Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Giuseppe Girotti Hayat kurtaran rahibe azizlik mertebesi

Giuseppe Girotti Hayat kurtaran rahibe azizlik mertebesi

Giuseppe Girotti Hayat kurtaran rahibe azizlik mertebesi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2669 Beğen : 0

Nazi işgali altındaki İtalya’nın Turin kentindeki Yahudileri ölümden kurtarmak için çalıştığı ortaya çıkınca Rahip Giuseppe Girotti gönderildiği Dachau’da yaşamını yitirmişti. İkinci Dünya Savaşı yıllarında Yahudileri Nazilerden kurtarmak üzere gösterdiği çabalar nedeniyle öldürülen rahip, Roma Katolik Kilisesi tarafından azizlik mertebesi ile onurlandırıldı.

1995’te Yad Vaşem Holokost Araştırma Merkezi tarafından Uluslararası Dürüst olarak kabul edilen RahipGiuseppe Girotti, İtalya’nın kuzeyindeki Alba kentinde düzenlenen bir törenle aziz ilan edildi.

1905 yılında Alba kentinde doğan ve Turin’de teoloji profesörü olan Giuseppe Girotti, yaşlıların tedavi edildiği bir hastanede çalışmaktaydı. Yad Vaşem’den verilen bilgiye göre, Nazilerin 1943 yılı Eylül ayında İtalya’nın kuzeyini ve merkezini işgal etmelerinin ardından Girotti bütün gücünü ve zamanını Turin kenti Yahudilerini kurtarmaya harcadı.

Yad Vaşem’in web sitesinde Girotti hakkında şu ifade yer alıyor; “Girotti hayatını tehlikeye atma pahasına kendi doğruları ve dini inançları doğrultusunda hareket ederek, Yahudilere gizlenecek yerler ayarladı, onların ülkeden kaçması için güvenli yollar aradı.”

Giuseppe Girotti’nin ait olduğu Katolik tarikatı Ordo Praedicatorum’un web sitesinde yer alan bir makalede Girotti’nin Kudüs’te eğitim gördüğü bilgisi veriliyor. Derin dini birikiminin yanı sıra Kudüs’te, ‘büyük abiler’ ve ‘Tanrı’nın buyruğuna sadık kişiler’ olarak kabul ettiği Yahudilere karşı derin bir sevgi ile bağlanmıştı.

Yahudi yaşamı kurtarma çabaları bir jurnalci tarafından Nazi yandaşlarına bildirilince Girotti, aranmakta olan bir Yahudi partizanı güvenli bir evde gizlemeye çalışırken yakalandı, 29 Ağustos 1944’te tutuklandı.

Çeşitli hapishanelerde ve kamplarda belirli süreler tutuklu kalmasının ardından Dachau Ölüm Kampı’na gönderildi. Aynı dönemde Dachau’da bulunan diğer bir rahibin tanıklığına göre, Girotti insan sevgisi ve diğer tutuklulara yaklaşımı ile göze çarpmaktaydı.

Girotti Dachau’da 200 kişi kapasiteli bir barakayı bin kişiyle birlikte paylaşmaktaydı. Sık sık hastalanan Papaz Girotti 1 Nisan 1945’te bir Paskalya günü 40 yaşında hayata veda etti. Ölümünün o koşullarda yaygın bir yöntem olan bir gasoline iğnesi ile garatilendiği belirtilmekte.

Giuseppe Girotti’nin yattığı ranzaya anonim bir tutuklu tarafından yazılmış, “Burada Kutsal Giuseppe Girotti yatmaktaydı,” yazısının kazınmış olduğu savaş sonrasında ortaya çıktı.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler