Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Bulgar Kilisesi Nobel Barış Ödülü’ne Aday Gösterildi

Bulgar Kilisesi Nobel Barış Ödülü’ne Aday Gösterildi

Bulgar Kilisesi Nobel Barış Ödülü’ne Aday Gösterildi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2155 Beğen : 0

Bulgar Ortodoks Kilisesi, İkinci Dünya Savaşı sırasında 48 bin Bulgar Yahudisine sığınak bulup ölümden kurtardığı için Nobel Barış Ödülü’ne aday gösterildi.

Ocak 2017 tarihinde İsrail Eski Sağlık Genel Bakanı Ephraim Sneh, Haifa Üniversitesi’nin Hukuk Profesörü Moshe Keshet ve Avukat Moshe Aloni tarafından Nobel Komitesi’ne sunuldu. Başvuru Dilekçesi, Bulgar Kilisesi sayesinde savaşta kurtulan ve günümüzde hayatta olan 200 Yahudi tarafından imzalandı.

2.Dünya Savaşı sırasında, kendi hayatını riske atıp olağanüstü kahramanlık sergileyen Ortodokslar, Yahudileri ölüm ve zulümden kurtardı. Bulgar Ortodoks Kilisesi de o dönemde bölgedeki Hitler’in kontrolü altında olup açıkça Yahudilerin soykırımına karşı olan, tek yapı oldu.

Vali Stefan ve Kutsal Meclis üyeleri (Başepiskopos Neofit Vidin, Başepiskopos Vratsa Paisios, Başepiskopos Plovdiv Kirill ve daha sonra meclise dahil olan Bulgar Patriği) tarafından yönetilen Bulgar Ortodoks Kilisesi piskoposluğunun tarihi boyunca cesur duruşu dikkat çekiyor. Ortodoks Meclis üyeleri de kendi episkoposluk bölgelerinde Yahudi topluluklarının kurtarılmasına öncü bir rol oynadı.

Nobel Barış Ödülü’nü kazananlar bu yılın Ekim ayında açıklanacak. Bulgar Ortodoks Kilisesi, bu yıl Nobel Barış Ödülü’ne ikinci kez aday gösterildi. Daha önce 2013 yılında Bulgar Yahudilerinin kurtarılmasının 70. yıldönümü münasebetiyle aday olmuştu.

Lachezar Toşev konu ile ilgili, ‘’Ortodoks Kilisesi Yahudileri korurken kendi geleceklerini de tehlikeye attı” diyerek açıklamada bulundu.

Bulgar Ortodoks Kilisesi, Bulgaristan’da 6,5 milyon üye ve 1,5 ila 2 milyon arası diğer Avrupa ülkeleri, Amerika ve Avustralya üyesi ile en eski Slav Ortodoks Kilisesi olarak sayılıyor.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler