Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Azize Rita Bayramı İstanbul'da Kutlandı

Azize Rita Bayramı İstanbul'da Kutlandı

Azize Rita Bayramı İstanbul'da Kutlandı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 1734 Beğen : 0

İstanbul Santa Maria de Draperis Kilisesi’nde Azize Rita da Cascia’nın Bayramı Kutlandı. Azize Rita Bayramı 22 Mayıs Salı günü İstanbul Santa Maria Draperis Kilisesi’nde gerçekleştirilen ayinle kutlandı.

İstanbul Latin Katolik Kilisesi Ruhani Reisi Monsenyör Ruben Tierrablanca‘nın riyasetiyle yönetilen ayin Afrikalılardan oluşan koro ile oldukça coşkulu geçti.

Azize Rita kimdir ?

Azize Rita’nın asıl ismi Margherita’dır. Rita, Margherita’nın kısaltmasıdır. Anlamı ise İkbahar da etrafı dolduran “papatya” veya “değerli taş”tır.

Azize Margherita, Mayıs 1381 yılında İtalya’da Cascia şehirinin yanında bir köyde doğar. Vaftiz edildiği zaman Rita adı verilir.

Dindar, Barışsever ve zengin bir burjuva ailesinin kızı olan Azize Rita, gençliğinde rahibe olmayı ister. Tanrı için yaşamak ister ama ailesi kabul bunu etmez. Ona bir eş bulup evlendirirler. Eşi otoriter ve kabadır. Bir süre sonra ikizleri olan Azize Rita’nın eşi savaşta ölür. Daha sonra ikizlerinin de hastalanmasıyla onlar da ölür.

Azize Rita, gençken yaşamak istediği rahibe hayatını yaşamaya başlar ve dul olduğu için Azizlerin yardımıyla manastıra girer. Aziz Augustinus’un kurallara göre yaşar, fakirlere ve hastalara hizmet eder.

1442 yılında Kutsal Cuma gününde Rita, Mesih İsa’nın ıstıraplarını yaşamak ister ve dikenlerin olduğu bir bölgeye girer. Rita, yaralarıyla inzivaya çekilip dua eder, ve mücizeler yapmaya başlar. Tarihsel kaynaklara göre, Rita’nın ilk mucizesini 1 yaşında yaptığı söylenir.

1457 yılında, Azize Rita, acılardan ve çilelerinden helak olur. Onu ziyarete gelen bir kuzeninden bahçesinde bulunan bir gül fidanının getirmesini ister. Ancak kara kış olduğu için herkes Rita’nın rüyasında sayıkladığını düşünür. Rita’nın kuzeni bahçeye gider, orada kokulu bir gül bulup, Rita’ya getirir. Rita, bu gülü kuzenine hediye eder. Kuzeninin getirdiği bu fidanın manasterın bahçesine ekilir, o zamanlardan beri Azize Rita’nın kuzeninin getirdiği gül fidanının yaşadığı söylenir.

İstanbul Santa Maria Draperis Kilisesi’ndeki ayinin bitiminde Monsenyör Ruben, Azize Rita’nın heykelinin önünde hazırlanan gülleri ve katılanları kutsadı ardından herkese kutsanan gülleri dağıttı.

1628 yılında, Azize Rita’nın ölümünden 171 yıl sonra, Papa Urbain VIII tarafından Azize ilan edildi. Her yıl ölüm günü olan 22 Mayıs’ta isim günü kutlanan Azize Rita’nın bedeni Cascia’da adına verilen tapınakta korunuyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler