Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Rehine kurtarma fiyaskosu : 49 ölü

Rehine kurtarma fiyaskosu : 49 ölü

Rehine kurtarma fiyaskosu : 49 ölü
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2443 Beğen : 0

Mağrip'teki El Kaide örgütünden ayrılan ''Kanla İmza Atanlar Tugayı''na yakın internet sitelerinin yayımladığı habere göre, öğle saatlerinde Cezayir ordusu helikopter destekli operasyon başlattı.

Bağımsız Novakşot Haber Ajansı'nın bildirdiğine göre, Cezayir ordusunun bombardımanına militanların karşılık vermesi üzerine çıkan çatışmada 15 militanla birlikte 34 rehinenin de hayatını kaybettiği bildirildi. 4 rehinenin kurtarıldığı açıklanırken, 7 rehinenin sağ olarak halen ellerinde olduğu bildirildi.

Operasyonda silahlı grubun lideri Ebu Berra'nın da öldürüldüğü iddia ediliyor.
Cezayir hükümeti ya da askeri makamlardan konuya ilişkin henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

Cezayir İçişleri Bakanlığı'nca daha önce yapılan açıklamada, militanların, yabancıların da aralarında olduğu çok sayıda kişiyi rehin aldığı belirtilmişti.
Moritanya Haber Ajansı'na dün telefonla bilgi veren örgütün sözcüsü, ellerinde 31 batılı, 10 da Cezayirli rehine olduğunu ileri sürerek, ''Herhangi bir kurtarma operasyonu olması halinde bölgeye döşedikleri bombaları rehinelerle birlikte patlatacakları'' tehdidinde bulunmuştu.

Cezayir'in Libya sınırı yakınındaki en önemli gaz rezervlerinden birinin bulunduğu bölgedeki tesisin, Cezayir enerji şirketi Sonatrach, İngiliz enerji şirketi BP ve Norveç'ten Statoil şirketlerinin oluşturduğu konsorsiyum tarafından işletildiği bildirilmişti.

5 Aralık'ta internet sitesinden ilan etmişti

Kuzey Afrika'daki El-Kaide örgütünden ayrılan Muhtar bil-Muhtar lakaplı Halid Ebu el-Abbas tarafından kurulan ''Kanla İmza Atanlar Tugayı'', geçen yıl 5 Aralık'ta internet sitesinden yayımladığı video kaydıyla varlığını ilan etti.

Örgüt lideri Ebu Abbas, daha önce bünyesinde faaliyet gösterdiği Batı Afrika'daki El-Kaide'ye bağlı ''Maskeli Tugaylar'' grubunun başkanlığından azledilmesinden sonra ''Kanla İmza Atanlar Tugayları''nı kurma kararı aldı. Örgüt, kısa sürede Mali'nin kuzeyinde etkili olan silahlı gruplar arasındaki yerini aldı.

Ebu Abbas yeni örgütün kuruluşunu ilan ettiği söz konusu konuşmasında, Kanla İmza Atanlar Tugayları'nın Mali'nin kuzeyindeki İslami grupların aldığı kararlara tabi olduğunu ifade etti.

''Azavad halkının İslam dininin kurallarıyla yönetilme isteğine saygı duyulması'' yönünde çağrıda bulunan Ebu Abbas, ''Mali'nin kuzeyindeki Ensaruddin, Tevhid ve Cihad örgütleri ve İslami yönetimi talep eden kabilelerin, İslam dininin kurallarına muhalif olmadığı sürece aldığı her karara riayet edeceğiz. Savaşırlarsa savaşırız, barış yaparlarsa ona da uyarız'' dedi.

Öte yandan Ebu Abbas, Cezayir yönetimini, Azavadlılara savaş başlatmak için Fransız ve Amerikalılarla işbirliği yapmakla itham etti.

Moritanya'daki alimleri, öğrencileri ve din adamlarını Azavad'daki kardeşlerine yardım için ''hicret ederek'' Mali'deki mücadeleye katılmaya çağıran Ebu Abbas, ''Moritanya'daki kardeşlerimiz, Azavad bölgesinde eğitim konusunda yaşanan zorlukları ve cehalet seviyesini biliyorlar'' diye konuştu.

Cezayir'in İlizi kentinin Ayn Emnas bölgesindeki doğalgaz tesislerine dün düzenlenen saldırıda, biri İngiliz biri Cezayirli iki kişi ölmüş, 6 kişi yaralanmış, 41 kişi rehin alınmıştı. Dün akşam saatlerinde Cezayirli rehineler serbest bırakılırken, batılı rehineler alıkonulmuştu.

Kanla İmza Atanlar Tugayı, Fransa'nın Mali'ye yönelik askeri müdahalesinin durdurulmasını talep ederken, Cezayir İçişleri Bakanı Daho Veled Kabiliye, Mali'deki savaşla bir ilgilerinin olmadığını belirterek, teröristlerle pazarlık yapmayacaklarını duyurmuştu.

Mali'de geçen yıl Ocak ayında ülkenin kuzeyinde başlayan isyan, Mart ayındaki askeri darbenin neden olduğu otorite boşluğuyla büyümüş, ülkenin yarıdan fazlası isyancıların kontrolüne girmişti. BM Güvenlik Konseyi, Fransa'nın da yoğun çabaları sonucu Afrika ülkelerinin ortak askeri gücünün kuzeydeki gruplara müdahale etmesi için yetki vermişti. Ancak Eylül ayında yapılması beklenen müdahaleden önce Mali hükümetinin çağrısı üzerine Fransa, 12 Ocak'ta müdahaleyi başlatmıştı. Fransa'ya ABD ve İngiltere başta olmak üzere birçok Batı ülkesi de lojistik, haberleşme ve ulaştırma gibi konularda destek veriyor. Mali'nin kuzeyinde hakimiyet kuran en büyük 3 silahlı grup Ensaruddin, Tevhid ve Cihad Hareketi, Mağrib El Kaidesi, ülkede dini inançlara dayalı bir yönetim kurulmasını istiyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler