Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Tanrı misafiri Usame Bin Ladin olunca...

Tanrı misafiri Usame Bin Ladin olunca...

Tanrı misafiri Usame Bin Ladin olunca...
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2219 Beğen : 0

El Kaide liderini akşam yemeğinde ağırlayan iki kişi, Usame Bin Ladin'in ölümünden bir yıl sonra deneyimlerini paylaşıyor.

Pakistan'ın kuzeybatısındaki Veziristan bölgesinin eteklerinde, 2010 yılının bir yaz akşamında yaklaşık altı aşiret üyesi kim olduğunu henüz bilmedikleri konuklarını büyük bir heyecanla bekliyordu.

'Önemli bir kişi' olarak tanımladıkları biri, 'kendilerini ziyaret edeceği' haberini haftalar öncesinden aşiret üyelerine vermişti.

Ancak kimin ziyaret edeceği hakkında bir açıklama yoktu. Konuğun, tam geliş zamanı da varışından yalnızca birkaç saat önce aşirete iletilmiş.

Saat 23.00'da, dünya neredeyse derin bir uykuya dalmışken aşiret üyeleri yaklaşan araçların gürültüsünü duymuş.

Köyün ihtiyarlarından biri, "Yaklaşık 12 tane dört çekerli cip yerleşkeye doğru geldi. Farklı yönlerden gelip birleşmiş gibiydiler" diye anlatıyor o geceyi.

Verandaya yaklaşan ciplerden birinin arka koltuğunda uzun ve çelimsiz görünen biri belirmiş. Üzerinde uçuşan uzun bir elbise, başında da beyaz bir türban varmış.

'Nutkumuz tutuldu'

Karşılarında, dünyanın en çok aranan adamı Usame Bin Ladin'in gören aşiret üyeleri gözlerine inanamamış.

Az önceki ihtiyar, "Nutkumuz tutuldu. Kapımıza gelmesini beklediğimiz en son kişiydi" diyor.

Elleri titreyerek aracın önünde bekleyen ihtiyar daha sonra Bin Ladin'in elini öpüp başına koymuş.

bin_ladin_compilation

Daha sonra elini assitanlarının birinin omzuna koyan Bin Ladin, kendisi için hazırlanan odaya doğru ilerlemiş.

Köylüler Bin Ladin'e odasına kadar eşlik etmemiş, yanında yalnızca kendi adamları varmış.

Bu olay, Bin Ladin'in ABD komandoları tarafından Pakistan'ın Abbottabad kentinde, yani bu aşiretin yerleşkesinden 300 km uzaklıkta, öldürülmesinden tam bir yıl önce gerçekleşmiş.

Bin Ladin'in ölümüyle şok olan köylülerden birinin yakın arkadaşlarına bu beklenmedik ziyaretten bahsetmesi üzerine olaydan benim de haberim oldu.

Biraz ikna etmem gerekti ama sonunda Bin Ladin'i ağırlayanlardan iki kişiyle görüşme firsatım oldu. İkisi de isimlerinin ve yerlerinin gizli tutulmasını istedi.

Pirzola ve tavuk yedi

Aşiret üyeleri, geçirdikleri üç saat boyunca Bin Ladin'in kendileri için dua ettiğini, dinlendiğini, kuzu pirzola, körili tavuk ve pilav yediklerini söyledi.

Ziyaret boyunca yerleşkeye kimse sokulmazken, kimsenin de köyden çıkmasına izin verilmemiş. Ana kapıda, duvarlarda ve çatılarda silahlı koruma görevlileri hazır beklemiş.

Köylülerden birinin 85 yaşındaki babası Bin Ladin'i görmek için yerleşkeye girmek isteyince de korumalar arasında kısa süreli bir kargaşa çıkmış.

Babasını içeri sokmak isteyen üyenin "Bunu ölmeden önce son vasiyeti olarak değerlendirin" sözlerinin Bin Ladin'e iletilmesi üzerine El Kaide lideri babasını görmeyi kabul etmiş.

Köylü, dört koruma eşliğinde babasını evinden alıp Bin Ladin'in bulunduğu yerleşkeye getirmiş.

Bin Ladin'le yaklaşık 10 dakika görüşen ihtiyar, El Kaide liderine hayranlığını dile getirip dua etmiş.

Bin Ladin'e aşiret savaşları hakkında deneyimlerini anlatıp tavsiyeler veren ihtiyarın tüm bunları kendi yerel dili Paştunca söylemesi nedeniyle Bin Ladin belli ki tek bir kelimesini bile anlamamış.

Anlattıklarına göre, Bin Ladin ve korumaları ihtiyarın konuşmalarını yalnızca gülümsemeyle karşılamış.

Denetimden nasıl geçti?

Bin Ladin ve adamları cipleriyle, telâşlı bir kargaşa yaşanan yerleşkeyi geldikleri yolu takip ederek terk etmiş.

Araçlar, geri dönüş yolunda Bin Ladin'in hangi yöne gittiğinin anlaşılmaması için yine farklı yönlere dağılmış.

bin_laden_bib

Konuştuğum köylüler ziyaretin detaylarını verme konusunda istekli davranırken Bin Ladin'in kendilerini ziyaret edeceği haberini ileten 'önemli kişinin' kim olduğu konusunuda sessiz kaldı. Bin Ladin'in heyetinde kim olduğunu da söylemediler.

Bin Ladin'in ölümünden sonra Pakistanlı ve Amerikalı yetkililer, El Kaide liderinin yaklaşık beş yıl boyunca 'gözlerden uzak yaşadığı ve Abbottabad yerleşkesini terk etmediğini' belirtmişti.

Durumun öyle olmadığı ihtimali ortaya çıkarken pek çok soru da cevapsız kaldı.

Bin Ladin'in 2010'da ziyaret ettği aşiret bölgesi militanlara yönelik operasyonların odaklandığı bölgelerden biri.

Bölgeye konuşlanan askerler girip çıkanları denetlemek için birçok güvenlik kontrol noktası oluşturmuştu.

Peki Bin Ladin nasıl oldu da o noktalardaki denetimlerden geçebildi?

Pakistanlılar Bin Ladin'in nerede olduğu hakkında bilgi sahibi oldukları veya Bin Ladin'e yardım ettikleri iddialarını reddetmişti.

Bin Ladin'in seyahatini kimin planladığı, ziyaretin amacının ne olduğu ve ne sıklıkla gece ziyaretleri yaptığı konularında ise soru işaretleri kaldı.

BBCTURK



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler