 ÜZERİ ALANLAR: Normal şartlar altında zorluk derecesi yüksek sınavlarda başarı barajını geçen aday dağılımının başarı barajı puanının (70 puanın) hemen üstünde yoğunlaşması beklenirken, 2012’de bu yoğunlaşmanın 80 ve üzerine de yayılmış olduğu, 65 ve altında puan alan grubun yanında 80 ve üzeri alan çok kalabalık bir grubun oluştuğu, normal veri olarak kabul gören 65- 75 arası beklenen istatistiğin zayıf kaldığı belirlenmiştir.

DÖKÜLENLER: 2011’de başarılı olan illerle 2012’de başarılı olan iller arasında bir uyumun söz konusu olmadığı; 2011’de sınava giren adayların bazılarının puanlarını, 2012’de sınav daha zor olmasına rağmen ortalama 40 puan civarında artırmış olmaları; sınavı ilk 50 sırada başarıyla tamamlayan adaylardan 26’sının 2011 sınavında 70 baraj puanının altında kaldıkları halde bu sınavda 85 ve üzeri puan alarak ilk 50 dereceyi paylaşmışlardır.

YANLIŞLAR BİLE AYNI: 140 soruda 92 ve üzerinde doğru yanıtı bulunan 357 adayın sorulara verdikleri cevaplar üzerinde yapılan analiz neticesinde; ‘kritik belirleyici’ olarak tespit edilen sorulardan bazılarında, oluşma olasılığı çok düşük olmasına rağmen yanlış cevap üzerinde birleşildiği görülmüştür.

EVLİLİK BAŞARISI: Başarılı adaylardan bazılarının karı-koca, veya akraba ilişkilerinin olması ve sınavı üstün başarıyla kazanan 4 evli çiftin cevap kağıtlarındaki tıpkılık yanında puanlarının da birbirlerine yakın ve yüksek puanlar olması; sınav sonuçlarında özellikle derece yapmış bazı adayların soru kitapçıkları üzerinde hiçbir işlem, yazılı muhakeme ya da karalama yapmaksızın matematik sorularında yüzde 100 doğru yapmış olmaları ya da yaptıkları karalamalarda ulaştıkları/ulaşamadıkları sonucu değil farklı şıkkı işaretlemiş olmaları, 6 Mayıs 2012 tarihli sınav sonuçlarını tartışılır hale getirmiştir.

ŞÜPHE: Somut bir delile rastlanılmamış olmakla birlikte, ÖSYM Yönetim Kurulu sınav güvenliği ve sonuçlarında en küçük bir tartışmaya ve şüpheye yol açacak herhangi bir duruma müsaade etmemeyi temel ilke edindiğinden sınavın bir eşdeğer sınavla tekrarlanmasına karar vermiştir.

Taviz vermeyiz!

ÖSYM yönetiminin sınavların hazırlanmasından gerçekleştirilmesine, cevap kağıtlarının okunup değerlendirilmesinden sınav analizlerine kadar geçen tüm süreci kontrol altında tuttuğu ve izlemekte kararlı olduğu belirtilen açıklamada, bu kapsamda her türlü teknolojik olanağın kullanılmaya devam edileceği, tek bir bireye dahi haksızlık yapılmasına müsaade edilmeyeceği, sınav adaleti ve güvenliğinden asla taviz verilmeyeceği vurgulandı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler