Hıristiyan Haber

Putin'i destekleyen Kilise hedefte

Putin'i destekleyen Kilise hedefte
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2947 Beğen : 0

Geçtiğimiz günlerde yayınlanan bir fotoğraftan Patrik Kirill'in İsviçre yapımı altın saatinin dijital olarak silindiğinin ortaya çıkması ülkede tartışmalara neden olmuştu.

Eleştirmenler, kilisenin Patrik'in yeni seçilen Başkan Vladimir Putin'e verdiği desteğin bedelini ödediğini düşünüyor.

Altın saat krizinden önce de Kilise Rus medyasının odağındaydı.

Kilisenin taraf olduğu Moskova'nın merkezindeki lüks bir daire hakkındaki dava ve feminist punk rock grubu Pussy Riot'un Moskova'da gerçekleştirdiği kilise karşıtı protesto Ortodoks Kilisesi'ni manşetlere taşımıştı.

Pussy Riot grubu üyeleri eylemlerinde Patrik'i tanrı yerine Putin'e inanmakla suçladı.

Pussy Riot adlı müzik grubunun punk duası adlı protestosu 21 Şubat'ta Rusya'nın sembollerinden biri olarak kabul edilen Kurtarıcı İsa Katedrali'nde gerçekleşti.

Rengarenk kostümler giyip kayak maskeleri takan bir grup kadın mihrabın önünde bir süre dans edip şarkı söyledikten sonra Kilise yetkilileri tarafından binadan çıkartıldı.

Başkanlık seçimlerinden birkaç hafta önce, 4 Mart'ta, Patrik Rus liderleri ülkeyi 1990'daki durumundan bu güne ulaştırarak bir mucize gerçekleştirdikleri için kutlamıştı.

Patrik seçim öncesinde ayrıca ''Ortadokslar eylem yapmak yerine kutsal emanetleri yüceltmeyi tercih ederler'' diyerek kilise ile adil seçim talep eden eylemler düzenleyen muhalefet aktivistleri arasına mesafe koymuştu.

Ortodoks Kilisesi Rus devletinden bağımsız olduğunu söylüyor. Ancak şimdiye kadar Kilise şu anki Rus yönetimine ideolojik destek vermekten çekinmedi ve çoğu zaman yönetimin batıya yönelttiği eleştirileri destekledi.

Ve bu destekleyici tavrının karşılığında devletten maddi ve manevi destek gördü.
2010 yılının Ocak ayında Putin kilise ve manastırların restorasyonu için 2 milyar ruble ödenek ayırdı.

Kilise ile yönetim arasındaki yakınlık devlet televizyonu yayınlarına da yansıdı.
Putin ve Medvedev sık sık dini görevlerini yerine getirirken ekrana getirildi.

Pussy Riot müzik grubunun üç üyesi katedralde gerçekleştirdikleri eylemden sonra kilise yetkililerinin çağrısıyla göz altına alındı ve holiganlıkla suçlandı.

Rus yasalarına göre holiganlıktan suçlu bulunan kişiler 7 yıla kadar hapis cezası alabiliyor.

Kilise Patrik'e karşı bir karalama kampanyası yürütüldüğünü iddia ediyor.

Kilise bu iddiasını medyada sık sık yer alan Patrik'in lüks düşkünlüğü ile ilgili haberlere dayandırıyor. Patrik rahip olduğunda ettiği fakirlik yeminine uymamakla suçlanıyor.

Suçlamalardan biri, Patrik'e ait olan Moskova'nın lüks semtlerinden birindeki apartman dairesi ile ilgili. Daire yakın zamanda bir davaya konu oldu.

Patrik adına hareket eden bir kadın dava sonucunda 500 bin dolar tazminat alırken, aynı dava sonucunda bir komşunun dairesine icra memurları tarafından el konuldu.

Patrik'e yöneltilen suçlamalardan bir başkası da sahip olduğu pahalı saat ile ilgili.

Patrik 2009 yılında Ukrayna'daki bir ayinde kolunda 30 bin dolar değerindeki İsviçre yapımı altın bir saatle görüntülendi.

Kirill saatin bir hediye olduğunu ve ayin sırasında kolunda olmadığını, fotoğrafın gerçeği yansıtmadığını iddia etti.

Ancak daha sonra blog yazarları Patrik'in kendi internet sitesinden aldıkları bir fotoğrafı internette paylaştılar ve söz konusu saatin bu fotoğraftan dijital olarak silindiğini iddia ettiler.

Söz konusu fotoğrafta Patrik'in kolundan silinen saatin yansıması cilalı masada net olarak görülebiliyor.

Twitter kullanıcıları saat konusunda yalan söylediğinin ortaya çıkmasının ardından Patrik'e ''İsviçre saatlerinin patriği'' lakabını taktı.

Patrikhane basın ofisi daha sonra saçma bir hata yaptıklarını kabul etti ve halktan özür diledi.

Kilise, ruhban sınıfı karşıtı güçler ve saldırgan liberaller tarafından yaratılmış bir komplo teorisinin kurbanı olduğunu iddia ediyor.

Kilise'ye göre bu komplo, eşcinsel evliliklerin yasallaşması gibi hristiyanlık karşıtı taleplere karşı sert duruşunun bir sonucu.

Ayrıca ortodoks yetkililer kendilerine karşı yürütülen karalama kampanyasında Rus karşıtı özellikler de gördüklerini iddia ediyor.

Yetkililere göre Pussy Riot grubunun eylemi de bu karalama kampanyasının bir parçası.

Kilise inananları 22 Nisan'da kilisenin iyi adını korumak için toplu dua etmeye çağırdı.

Kilisenin suçlamalarına muhalefetin cevabı gecikmedi.

Gazeta.ru adlı internet sitesinde köşe yazan Semyon Novoprudsky kiliseyi politik rejimin bir parçası haline gelmekle suçşadı.

Novoprudsky ''Kilise halkın gözünde bir zamanlar sahip olduğu üstün etik değerlerin savunucusu rolünü kaybetti'' dedi.

Kaynak: BBC



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler