Hinduizm Haberleri

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hinduizm Haberleri Hinduların Holi Renklerin Festivali

Hinduların Holi Renklerin Festivali

Hinduların Holi Renklerin Festivali
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hinduizm Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 8337 Beğen : 0

Renklerin festivali olarak da bilinen holi şenliği adını şeytanların kralı Hiranyakaşipu'nun kızı olduğuna inanılan holika'dan alıyor. İki gün süren bu kısa festivalde, eğlence üst seviyelerdedir. İlk gün yakılan ateşle kötü ruhlardan arınan ve iyiliği kutlayan halk, ikinci gün baharı tüm renkleriyle karşılar.

"Vaişnavizm inancında Hiranyakashipu isimli bir kötü karakter varmış. Hiranyakashipu'ya, Brahma tarafından bir armağan verilmiştir. Bu armağana göre bu iblis nerede ve ne şekilde olursa olsun, ölemeyecektir. Bu gücününhava sına giren iblisimiz, insanların tanrılara değil de kendisine tapması amacıyla Cennet'e ve Dünya'ya saldırır. Efsaneye göre, Hiranyakashipu'nun öz oğlu Prahlada, tanrı Vishnu'nun müritlerindendir. Babasının uyarılarına rağmen de inancını bozmaz. Bunun üzerine Hiranyakahipu, oğlunu çeşitli yöntemlerle ortadan kaldırmaya uğraşır, ama her seferinde oğlu, Vishnu tarafından korunur. En sonunda Hiranyakashipu'nun kız kardeşi Holika'nın kucağında oturması emrini oğluna verir. Holika ateşten ölemez, ve Prahlada da bunu bilmektedir. Yine de gidip halasının kucağına oturur ve Vishnu, Prahlada'yı yine korur. Fakat bu koruma esnasında Holika yanarak ölür. Bu da Vishnu'ya inancın ödülünü herkese kanıtlar. Festival de bunu kutlamaktadır"

Holi Festivali Ne zaman Kutlanır ?

Holi festivali yani renklerin festivali mart dolunayı ne zaman başlarsa o gün kutlanmaya başlanır.

Holi Festivali Renk Festivali

İlginç bir festival Holi. Hindistan'da renklerin festivali olarak da bilinen holi festivali adını şeytanların kralı Hiranyakaşipu'nun kızı Holika'dan alıyor. Holika, iyinin kötüye karşı zaferini temsil ediyor.

Hindistan'ın khajuraho kasabasındaki festival, mart dolunayı hangi güne denk gelirse o gün başlıyor, beş gün sürüyor. Baharın gelişi kutlanıyor. İlk gece yakılan festival ateşiyle kutlamalar başlıyor sonra gelsin boyalar. Herkes hem kendi hem de başkasının yüzüne, üstüne başına toz boya atıyor. Mor, pembe ve eflatun.
Havaların ısınması, çiçeklerin açması, bitki örtüsünün yeniden canlanması baharın gelişinin müjdecisi.
Bahar gelir de kutlanmaz mı? Hintliler bu soruya “tabii ki kutlanır” cevabını vermiş olacaklar ki baharın gelişini Holi Festivali; diğer adıyla Renklerin Festivali’yle kutluyorlar.
Festival adına yaraşır bir şekilde gerçekleşiyor; Hint halkı rengârenk toprak boyaları, önce yüzlerine sürüyor daha sonra ise birbirlerinin vücutlarına atıyorlar. İnsanların üzerine dökülen, etrafa saçılan boyalar, baharın gelişiyle başlayan çok renkliliği ve yeniden doğuşu simgeliyor.
Festivalin tarihi, efsanelere ve mitolojilere dayanıyor. Hint mitolojisine göre kötülüklerin kralı Hiranyakaşipu, Hindu tanrısı Brahma tarafından ölümsüzlükle ödüllendirilir. Zamanla küstah ve kibirli biri olmaya başlayan Hiranyakaşipu, herkesin sadece ona itaat etmesini ister. Bunun üzerine oğlu Prablah, babasına karşı çıkar ve ona itaat etmeyi reddeder. Hiranyakaşipu birçok defa oğlu Prablah’ı öldürmeye çalışır ama her seferinde diğer tanrı Vishnu, Prablah’ı kurtarır. En sonunda Hiranyakaşipu, onu kız kardeşinin kucağında uyurken yakmayı planlar. Ancak kız kardeşi Holika’nın üzerindeki şal ateşte yanmamaktadır. Holika, kendi hayatını tehlikeye atıp kardeşi Prablah’ı kurtarmak için şalını üzerinden çıkarıp ona verir. Prablah kurtulur fakat Holika orada ölür. Hindu tanrısı Vishnu bunun üzerine Hiranyakaşipu’yu öldürerek yerine oğlunu getirir.
İyinin kötüye karşı zaferini simgeleyen Holika’dan esinlenilerek Holi adı verilen bu festival, her yıl baharın gelişinde dolunay zamanı kutlanır. Özellikle Holika’nın kül hâline geldiği sahne, efsaneyi yaşatmak adına her yıl gerçekleştirilir. Festivalin başlamasından önce insanlar yakılacak ateş için odun ve tahta toplamaya başlarlar. Bir kukla, şeytana edilen küfürlerle büyük ateşte yakılır ve ardından hep bir ağzıdan “Holi-hai!” bağırışları yükselir. Holi’nin son gününde insanlar, yakılan ateşten biraz alıp evlerine götürürler. Böylece evlerinin ve bedenlerinin kötülüklerinden korunduğuna inanırlar.
Festivalin ikinci yani son günü, renklerin günüdür. Günler önceden marketler ve sokaklar, farklı renk boyalarla dolmaya başlar. Bu günlerde kırmızı, sarı, mor, yeşil, mavi gibi birçok rengi sokaklarda görmeniz mümkündür. Bu, hem insanlara enerji verir hem de onları günler öncesinden festivale hazırlar. Festival dönemi, toprak boyaları marketlerde bulmanız mümkündür ancak bazıları renkleri kendi kendilerine tesu ve palash adı verilen bitkilerden yaparlar. Bu konuda tercihinizin ne olduğu çok da önemli değildir çünkü bu festivalde herkesin amacı eğlenmek ve baharın gelişini kutlamaktır. Şarkılar söylenir, danslar edilir, insanlar birbirilerine boya fırlatırlar ve bahar tüm renklerini sokaklara, insanlara taşımış olur. Festivalin bu geleneği ise yine tanrılar arasında geçen bir mitolojiye dayanır.
Mitolojiye göre, Hint tanrısı Lord Krishna arkadaşı Radha’yı kıskanır çünkü kendisi karanlık bir tene sahipken Radha’nın teni rengârenktir. Küçük Krishna, doğanın bu adaletsizliği karşısında annesi Yashoda’ya dert yanar. Annesi oğlu Krishna’nın gönlünü almak için yüzünü Radha’nınki gibi kendi seçtiği renklerde boyamayı teklif eder. Krishna bu teklifi seve seve kabul eder ve yüzünü boyar. Daha sonra bu oyun popülerlik kazanır ve zamanla bir festivale dönüşür
RENKLER VE ANLAMLARI:
Kırmızı: Masumiyet
Yeşil: Canlılık, enerji
Mavİ: Sakinlik ve ağrıbaşlılık
Sarı: Dindarlık

İÇERİK RESİMLERİ

İÇERİK RESİMLERİ

İÇERİK RESİMLERİ

İÇERİK RESİMLERİ



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler