Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Türkiye'nin füze anlaşmasına ABD'den tepki

Türkiye'nin füze anlaşmasına ABD'den tepki

Türkiye'nin füze anlaşmasına ABD'den tepki
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2195 Beğen : 0

Reuters ajansının haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcü, “Türk hükümetinin ABD'nin yaptırım uyguladığı bir şirketle, NATO sisteminde ya da kolektif savunma kapasitesi içinde kullanılamayacak bir füze savunma sistemi için görüşmeler sürdürmesiyle ilgili ciddi endişelerimizi ilettik. Bu konudaki görüşmelerimiz sürecek” dedi.

ABD sözcüsü, Türkiye’nin Çin ile ortak üreteceği füzelerin NATO kapsamında kullanılamayacağını da açıkça ortaya koymuş oldu.

26 Eylül'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan Savunma Sanayii İcra Komitesi, uzun menzilli füze savunma sistemi ihalesinde, Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIEC firması ile sözleşme görüşmelerine başlanacağıın duyurmuştu.

Toplantının ardından yapılan yazılı açıklamaya göre, uzun menzilli bölge hava ve füze savunma sistemi projesi kapsamında Çin Halk Cumhuriyeti'nden CPMIEC kuruluşu ile değerlendirmeye esas teklif bedeli üzerinden, sistemlerin ve füzelerinin Türkiye'de ortak üretilmesi amacıyla sözleşme görüşmelerine başlanmasına karar verildi.

Karara bağlanan ihale, Türkiye'nin hava savunması açısından kritik önemde görülüyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin mevcut askeri kapasitesini gösteren envanterinde uzun menzilli füze bulunmuyor. Uzun menzilli füze ihalesinde, ABD'nin Patriot sistemi, Rusya'nın S300-S400 füzeleri, Çin'in FD-2000 füzesi ile İtalyan-Fransız ortaklığına ait Samp-T sistemi yarışıyordu. Çin'in ürettiği füzeler, 20 bin metre irtifa ve 100 kilometre menzil özelliklerine sahip.

Çin şirketi daha önce İran, Suriye ve Kuzey Kore’ye uygulanan uluslararası yaptırımları ihlal ettiği gerekçesiyle Amerika tarafından kara listeye alınmıştı.

ABD'NİN KARA LİSTESİNDE
CPMIEC, “nükleer silahların yaygınlaştırılması anlaşmalarını” ihlal ettiği gerekçesiyle Şubat 2013’ten itibaren ABD’nin yaptırım uygulanan şirketler listesinde.

Bazı Batılı uzmanlara göre Amerikan şirketi Raytheon Co. ya da Fransız-İtalyan şirketi Eurosam SAMP/T. ile anlaşma yapması beklenen Türkiye’nin bu tercihi büyük sürpriz oldu.

Suriye sınırına ABD, Almanya ve Hollanda’dan ikişer Patriot füze savunma sistemi yerleştiren Türkiye’nin, yakın müttefiki ABD yerine Çin şirketini seçmesinin hem maliyeti düşürmek, hem de askeri üretime dahil olmak istemesinden kaynaklandığı belirtiliyor.

"NATO ŞARTLI VERİYORDU"
Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) bünyesindeki Türk-Çin İş Konseyi Başkan Yardımcısı Yavuz Onay'a göre, bu ihale, Çin ile mevcut ekonomik yakınlaşmayı pekiştirecek.

Hava savunma sistemi kapsamında uzun menzilli füze teknolojisinin Çin'e emanet edilmesini Amerika'nın Sesi'ne değerlendiren Onay, "Türkiye'nin askeri alanda işbirliğinde alternatifler yaratması önemli. Bugüne dek örneğin NATO ülkelerinden aldığımız askeri teçhizatlar Türkiye'ye önşartlı teslim ediliyordu. Parasını verip satın aldığımız askeri teknolojileri kullanmak konusunda sınırlandırılıyoruz. Bu nedenle de şimdi Çin'le işbirliğine gidilmesini anlamlı buluyorum" dedi.

BBC: TÜRKİYE’NİN FÜZE İHALESİ NATO’YA “ONE MINUTE” MI?
BBC Türkçe tarafından yayınlanan bir analizde de, Çinli CPMIEC firmasının Suriye, İran ve Kuzey Kore’yi ilgilendiren “nükleer silahların yaygınlaştırılması anlaşmalarını ihlal ettiği gerekçesiyle Şubat 2013’ten itibaren ABD’nin yaptırım uygulanan firmalar listesinde olmasının “durumu daha da ciddileştirdiği” savunuluyor.

ABD Dışişleri Bakanlığı’ndan bir sözcünün, Türk hükümetinin kararı açıklamasının hemen ardından Washington’un “ciddi kaygılarını” Ankara’ya aktardığını bildirdiği belirtilen analizde sözcünün açıklamasında Türk hükümetinin ABD tarafından yaptırım uygulanan bir firmayla görüştüğüne dikkat çekilirken, söz konusu Çin füze savunma sisteminin NATO sistemlerine ya da toplu savunma kabiliyetlerine entegre edilemeyeceğinin de "açıkça" belirtildiği kaydediliyor.

Bu arada, sözcünün “Bu konudaki görüşmelerimiz sürecek” diyerek Washington’un bu “işin peşini bırakmayacağı” mesajını da verdiği” yorumunun yapıldığı analizinde “Türk hükümetinden ise şu ana kadar ne hangi ölçütlere göre Çin firmasının tercih edildiği, ne de uluslararası tepkiler konusunda bir açıklama geldi” denildi.

Analizde savunma sanayi uzmanlarına göre, Türkiye’nin FD-2000’ini seçmesinin en önemli nedeninin Çin firmasının diğer rakiplerine göre daha avantajlı bir fiyat sunması olduğu belirtildikten sonra “Bu seçim, Türk hükümetinin yerli kaynaklarla milli bir savuna sanayi geliştirilmesi politikasıyla da uyumlu” değerlendirmesi yapıldı.

“SİYASİ SONUÇLAR DA OLABİLİR”
Ankara’nın Çin firmasını tercih etmesinin “siyası sonuçları”nın da olabileceği vurgulandığı analizde şöyle denildi:

“Ankara’daki bir NATO ülkesi diplomatına göre, Türkiye’nin Çin firmasını tercih etmesi iki açıdan sorunlu. 'Birincisi, Türk yetkililer bu alacakları sistemi NATO’ya entegre edemeyeceklerini biliyor olmalılar (…)‘İkinci soru; bu tercih Türkiye açısından müttefiklik ilişkisini gözden geçirme anlamına mı geliyor? NATO ülkeleri, geçen sene Türkiye’nin başvurusu üzerine hemen toplanıp bir dayanışma gösterdi ve Patriotlar yerleştirildi. Hükümetin bu tercihi tartışılacak bir gelişme.’”



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler