Haberler

Ana Sayfa Haberler Müslümanlar OAC'den zorla çıkartılıyor

Müslümanlar OAC'den zorla çıkartılıyor

Müslümanlar OAC'den zorla çıkartılıyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Haberler Yorumlar : 0 Okunma : 2292 Beğen : 0

BM Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki (OAC) olaylara ilişkin düzenlenen toplantı, ülkedeki Müslümanların yaşadığı trajediyi gözler önüne serdi.

Ülkede, çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu Seleka isyancılarının, geçen yıl, dönemin Hristiyan Devlet Başkanı François Bozize'yi devirmesiyle başlayan olaylar ve Hristiyan nüfus tarafından oluşturulan anti-Balaka örgütünün öç almaya yönelik katliamları ülkede geniş çaplı insan hakları ihlallerine neden oluyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiseri (BMMYK) Antonio Guterres, BMGK'da yaptığı sunumda, "OAC'nin özellikle batısındaki Müslümanlar ülkeden zorla çıkarılıyor. Binlerce sivil gözlerimizin önünde öldürülme tehlikesiyle karşı karşıya" dedi.

Geçen aralık başından bu yana gerçekleşen olayları Müslümanlara karşı "temizlik" olarak nitelendiren Guterres, "Aralık başından bu yana on binlerce Müslüman ülkeyi terk etti. OAC'de kalanlar ise ölüm tehdidi altında yaşıyor" diye konuştu.

Ülkedeki sivillerin korunması için daha fazla uluslararası güce ihtiyaç olduğunu vurgulayan Guterres, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un BM barışgücü oluşturulması fikrine destek verdi.

"Halk uluslararası yardıma muhtaç"

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valerie Amos da OAC'de yerlerinden edilen kişi sayısının bir milyon civarında olduğunu, bunlardan yaklaşık 650 bininin ülke içinde bulunduğunu, 300 bin kişinin de komşu ülkelere sığındığını dile getirdi.

Ülkedeki kurumların işlevlerini tamamen kaybettiğini kaydeden Amos, "Çatışmalar nedeniyle yerlerinden olan halk tamamen uluslararası yardıma muhtaç durumda" dedi.

Ban 12 bin kişilik birlik önermişti

BM Genel Sekreteri Ban, hafta başında BMGK'ya gönderdiği raporda OAC'ye 10 bini asker, bin 820'si polis olmak üzere 11 bin 820 kişilik BM barışgücü operasyonu oluşturulmasını önermişti.

Ban, raporunda, ülkedeki çatışmaların şiddetinin giderek arttığını belirterek, halen ülkede görev yapan Afrika Birliği ve Fransız askerlerinin olayları yatıştırmada yetersiz kaldığını vurgulamıştı.

BM barışgücü oluşturulması için hazırlanacak bir karar tasarısının BMGK'da kabul edilmesi gerekiyor. Fransa'nın bu ay sonuna kadar bir tasarı hazırlayıp BMGK'ya sunması bekleniyor.

Ülkede şu anda BM barışgücü operasyonu bulunmuyor. Ancak BMGK'nın onay verdiği 6 bin civarında Afrika Birliği askeri, 2 bin civarında Fransız askeri bulunuyor. Avrupa Birliği de OAC'ye toplamda bin kadar asker gönderme çalışmalarını sürdürüyor.

BMGK'nın bir BM barış gücü birliği görevlendirmesi halinde ülkede şu an görev yapan Afrika Birliği askerlerinin de bu misyona dahil edilebileceği belirtiliyor.

Raporunda BM barış gücü misyonunun hazırlanması ve ülkede konuşlandırılmasının yaklaşık 6 ay süreceğini ifade eden Ban, BM'nin 15 Eylül'de ülkedeki Afrika Birliği komutasından yetkiyi devralmasının uygun olacağını bildirmişti.

Genel Sekreter Ban, geçen ay BMGK'daki OAC toplantısının ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, OAC'deki krize çok hızlı müdahale edilmesi gerektiğini vurgulamış, "Zaman çok önemli. Bir hafta, hatta bir günlük bir gecikme bile çok kişi için ölüm ve yaşam arasındaki fark anlamına gelecek" demişti.

AA Mustafa Keleş



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler