Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Mor Gabriel Manastırı’na Ait Mallar İade Ediliyor

Mor Gabriel Manastırı’na Ait Mallar İade Ediliyor

Mor Gabriel Manastırı’na Ait Mallar İade Ediliyor
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 1901 Beğen : 0

Dünyanın ayakta kalan en eski Süryani Ortodoks Manastırı olan Mardin’deki Mor Gabriel Manastırı’nın Diyanet’e devredilmesi büyük tartışmalara neden olmuştu. Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı Editör Masası’nda konuya ilişkin net konuştu. Yerinde inceleme yapılmadığı için tapunun dikkatsizlikle Hazine’ye geçtiğini, bir an önce cemaate iadesinin yapılacağını söyledi.

Diyanet’e tahsis edilen ve dünyanın ayakta kalan en eski Süryani Ortodoks Manastırı olan Mardin’deki Mor Gabriel (Deyrulumur) Manastırı’nın Süryani cemaatine tekrar geri verileceğini açıklandı.

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, konuk olduğu Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası’nda Mor Gabriel Manastırı’nın iadesiyle ilgili konuştu.

Çavuşoğlu, önce Hazine’ye daha sonra da Diyanet İşleri Başkanlığı’na devredilen Mor Gabriel’in tekrar Süryani cemaatine iade edileceğini söyledi. Çavuşoğlu, yerinde inceleme yapılmadığı için tapunun dikkatsizlikle Hazine’ye geçtiğini savundu ve bir an önce cemaate iadesinin yapılacağını söyledi.

Çavuşoğlu’nun ifadeleri şöyle:

“Masa başında oturulup karar alındığı için maalesef oradaki görevlilerimiz tarafından Süryani kardeşlerimize ait kabristanın sanki Diyanete aktarılacağı, mülkiyetinin oraya verileceği, Hazineye aktarılmış ve oradan da oraya aktarılacağı gibi bir yanlış anlaşılma var. Bu gerçekten böyle oldu. Maliye Bakanlığına aktarıldı ama oradaki arkadaşlar bunların kime ait olduğunu, Hristiyanlara mı, İslam mensuplarına mı ait olduğuna bakmaksızın masa başında değerlendirdikleri için böyle bir hata oldu. Şimdi biz Vakıflar Genel Müdürlüğü olarak Mor Gabriel’e ait bu kabristanlıkları ve yerleri tekrardan iade ediyoruz. Hiçbir problem yok zaten.”

Mor Gabriel Manastırı Vakıf Başkanı Kuryakus Ergün, “Çok olumlu, sevindirici bir açıklama olarak görüyoruz. Açıklama ile birlikte tapuların da gelmesini bekliyoruz. Tapuları aldığımız gün sevincimiz katlanacaktır. Bir yanlışlığın ortaya çıkması ve bizzat sayın bakanımızın ağzından duymuş olmamız, bizi sevindirdi. Tabi ki yasalar çıkıyor. Yasalar büyükşehirlerin olması için çıkıyor. Bu yasaların yanlış veya negatif yönü ortaya çıktığı zaman, bunu ortaya çıkarmak da önemlidir. Neticede gerçekten de bu yasanın çıkışıyla ilgili bir hata olmuştu. Mallarımız, mülklerimiz, kiliselerimiz, manastırlarımız ve mezarlıklarımız bunlar ilk olarak hazineye, daha sonra Diyanet’e geçirilmişti. Bunun ortaya çıkmasıyla Diyanet’ten alınmıştı. Tapuları da Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne geçirilmişti. Şimdi sayın Başbakan Yardımcımızın mallarımızın iade edilmesi konusunu söylemesi bizi fazlasıyla sevindirdi. Tabi ki tapuları aldığımızda da bu sorun ortadan kalkmış olacak ve gerçekten de bu konuda Cumhurbaşkanı ve hükümetin duyarlılık gösterdiğini biliyoruz. Bu konunun da Cumhurbaşkanı’na varmadan çözülmesi, arzuladığımız bir durumdu. Biliyorsunuz ki Cumhurbaşkanı’nın gündemi çok yoğun, yükü çok ağır, Allah ona kuvvet ve güç versin, Allah onun yardımcısı olsun ki Türkiyemizi güzel idare etsinler ve bu konuda emeği geçen herkese de şükranlarımızı sunuyoruz” diye ifade etti.(Sputnik,Hurriyet)



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler