Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Özel Yetkili Mahkemeler tarih oldu

Özel Yetkili Mahkemeler tarih oldu

Özel Yetkili Mahkemeler tarih oldu
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2099 Beğen : 0

TBMM Genel Kurulu'nda, AK Parti 'nin özel yetkili mahkemelere ilişkin verdiği önerge kabul edildi. Uzun zamandır tartışılan ÖYM'ler, yerini bölgesel ağır ceza mahkemelerine bıraktı. Meclis'te önerge görüşülürken, iktidar partisi AK Parti ile muhalefet partileri milletvekilleri arasında tartışmalar yaşandı. TBMM Genel Kurulu'nda, Terörle Mücadele Kanunu (TMK) kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalar, Adalet Bakanlığı 'nın teklifi üzerine, HSYK tarafından yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülecek.

AK Parti Grup Başkanvekilleri Mahir Ünal, Ahmet Aydın ve Ayşe Nur Bahçekapılı ve arkadaşlarınca, 3. Yargı Paketi'ndeki 74. madde üzerinde verdiği önerge kabul edildi. Buna göre, TMK 10. maddesinin başlığı, ''Görev ve yargı çevresinin belirlenmesi'' olarak değiştiriliyor. TMK kapsamına giren suçlar dolayısıyla açılan davalar, Adalet Bakanlığı 'nın teklifi üzerine, HSYK tarafından yargı çevresi birden çok ili kapsayacak şekilde belirlenecek illerde görevlendirilecek ağır ceza mahkemelerinde görülecek. Bu mahkemelerin başkan ve üyeleri, Adli Yargı Adalet Komisyonu'nca, bu mahkemelerden başka mahkemelerde veya işlerde görevlendirilemeyecek. Anayasa Mahkemesi ve Yargıtay'ın yargılayacağı kişilere ilişkin hükümler ile Askeri Mahkemelerin görevlerine ilişkin hükümler saklı kalacak.

TMK kapsamına giren suçlarla ilgili olarak soruşturma, HSYK'ca bu suçların soruşturma ve kovuşturmasında görevlendirilen Cumhuriyet savcılarınca bizzat yapılacak. Bu Cumhuriyet savcıları, Cumhuriyet Başsavcılığı'nca başka mahkemelerde ve işlerde görevlendirilemeyecek. Türk Ceza Kanunu'nun(TCK), ''Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmak'', ''Anayasayı ihlal'', ''Yasama organına karşı suç'', ''Hükümete karşı suç'', '' Türkiye Cumhuriyeti Hükümetine karşı silahlı isyan'' ''Silahlı örgüt'', ''Silah sağlama'' ve ''Suç için anlaşma'' maddelerinde düzenlenen suçlar hakkında, görev sırasında veya görevinden dolayı işlemiş olsa bile Cumhuriyet savcılarınca doğrudan soruşturma yapılacak.

Yırtılan önergenin ardından yumruklar konuştu
AK Parti 'nin, özel yetkili mahkemelerle ilgili önergesi nedeniyle TBMM Genel Kurulu'nda kavga çıktı. BDP 'li Hasip Kaplan , katip üye Mine Lök Beyaz'ın okuduğu önergeyi elinden aldı. Bazı milletvekilleri birbirine yumruk atmaya çalıştı.

AK Parti Grup Başkanvekilleri Mahir Ünal, Ayşe Nur Bahçekapılı ve Ahmet Aydın ile arkadaşları tarafından, 3. Yargı Paketi olarak adlandırılan tasarının 74. maddesi üzerinde önerge verildi. CHP milletvekilleri, AK Parti 'nin önergesinin okunmasını sıra kapaklarına vurarak protesto etti. Tepkiler devam ederken BDP Grup Başkanvekili Hasip Kaplan , önergenin okunduğu Başkanlık Divanı kürsüsüne doğru yürüdü. Kaplan, Katip Üye Mine Lök Beyaz'ın okuduğu önergeyi, elinden alarak yırttı. Bunun üzerine bazı AK Parti 'li ve BDP 'li milletvekilleri Başkanlık Divanı'na doğru yürüdü. TBMM Başkanvekili Mehmet Sağlam, kürsüden ayrıldı. Muhalefet önergeyi protesto ederken, Meclis'teki görüşmelere ara verildi. Tartışma verilen arada da sürdü. Başkanlık Divanı önünde bazı milletvekilleri birbirine yumruk atmaya çalıştı. Bu sırada bir milletvekilinin yere düştüğü görüldü.

CHP ’li Çelebi’den sessiz protesto
Öte yandan CHP Milletvekili Süleyman Çelebi'nin, ''Şimdi size AKP döneminde ileri demokrasi uygulamalarını anlatacağım'' diyerek, Genel Kurul kürsüsünde 5 dakika konuşmadan beklemesi oturumun dikkat çeken bir ayrıntısı oldu. Çelebi, TBMM Genel Kurul'da görüşmeleri devam eden ''3. Yargı Paketi''ne ilişkin tasarıyla ilgili verilen bir önerge üzerine söz aldı. ''Şimdi size AKP döneminde ileri demokrasi uygulamalarını anlatacağım'' diyen Çelebi, 5 dakikalık konuşma süresini susarak geçirdi. Çelebi, kürsüde bulunduğu sırada, CHP milletvekillerinin, ''Hiç mi anlatacak bir şey yok?'' sözlerine, mimik ve el hareketleriyle karşılık verdi.

AK Parti 'li milletvekillerinin eyleme tepki göstermesi üzerine TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, ''Sayın milletvekilleri niye rahatsız oluyorsunuz. Sayın Çelebi bir şey söylemedi zaten'' dedi. Yakut'un, Çelebi'ye yönelik ''Sükut ikrardan gelir Sayın Çelebi'' sözleri Genel Kurul'da gülüşmelere neden oldu.

Ek süre aldı
Başkanvekili Yakut, bir süre sonra da ''Sayın milletvekilleri lütfen... Sayın Çelebi kürsüde konuşuyor. Sayın Çelebi'yi dinleyelim'' diye espri yaptı. Çelebi'nin konuşma süresinin bitimine bir dakika kala TBMM Başkanvekili Yakut, ''Sayın Çelebi lütfen konuşmanızı toparlayın'' dedi. Yakut, Çelebi için ayrılan sürenin dolmasının ardından bir dakika daha ek süre verdi. Çelebi, ek süreyi kullanmadan, '' AKP demokrasisini anlattım, ileri demokrasinin Türkiye 'yi nereye getirdiğini anlattım'' diyerek, kürsüden ayrıldı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler