Hıristiyan Haber

Ana Sayfa Haberler Dini Haberler Hıristiyan Haber Sırp Patriği’nin tepki çeken Arnavutluk gezisi

Sırp Patriği’nin tepki çeken Arnavutluk gezisi

Sırp Patriği’nin tepki çeken Arnavutluk gezisi
Yazan : @Dünya Dinleri Tarih : Kategori : Hıristiyan Haber Yorumlar : 0 Okunma : 2516 Beğen : 0

Tiran'daki törenlere katılan Sırp Patriği İriney, Sırp döneminde Arnavutlar hiç Sırplardan zulüm görmemiş gibi, “1912’de Kosova Türklerden bağımsızlığını kazandığından itibaren hiçbir Arnavut Kosovadan kovulmadı” dedi

1 Haziran Pazar günü Arnavutluk'un başkenti Tiran’da “Mesih’in dirilişi” isimli katedralin kutsama ayini büyük bir törenle yapıldı. Bu ayine Arnavutluk Başbakanı Edi Rama’nın daveti üzerine Sırp Ortodoks kilisesi patriği İriney’in de katılması Arnavutluk ve Kosova’da tepkilere yol açtı. İriney tören esnasında yaptığı konuşmasının başında iyi niyetli mesajlar vererek, Arnavutlarla Sırpların yüzyıllar boyunca birlikte yaşadıklarına ironik bir şekilde vurgu yaptı. Konuşmasının devamında Sırp ve Arnavutların arasındaki en büyük sorun olan Kosova meselesine provokatif bir üslüpla değinen Sırp patriği, Kosova'nın (Sırpların tabiriyle “Kosova i Metohiya”; Metohiya, Manastırlar bölgesi anlamına geliyor) Sırpların nazarında çok kutsal olduğunu ve Sırp milletinin tarihinin burada şekillendiğini belirtti. İriney, bağımsızlığını kazanan Kosova’nın Sırplara ait olduğunu anımsatmak adına Sırp patrikliğinin merkezi olan İpek’in Sırp topraklarının dışında kalmasına vurgu yaptı. Bunun yanı sıra Kosova’dan Sırbistan’a sığınan Sırpların yeniden Kosovaya dönmesinin sağlanması gerektiğini vurgularken Sırp patriğin verdiği örnek Osmanofobikti. Sırp döneminde Arnavutlar hiç Sırplardan zulüm görmemiş gibi İriney, “1912’de Kosova Türklerden bağımsızlığını kazandığından itibaren hiçbir Arnavut Kosovadan kovulmadı” demesi dikkat çekti.


İriney'in ziyareti esnasında katedralin içinde Sırp bayrağı da açıldı. Bu gelişmeler Kosovada yoğun tepkilere neden olurken ünlü Kosovalı aydın Adem Demaçi Başbakan Edi Rama'nın yaptığı bu davetinin dahi büyük bir skandal olduğunu belirtti. Demaçi, Sırp patriği İriney'in daha önce hegemonik ve Anti-Arnavut açıklamalarını hatırlatırken "Tiran’da bile açıklama yapmaya cesaret ederek Sırpların Kosova'dan elini çekmeyeceğini göstermektedir" dedi. İriney'in ziyaretini “misarfir edilen birinin ev sahibine küfretmesi” şeklinde bir benzetmeyle yorumlayan Demaçi, Arnavutluk başbakanı büyük bir skandala imza atarak "Arnavut ulusunu sevme" sınavından kaldığını belirtti. Bunun yanı sıra son dönemlerde Arnavutların büyük sempati duyduğu ve yükselen Arnavut lider konumunda olan Priştine Belediye Başkanı Shpend Ahmeti de bu ziyarete sert ve anlamlı tepki gösterenlerdendi. Ahmeti, İriney'in ziyaretini "Arnavutlar teslim oldu" şeklinde nitelendirdi. Eski Arnavutluk Başbakanı ise İriney'i "Arnavutların azılı düşmanı" olarak gördüğünü belirterek ziyareti eleştirenler kervanına katıldı.

Arnavutluk entelektüellerin Sırp Ortodoks Kilisesi'nin İslamofobik Patriği İriney'in bu ziyaretini sadece milliyetçi kontekste eleştirmesi dikkat çekmektedir. Oysa İriney 2010'da Kosova'daki Sırplara hitaben gönderdiği mesajda "Tanrı size cesaret versin ve çok güvensiz olan Kosova'da size dayanma gücü versin. Kendi ülkenizde azınlık durumunda kaldınız. Oysa biz İslam'ın nasıl bir psikoloji ve zihniyet sunduğunu biliyoruz. Müslümanlar azınlıkta iken düzgün davranırlar. Sayıları diğerleri ile eşitlenince başkaldırırlar, çoğunluğa geçince ise diğerlerini (Hristiyanları) ya göçe zorlarlar ya da onlara kendilerine yaklaşmalarını sağlarlar" şeklinde ifadelerle Kosova ve Arnavutların kimliklerindeki dini unsuru merkeze alarak İslam'a ve Arnavutların Müslümanlığına açıkça hakaret etmiştir. Ancak Sırp patriğin tanımlamasından farklı olarak Arnavut entelektüellerin çoğu İslam'ı kimliklerin merkezinde görmemektedir. Ziyarete verilen tepkilerden de anlaşılacağı üzere Sırp Ortodoks Kilisesi'nin Tiran'daki ayine sembolik değer taşıyan katılımını, İriney'in İslamofobik yönüne vurgu yaparak eleştiren neredeyse hiçbir entelektüel olmaması dikkat çekicidir.

Mehmet Tahir - Üsküp / Dunyabulteni.Net



Yazar Hakkında

  • @Dünya Dinleri

    @Dünya Dinleri

    Bırakın Fikirleriniz Özgür Kalsın ! https://www.alternatifforum.org

    Dunyadinleri.Com Yöneticisi

Yorum Yaz


Yazdığınız yorumların genel ahlak kurallarına uygun olmasına özen gösteriniz. Ayrıca yazdığınız yorumlarda isminiz e postanız eksik yanlış olmamalıdır aski halde yorumlarınız onaylanmaz dikkate alınmaz cevap verilmez.

Haberler