Gündem

Ana Sayfa Haberler Gündem Vergi kaçırana değil, açıklayana dava

Vergi kaçırana değil, açıklayana dava

Vergi kaçırana değil, açıklayana dava
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Gündem Yorumlar : 0 Okunma : 2481 Beğen : 0

Beş yıldır ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’da ‘Lagarde listesi’ skandalı yaşanıyor. ‘Hot Doc’ adlı haber dergisi ekim sayısında, İsviçre bankalarında hesabı olan 2 bin 59 Yunan vatandaşının isminin yer aldığı listeyi yayımlamıştı. Aralarında ünlü siyasetçi ve işadamlarının da yer aldığı liste, 2010 yılında dönemin Fransa Ekonomi Bakanı, şimdiki IMF Başkanı Christine Lagarde tarafından Yunan mevkidaşı Yorgo Papakonstantinu’ya verilmişti. Ancak derginin iddiasına göre Yunan yetkililer listede yer alan isimleri ‘vergi kaçırma’ suçlamasıyla incelemeye alacaklarına listeyi o günden beri sümenaltı etti.

3 yıl hapis alabilir

Asıl kıyamet ise haftasonu derginin yöneticisi Kostas Vaksevanis hakkında dava açılmasıyla koptu. Gözaltına alınan ve 1.5 saat sorgulanan gazeteci, dün yapılacağı açıklanan ancak daha sonra yarına ertelenen duruşmada bulunması şartıyla serbest bırakıldı. Vaksevanis, “özel bilgileri ifşa etmekle” suçlanıyor. Suçlu bulunursa 3 yıl hapis cezası alabilecek. Duruşma salonu önünde milletvekilleri ve gazeteciler, Vaksevanis’e destek gösterisi yaptı .



2 milyar euro

1990-2007 dönemini kapsayan ‘Lagarde listesi’nde, İsviçre bankalarındaki paraların miktarlarıyla ilgili detaya yer verilmiyor. Ancak bu miktarın 2 milyar euroya yaklaştığı iddia ediliyor. İsviçreli yetkililer, ilk olarak bir banka çalışanı tarafından sızdırılan listenin varlığıyla ilgili bir açıklamada bulunmadı.

Olay liste kayıp!

Listenin orijinalinin nerede olduğu ise bilinmiyor. Listenin ilk olarak teslim edildiği Papakonstantinu, CD’yi bir asistanına verdiğini ancak nerede olduğunu bilmediğini söyledi. Papakonstantinu’nun halefi Evangelos Venizelos ise bir kopyanın eline ulaştığını hatırladığını, kendisinin kopyayı Başbakan’a ilettiğini öne sürdü. Ancak Başbakanlık bunu yalanladı.

Devlet kanalı grevde

Öte yandan Yunan devlet televizyonu NET TV’de Kamu Düzeni Bakanı Nikos Dendias’ı eleştiren ve istifaya çağıran iki sunucunun görevden alınması üzerine çalışanlar greve gitti.

Ben görevimi yaptım!

Vaksevanis, serbest bırakılmasının ardından “Vergi kaçıranları ve listeyi saklayanları değil, basın özgürlüğünü tutuklamaya çalışıyorlar. Saklanan bir gerçeği açığa çıkardım. Ben işimi yaptım” dedi.

Papandreu’ya yemek yedirmediler

Yunanistan’da krizin sorumluları arasında görülen eski başbakan Yorgo Papandreu, Almanya ziyareti sırasında beklemediği bir eylemle karşılaştı. Eşiyle birlikte Berlin’de bir restorana giden Papandreu’yu burada, Almanya’da eğitim gören Yunan öğrenciler bekliyordu. Oldukça sert bir protestoyla karşı karşıya kalan eski Başbakan, çareyi restoranı terk etmekte buldu.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler