Hinduizm Haberleri

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hinduizm Haberleri Tac Mahal'in Hindu ibadetine açılması için mahkeme başladı

Tac Mahal'in Hindu ibadetine açılması için mahkeme başladı

Tac Mahal'in Hindu ibadetine açılması için mahkeme başladı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hinduizm Haberleri Yorumlar : 0 Okunma : 2737 Beğen : 0

Hindistan'da bulunan ve Müslümanların ibadet ettiği dünyanın 7 harikasından biri Tac Mahal için eserin Hindulara ait olduğu ve onların ibadetine açılması gerektiği yönünde bir iddia ile mahkemeye başvuru yapıldı

Hindistan'da bugünlerde Tac Mahal Müslümanların mı yoksa Hinduların mı tartışması gündemi meşgul ediyor. Hindistan'da bulunan, Dünya'nın 7 harikasından biri olarak kabul edilen Tac Mahal hakkında karar öümüzdeki günlerde verilecek. Mahkemenin Hinduların lehine vereceği kararın ardından Tac Mahal'in hindu ibadetine açılması sözkonusu.

Ülkenin ulusal önemi anıtlarını koruyan Hindistan Arkeolojik Araştırması (ASI), Hintli altı avukatın Tac Mahal'ın yapımının kabul edilmiş geçmişini reddeden dilekçeleri sonrası mahkeme başvurdu. Dilekçede Hinduların Tac Mahal'de ibadet etmesine izin verilmesi isteniyor.

ASI'nın Agra'da bulunan arkeoloğu Dr. Bhuvan Vikrama, yeni iddiaları reddettiğini söyledi: "Mahkemeye başvurduk ve altı avukatın başvurusunu reddetmesini istedik. Neyin olacağına karar vermek hakime bağlı."

Müslümanların gurur kaynağı olan eser 15'nci yüzyılda Müslğman Kral Şah Cihan tarafından ölen eşi için yaptırılmıştı. Tac Mahal içinde Müslümanların ibadetine izin veriliyordu. Hindular, eserin kendilerine ait olduğunu öne sürüp içinde kendilerinin de ibadet etmesini istiyor.

Tac Mahal'ın bir Hindu eseri olduğuna dair iddiaların çıkış noktası PN Oak adlı bir koyu Hindu yazar tarafından ortaya atıldı. Yaklaşık 20 yıl önce başlayan tartışmalar günümüze kadar ulaşmış durumda. İddialara göre Tac Mahal Müslümanların Hindistan'ı fethinden yüzyıllar önce zaten Hindular tarafından yapılmıştı. Müslümanlar Tac Mahal'i diğer Hindu tapınakları gibi fetih sırasında camileştirmişlerdi.

İddialar ile ilgili ilk yalanlama ise Hindistanlı Tarihçi Parsa Venkateshwar Rao'dan geldi. Rao'ya göre yapının mimarisi bir Hindu eseri değil, kubbesi ve minaresi gibi özelliklere bakınca alenen bir Müslüman eseri.

The Guardian'ın haberine göre Hindular asılsız iddiaları ile sürekli aynı konuyu gündeme getiriyor ve hatta kimi zaman bunu mahkemeye bile taşıyor. Yerel mahkemenin vereceği karar sonrası Tac Mahal'in kime ait olduğu belirlenecek.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Haberler