Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Rumlar, 58 Yıl Sonra KKTC'de Ayin Yaptı

Rumlar, 58 Yıl Sonra KKTC'de Ayin Yaptı

Rumlar, 58 Yıl Sonra KKTC'de Ayin Yaptı
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2640 Beğen : 0

Kıbrıslı Rumlar, 58 yıl aradan sonra Gazimağusa’da Surlariçi’ndeki Ay İkserino (Nestoryan) Kilisesi’nde ayin yaptı. Yaklaşık 3 bin kişinin katılımıyla gerçekleştirilen ayin olaysız sona erdi.

Daha önce Gazimağusa Suriçi’nde yapılması planlanan ve ayinin bir parçası olan kortej yürüyüşü, KKTC’deki bazı sivil toplum örgütlerinin tepki açıklamaları üzerine kilise sınırları dahilinde gerçekleşti. Polis ayin nedeniyle kilisenin çevresinde, kiliseye giden bağlantı yolları ve ana güzergah üzerinde yoğun güvenlik önlemleri aldı.

"450 POLİS GÖREV YAPTI"

Ayin sırasında 450 KKTC polisinin görev yaptığı, Lefkoşa ve Girne ile Çevik Kuvvet’ten takviye alındığı öğrenildi. Diğer yandan kilisenin yakınındaki park alanına mobil tuvaletler konuldu. Sağlık Bakanlığı’ndan da 2 ambulans hazır bekletildi. Kilisenin etrafındaki bazı evlerin duvarlarına ve balkonlara ise tepki amacıyla KKTC ve Türk bayrakları asıldı.

"GENÇ MÜCAHİTLERDEN PANKARTLI PROTESTO"

Genç Mücahitler Derneği’nden bir grup ayin şeklini pankart asarak protesto etti. Yenikapı’ya 1963-1974 yıllarında şehit olanların fotoğraflarının bulunduğu “Gazimağusa Şehitlerimiz” yazılı pankart asıldı.

Genç Mücahitler Derneği Başkanı Hasan Kurumanastırlı yaptığı açıklamada, ayine değil ancak yapılış şekline karşı olduklarını belirterek, ayinin Suriçi sokaklarına taşınmasından rahatsız olduklarını ifade etti. Rumların 1964 yılında dahi bu şekilde Gazimağusa’da ayin gerçekleştirmediklerini söyleyen Kurumanastırlı, “Politik yollarla ayin şeklinin Suriçi’ne taşınmasına onay veren tüm makamları protesto ediyoruz” dedi.

"KKTC DİN İŞLERİNDEN BİR TEMSİLCİ DE KATILDI"

Sözde Mağusa Metropoliti Vasilyos’un yönettiği ayine KKTC Din İşleri Başkanlığı’nı temsilen Din İşleri Başkanlığı Girne Temsilcisi Fuat Tosun da katıldı. Tosun ve Vasilyos kilisede birer konuşma yaparak karşılıklı hediye alışverişinde bulundu.

Ayine, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi eski başkanlarından Yorgo Vasiliu, Emekçi Halkın İlerici Partisi (AKEL) Genel Sekreteri Andros Kiprianu, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Lisa Buttenheim, Rum bakanlar, ABD, İngiltere, İrlanda, İtalya, Portekiz ve Hollanda’nın Güney Kıbrıs Büyükelçileri de katıldı.

"GALANOS: BARIŞI YAPACAK KAHRAMANLARI ARIYORUZ"

Sözde Maraş Belediye Başkanı Aleksis Galanos ayinde yaptığı açıklamada, ayine katılımın yüksek olmasından duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Galanos, Kıbrıs’ta Rumlar ve Türkler arasında hiçbir zaman dinsel çatışma yaşanmadığını belirterek, “Birarada yaşamayı bilmeliyiz. Bir Tanrı var” dedi. Galanos, barışı yapacak kahramanlar aradıklarını da sözlerine ekledi.

"TOSUN: AYİN, LİDERLERİN GÖRÜŞMESİNİN MEYVESİ"

KKTC Din İşleri Başkanlığı Girne Temsilcisi Fuat Tosun ise yaptığı açıklamada, Kıbrıs’ta dini liderler arasındaki görüşmelerin önemine dikkat çekerek, bugünkü ayininin de söz konusu görüşmelerin meyvesi olduğunu söyledi. Tosun, 3 yıldır süren dini liderler arasındaki görüşmelerin devam etmesi durumunda negatif olan şeylerin pozitife çevirebileceğini kaydetti.



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler