Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Saddam’ın tüfeği Irak’ı karıştırdı

Saddam’ın tüfeği Irak’ı karıştırdı

Saddam’ın tüfeği Irak’ı karıştırdı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2461 Beğen : 0

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani’nin devrik lider Saddam Hüseyin’in halka hitap ederken elinden düşürmediği tüfeğini Kuveyt Emiri’nin oğluna hediye etmesi ülkede tartışmalara yol açtı. Irak parlamentosundaki Sünni El Irakiye bloğu, kimsenin tüfeği bir yabancıya verme hakkına sahip olmadığını söyleyerek tepki gösterdi. Tartışma büyüyerek parlamentodaki Sünni ve Kürt bloklardan milletvekilleri arasında gerilime neden oldu. Londra’da yayımlanan Şark el-Evsat gazetesi Talabani’nin ofisinden bir kaynağa dayandırdığı haberinde 2003’te rejimin yıkılmasının ardından el konulan Saddam Hüseyin’e ait ‘Brno’ marka tüfeğin, Talabani tarafından Kuveyt Emiri’nin oğlu Nasır Sabah el-Ahmed’e hediye edildiğini yazdı.

‘Halkın mirası satılık değil’
Haberin gündeme gelmesinin ardından Sünni politikacılar Talabani’ye sert tepki gösterdi. El Irakiye bloku sözcüsü Aliye Nisaif, tüfeğin Irak halkına ait olduğunu, başkan dahil kimsenin bunu elden çıkarma hakkına sahip olmadığını söyledi. Şark el-Evsat gazetesine konuşan Nisaif, “Irak’ın tarihi, olumlu da olsa olumsuz da olsa Irak’ın tarihidir. Olumlu olanlarla övünmeli, olumsuz olanlardan ise ders almalıyız” dedi. El Irakiye milletvekillerinden Hamid El-Mutlak da Talabani’nin jestini abartılı olarak nitelendirerek “Irak halkının mirası satılık değildir.

‘Haddini aştı’
Sembolik jestler haddini aşmamalıdır” diye konuştu. Aynı zamanda Cumhurbaşkanı Talabani’nin yakın bir arkadaşı olan Kürtlerin bloğundan milletvekili Mahmut Otman ise “Şu an problem ve hassasiyet yaratabilecek konuları konuşmak için uygun bir zaman değil” dedi. Irak’ta son dönemde Şii Başbakan Nuri El-Maliki ile Sünni politikacılar arasındaki gerilim Kürtlere de yansımış, Kuzey Irak bölgesel yönetimi başkanı Mesut Barzani eylül ayındaki yerel seçimlere kadar iktidar paylaşımı konusunda anlaşmaya varılamazsa Kürtlerin bağımsızlık için referanduma gidebileceğini söylemişti.
Saddam Hüseyin’in şahsi tabancasının da ABD güçleri tarafından, eski Başkan George W. Bush’a verildiği iddia ediliyordu.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler