Hinduizm Haberleri

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hinduizm Haberleri Hindu Holi Festivali İzmir'de Kutlandı

Hindu Holi Festivali İzmir'de Kutlandı

Hindu Holi Festivali İzmir'de Kutlandı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hinduizm Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 3431 Beğen : 0

Hindistan’da Kast Sistemi’nin ortadan kalkması nedeniyle her yıl Renklerin Festivali ya da Baharın Gelişi olarak kutlanan Holi Festivali İzmir’de yüzlerce Hindu, Müslüman, Hristiyan ve farklı halkların bir araya gelmesiyle kutlandı.

Dünyanın 50’den fazla ülkesinde kutlanan ve Hindistan’da Kast Sistemi’nin ortadan kalkmasının kutlanması anlamına da gelen dünyanın en renkli ve büyük geleneksel bayramı Holi Festivali İzmir'de gerçekleştirildi. Hindu inancında baharın gelişi olarak kutlanan festival İzmir Arena Stadyumu'nda kutlandı. Dünyanın her yerinde farklı tarihlerde kutlanan Holi Festivali'ne Türkiye’nin birçok kentinden Hindistanlı Hinduların yanı sıra Müslüman ve Hristiyanlar ile Hint sanatçılar da katıldı. Renkli dakikaların yaşandığı festivalde Hint mutfağı, Hint kına atölyeleri, Hint giysi ve aksesuarları sergilenirken, Hint dansları da yapıldı.

'BAYRAM BARIŞ, KARDEŞLİK VE EŞİTLİĞİ SAĞLIYOR'

Festivali anlatan Hindistanlı Rupes Kumar, festivalin “Bahar Festivali” ya da “Renklerin Festivali” olarak bilindiğini ifade etti. Festivalin normalde Hinduizm inancının festivali olduğunu belirten Kumar, günümüzde sadece Hinduların değil tüm inanç ve halkların kutladığı bir bayram halini aldığını söyledi. Asya ülkeleri dışında da kutlamaların yaygınlaştığını belirten Kumar, festivali “Barışı, kardeşliği ve eşitliği sağlayan bu bayramda küs olanlar barışır. Festivalin en temel özelliği Gulal adı verilen tamamen doğal yollarla yapılmış renkli tozların insanlar tarafından birbirine atılmasıdır. Her yer rengarenk olur. Tüm sokaklar, parklar, bahçeler, evler, insanlar. İnsanların birbirinin yüzünü boyamasına izin vermesi ve bundan kaçmamasının bir diğer anlamı da ‘sana güveniyorum, senden korkmuyorum ve bu yüzden sana yüzümü dönüyorum’ mesajıdır” diye konuştu.

‘KAST SİSTEMİNİN ORTADAN KALKMASININ KUTLANMASI’

Tüm bunlara ek olarak herkesin yüzünün, üstünün başının tüm sokakların rengarenk olmasıyla Hindistan’daki Kast Sistemi’nde ortadan kalktığını ve kutlamalar sırasında kadın, erkek, tanıdık, yabancı, zengin, fakir gibi farklılıkların yok olduğunu dile getiren Kumar, "Tüm gün insanlar şarkı söyleyip, dans ediyorlar. Sokaklarda insanlar gruplar halinde müzik aletleri çalıyor. Böylece sosyal kaynaşmada gerçekleşmiş oluyor. Kısacası hayata yeniden başlamanın festivalidir. Festival boyunca geceleri ise halk evlerinin önünde bahçelerde ateşler yakarak etrafında ölüleri için dua eder" şeklinde konuştu.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler